ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπουλο μαγειρεμένο σε μπίρα, με λιαστές ντομάτες

ΝΙΚΗ ΧΡΥΣΑΝΘΙΔΟΥ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Πουλερικά, Λιαστή ντομάτα, Συνταγές, Κυρίως Πιάτο, Αλκοόλ, Μέλι

Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα: περίπου 1 ώρα

Υλικά (για 4 άτομα)
  • 1 κοτόπουλο, βάρους περίπου 1.500 γρ., κομμένο σε 8 - 10 κομμάτια (μπορούμε να πάρουμε και συσκευασμένα μέρη κοτόπουλου της αρεσκείας μας), με ή χωρίς το δέρμα, αλατοπιπερωμένα
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
  • 1 κουτ. γλυκού ξερός κόλιανδρος, καλά κοπανισμένος
  • 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη (προαιρετικά)
  • 12 λιαστές ντομάτες (αν χρησιμοποιήσουμε διατηρημένες σε λάδι από βαζάκι, τις στραγγίζουμε καλά. Αν χρησιμοποιήσουμε λιαστές στεγνές, τις μουσκεύουμε για περίπου 2 ώρες σε ένα μπολ με χλιαρό νερό και τις στραγγίζουμε)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 - 1½ μπουκάλι μπίρα ξανθή (ίσως χρειαστεί λίγη επιπλέον)
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι θυμαρίσιο
  • 1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ (προαιρετικά)


Διαδικασία

Ροδίζουμε το κοτόπουλο στο μισό ελαιόλαδο και το μεταφέρουμε σε μια πιατέλα. Πετάμε το λίπος, αν έχει βγάλει πολύ, και στο υπόλοιπο ελαιόλαδο σοτάρουμε ελαφρώς τα ξερά κρεμμύδια με τον κόλιανδρο, το κύμινο (αν βάλουμε) και λίγο αλάτι.

Βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια το ροδισμένο κοτόπουλο, τις λιαστές ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, το μέλι και την μπίρα, αδειάζοντάς την στην κατσαρόλα σταδιακά και με προσοχή, καθώς αφρίζει έντονα.

Η μπίρα πρέπει να καλύπτει τα κομμάτια του κοτόπουλου κατά τα 2/3. Αν όχι, συμπληρώνουμε με λίγη ακόμη, όχι όμως με κάποιο άλλο υγρό, όπως νερό ή ζωμό.

Μόλις το υγρό κοχλάσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά (στο 1 - 1½ για μάτια με κλίμακα μέχρι το 3, στο 3 - 4 για μάτια μέχρι το 9), σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 35 - 40 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα κομμάτια του κοτόπουλου. Τα κομμάτια του στήθους μπορεί να έχουν γίνει λίγα λεπτά νωρίτερα, οπότε τα ελέγχουμε.

Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τις λιαστές ντομάτες και περιχύνουμε με τη ρευστή σάλτσα. Αν θέλουμε τη σάλτσα πιο δεμένη, βγάζουμε το κοτόπουλο και τη μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.

Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο κρύο νερό, το αδειάζουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Συνοδεύουμε με λευκό ρύζι πιλάφι ή τηγανητές πατάτες και πράσινη σαλάτα.

Τι πίνουμε Την μπίρα που θα βάλουμε και στο μαγείρεμα ή μια σκούρα πλούσια μπίρα bock, ξηρή, πικάντικη, αρωματική.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ