Κίτσουλας: Αυθεντική ταβέρνα απ’ το 1946

Κίτσουλας: Αυθεντική ταβέρνα απ’ το 1946

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις πλάτες του ο Κίτσουλας, με το βουκολικό όνομα, «βαστάει» το παλιό Χαλάνδρι.

Η θέση: Σε μια καταπράσινη γειτονιά του Χαλανδρίου, το βλέπεις μόλις στρίψεις από την Εθνικής Αντιστάσεως στη Φιλικής Εταιρείας.

Η ατμόσφαιρα: Στις πλάτες του ο Κίτσουλας, με το βουκολικό όνομα, «βαστάει» το παλιό Χαλάνδρι. Οι μεγαλύτεροι που θυμούνται το τότε εξοχικό προάστιο, το αναπολούν καθισμένοι στα τραπεζάκια του κλασικού αυτού μαγέρικου που μοιάζει να μην το έχει αγγίξει ο χρόνος – λειτουργεί από το 1946.

Όμως η αυθεντική ατμόσφαιρα του – από την cult ταμπέλα ως την απλοϊκή, ταβερνίσια διακόσμηση – το αληθινό φαγάκι, μαγειρεμένο αυθημερόν με καλά υλικά, γοητεύει και προσελκύει όλων των λογίων τους λάτρεις της ελληνικής κουζίνας. Ο Κίτσουλας ταΐζει από μεγαλοστελέχη των γύρω εταιρειών και εργένηδες, μέχρι ολόκληρες οικογένειες κι εργαζόμενες μαμάδες.

image

Το φαγητό: Η ιστορία του ξεκινάει από τη γιαγιά Μαρία Βλάχου, σύζυγο του Χρήστου ή Κίτσου ή Κίτσουλα, που μαγείρευε τα πρώτα χρόνια μαζί με την κόρη της Χρυσούλα. Και συνεχίζει με τα υπόλοιπα μέλη της αρβανίτικης οικογένειας, φτάνοντας στο σήμερα, όπου ο τωρινός Κίτσουλας, ο κ. Χρήστος Κοτζαμάνης και σύζυγος της Χρυσούλας, δουλεύει το μαγαζί μαζί με τα δυο του παιδιά, τον Δημήτρη και τη Μαρία τη Μπουμπουλίνα (τη ζόρικη μαγείρισσα που θα συναντήσετε καθημερινά σε πολλαπλά πόστα στο μαγαζί).

Τα καθημερινά ψώνια από τον Σκλαβενίτη, από δυο, τρεις διαφορετικούς μανάβηδες και χασάπηδες του Χαλανδρίου, γίνονται από τους ίδιους, σχολαστικά, με επιλογή ελληνικής πρώτης ύλης από επώνυμους και καλούς ντόπιους παραγωγούς. Έτσι είναι μικρά τα ποσοστά κέρδους κι επιβιώνουν κυρίως από την ποσότητα και την πληθώρα του κόσμου που τους επιλέγει, κι όπως μου εξηγεί η Μαρία «είναι ένας καθημερινός αγώνας».

image

Στα τηγάνια και στις κατσαρόλες, δυο ακούραστοι μάγειροι, ο Σωκράτης και ο Ιγνάντιος, που χρόνια τώρα εκτελούν τις οικογενειακές συνταγές. Μνημειώδεις, πλούσιοι λαχανοντολμάδες και αρνάκι φρικασέ μαρουλένιο από τα καλύτερα που έχω φάει ποτέ.

Όλα τα ελληνότροπα φαγάκια παρελαύνουν από τα τραπέζια του, και τα πιάτα αλλάζουν όπως κι οι εποχές. Μπορεί να βρείτε έξοχο κατσικάκι με πατάτες στο φούρνο, μοσχαράκι κοκκινιστό με χρυσοτηγανισμένες πατατούλες να ρουφάνε τη παχιά ντοματένια σάλτσα, κόκορα κρασάτο ή και ξινούτσικα γεμιστά κολοκυθάκια με καλοδεμένο αυγολέμονο.

image

Δοκιμάστε επίσης τον εκπληκτικό μουσακά, τις λαδερές μπάμιες και τα κουκιά μαγειρεμένα μαμαδίσια. Για το γιουβέτσι του και μόνο αξίζει να έρθει κάποιος εδώ, αλλά και το χοιρινό με τα σέλινα και το κουνελάκι στιφάδο είναι κορυφή. Κρασί χύμα αποδεκτό και μπίρα. Οι πεινασμένοι να κλείσουν τραπέζι ή αλλιώς να ζητήσουν το φαγητό τους σε πακέτο.

Ο λογαριασμός: 7 – 15 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

Η κάβα: Συμπαθητικό χύμα κρασί και μπίρες

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά καθημερινά μέχρι τις 17:30, εκτός Δευτέρας

Κίτσουλας, 

Φιλικής Εταιρείας 25, Χαλάνδρι,

Τηλ. 210-6814798

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή