Εφ’ όλης της ύλης σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης στη Βουλή

Εφ’ όλης της ύλης σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης στη Βουλή

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά πολυεπίπεδων συγκρούσεων βρίσκεται το πολιτικό σύστημα, όπως καταδεικνύει η εν εξελίξει διαδικασία στο Κοινοβούλιο επί νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, για την Ερευνα και την Καινοτομία, με τη συζήτηση να «απλώνεται» σε σειρά θεμάτων: Στις τηλεοπτικές άδειες, εν αναμονή της αποψινής συνεδρίασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και μιας ενδεχόμενης νέας Διάσκεψης των Προέδρων αύριο στη Βουλή για το ΕΣΡ, στο ζήτημα της Cosmote εξ αφορμής τροπολογίας του Υπουργείου Οικονομικών για νέες αλλαγές στη σχέση του ελληνικού δημοσίου με την εταιρεία, στην υπόθεση των πλειστηριασμών ακινήτων, έως και –με πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινής Βάκη- στο θέμα των ιδιωτικών σχολείων.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του κ. Ευ. Βενιζέλου, καθώς ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με τις επιλογές της ευτελίζει τους θεσμούς, κάνοντας λόγο ακόμα και για μεθόδους παρακράτους οι οποίες έχουν στοχο τη Δικαιοσύνη. Ο κ. Βενιζέλος αφού κατ’ αρχήν καυτηρίασε την τακτική των πολλών, άσχετων με το νομοσχέδιο και ακοστολόγητων τροπολογιών, μιλώντας για «ευτελισμό των θεσμών» που δρομολογείται και μέσω των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, αναφερόμενος ιδιαίτερα και στο ΣτΕ, μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «στοχοποίηση των δικαστών», για «οργανωμένη επιχείρηση απαξίωσης, με ευθύνη της κυβέρνησης», κάτι το οποίο, όπως τόνισε, υπογραμμίζει το μείζον θεσμικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα. «Κάτω τα χέρια από την δικαιοσύνη και τους θεσμούς», υπογράμμισε για να προσθέσει: «Η ιστορία των τηλεοπτικών αδειών εξελίσσεται σε υπαρξιακό πρόβλημα για την κυβέρνηση, και σε γιγαντιαία προσπάθεια υπονόμευσης και ευτελισμού τη δικαιοσύνης».

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στον κ. Βενιζέλο δεν απάντησαν ούτε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κάποιος από τους παριστάμενους υπουργούς, ούτε και ο υπουργός Δικαισύνης που έλαβε το λόγο με αφορμή τροπολογία αρμοδιότητάς του που εισήχθη προς ψήφιση μαζί με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.

Λίγο πριν, η κυρία Βάκη είχε επιτεθεί σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη στάση τους στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να ομιλούν εκείνοι που είχαν κλείσει την ΕΡΤ. Και αφού επανέλαβε την «πρόσκληση» στην αξιωματική αντιπολίτευση να συναινέσει στη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, σημείωσε απευθυνόμενη στην ΝΔ, μνημονεύοντας και την πρόσφατη μετωπική για την ιδιωτική εκπαίδευση: «Εκπροσωπείτε όχι μόνο τους καναλάρχες, αλλά και τους σχολάρχες».

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκαν και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που έλαβαν το λόγο: ενδεικτικά ο κ. Αντ. Μπαλωμενάκης είπε ότι η ΝΔ «θέλει να πριμοδοτήσει τηλεοπτικό αντάρτικο», και η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά σημείωσε: «Οφείλετε συγνώμη για την κατάσταση που δημιουργήσατε και κινδυνεύουν πολίτες να χάσουν τα σπίτια τους. Προς τί το όψιμο ενδιαφέρον σας, όταν ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για ρύθμιση του ζητήματος. Είστε οι βασικοί ένοχοι μαζί με το ΠΑΣΟΚ».

Αξιοσημείωτο είναι εδώ ότι εκ μέρους της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κ.Φωτάκης ανέφερε ότι δεν γίνεται αποδεκτή η τροπολογία βουλευτών της ΝΔ για αναστολή των κατασχέσεων πρώτης κατοικίας εξαιτίας οφειλών, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις (οικονομική κατάσταση οφειλετών κλπ). Υποστήριξε πως θα έρθει κυβερνητική νομοθετική παρέμβαση για το ζήτημα.

Τσακαλώτος για Cosmote

Παρουσιάζοντας, μεταξύ άλλων, την τροπολογία μέσω της οποίας προβλέπεται η παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ από το Δημόσιο ποσοστού 4% από το συνολικά 5% των μετοχών που κατέχει ως σήμερα, καθώς και η δέσμευση πως οποιαδήποτε άλλη αλλαγή των συμφωνιών δεν θα περνά πλέον από τη βουλή για έγκριση, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι μετά από διαπραγματεύσεις και έναντι του αιτήματος να παραχωρηθεί το σύνολο των μετοχών από το ελληνικό δημόσιο, η κυβέρνηση κατάφερε να διατηρήσει το 1%, που αθροιζόμενο με το 4% που διάθετει το ΙΚΑ, ουσιαστικά διατηρεί σημαντικό ρόλο επί της συγκεκριμένης εταιρείας. Παράλληλα, ανέφερε πως το να μην έρχονται προς κύρωση στο Κοινοβούλιο οι όποιες μελλοντικές συμφωνίες μετόχων, αποτελεί όχι μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αποτέλεσμα παρέμβασης της Κομισιόν.

Ενστάσεις επ’ αυτών εξέφρασαν εκ μέρους της αντιπολίτευσης μεταξύ άλλων η κυρία Νίκη Κεραμέως και ο κ. Ν.Δένδιας από την ΝΔ – με τον δεύτερο να αναφέρει πως η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει τη ρύθμιση, ο κ. Αθ.Θεοχαρόπουλος (Δημ.Συμπαράταξη), ο κ. Γ.Αμυράς (Ποτάμι), και ο κ. Γ.Καρράς (Εν.Κεντρώων). Κληθείς να σχολιάσει σχετικές παρατηρήσεις εκείνων που ασκούν κριτική επί της συγκεκριμένης ρύθμισης, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου σημείωσε ότι πράγματι από τις εξελίξεις προκύπτει πως το ελληνικό δημόσιο θα έχει «περιορισμένη δυνατότητα αρνησικυρίας (βέτο)», συγκριτικά με την προηγούμενη συμφωνία και δήλωσε πρόθυμος να ενημερώσει την ελληνική Βουλή προσεχώς για την εν λόγω εξέλιξη και τις λεπτομέρειές της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή