ΣΕΤΕ: Δεν επιτυγχάνεται ο στόχος των τουριστικών εσόδων

ΣΕΤΕ: Δεν επιτυγχάνεται ο στόχος των τουριστικών εσόδων

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μη επίτευξη του στόχου των τουριστικών εσόδων, σε αντίθεση με τις αφίξεις, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης στην εναρκτήρια ομιλία του στο 15ο συνέδριο του Συνδέσμου για την πορεία του ελληνικού τουρισμού. Ο κ. Ανδρεάδης τόνισε ακόμα πως οι επενδύσεις που απαιτούνται για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα στον τουρισμό και φτάνουν περί τα τρία δις ετησίως για υποδομές, είναι στον αέρα, λόγω της υπερφορολόγησης του κλάδου και του οικονομικού κλίματος.

Αναλυτικά:

«Τρία μνημόνια τα οποία έχουν αλλάξει ριζικά την ελληνική οικονομία και την κοινωνία, δυστυχώς προς το χειρότερο. Την ώρα, όμως, που όλη η χώρα κλυδωνίζεται εξαιτίας των μέτρων λιτότητας, ο μοναδικός τομέας της ελληνικής οικονομίας ο οποίος συνέχισε να αναπτύσσεται, υποστηρίζοντας ουσιαστικά την επιβίωση της χώρας, ήταν ο ελληνικός τουρισμός. Και αυτό συνέβη διότι η προσπάθεια όλων των επιχειρήσεων ήταν μονόδρομος.

Ξεπεράσαμε τον στόχο αφίξεων σχεδόν 5 χρόνια νωρίτερα, όμως δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε τις απαιτούμενες επενδύσεις, ώστε να δημιουργήσουμε νέες, υψηλού επιπέδου υποδομές και να ανανεώσουμε τις υπάρχουσες. Δεν καταφέραμε επίσης να επιτύχουμε τον στόχο των εσόδων και αυτό γιατί η συνεχής μάχη των τουριστικών επιχειρήσεων να προσελκύσουν μερίδιο από άλλες αγορές, η αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά των τουριστών, η μείωση της μέσης παραμονής και διάφοροι άλλοι λόγοι, μας κράτησαν μακριά από τον στόχο», τόνισε.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε τρεις βασικούς κινδύνους που απειλούν το μέλλον του Τουρισμού: στην υπερφορολόγηση, που θα έχει ως συνέπεια να αφανιστούν χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις είναι πλέον ορατός και καταγεγραμμένος, στη μη προσέλκυση των απαραίτητων επενδύσεων, οι οποίες θα ενισχύσουν τη ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, είναι ήδη καταγεγραμμένος και μετρήσιμος, και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρήσεων.

«Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ξανά ότι είναι καθοριστικής σημασίας, η Πολιτεία να υλοποιήσει άμεσα ένα πλέγμα ενεργειών ανάτασης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού τομέα με κυριότερο άξονα την επαναφορά των συντελεστών φορολόγησης σε χαμηλότερα επίπεδα, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία περιβάλλοντος προσέλκυσης επενδύσεων και την επανατροφοδότηση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή