ΤΕΙ: «Δεν θα γίνουμε πεδίο βολής» – αντιδράσεις κατά υπ. Παιδείας και πανεπιστημίων

ΤΕΙ: «Δεν θα γίνουμε πεδίο βολής» – αντιδράσεις κατά υπ. Παιδείας και πανεπιστημίων

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεβαίνουν οι τόνοι από τα ΤΕΙ σε μία διαμάχη που εκτιμάται ότι θα εξελιχθεί σε πόλεμο, όταν το υπουργείο Παιδείας προχωρήσει στο σχεδιασμό του ενιαίου χώρου έρευνας και τεχνολογίας.

Τα ΤΕΙ αναμένεται να βρεθούν υπό πίεση καθώς η βασική πρόταση (το πόρισμα της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για τον Ενιαίο Χώρο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Έρευνας) που έχει δοθεί προς το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για συγχωνεύσεις με πανεπιστήμια αλλά και καταργήσεις, με βάση τα αποτέλεσμα της αξιολόγησης που θα γίνει.

Μάλιστα, η Σύνοδος Πρυτάνεων δήλωσε αντίθετη στην μετονομασία των ΤΕΙ, όπως επιθυμούν τα ίδια, σε «Πανεπιστήμια Τεχνολογικών Επιστημών» και χαρακτήρισε την πρόταση «μη σύννομη» ζητώντας από το υπουργείο Παιδείας «να μεριμνήσει για την απαρέγκλιτη τήρηση του νόμου περί διάκρισης των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ».

Ειδικότερα, η Σύνοδος Προέδρων των ΤΕΙ εξέδωσε οξεία ανακοίνωση με αποδέκτες και το υπουργείο Παιδείας αλλά και την Σύνοδο Πρυτάνεων, στην οποία οι πρόεδροι αναφέρουν ότι «τα ΤΕΙ διεκδικούν τη μετονομασία τους σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών (Universities of Applied Sciences – UAS), μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης οι ρόλοι μεταξύ Πανεπιστημίων και Πανεπιστημίων Εφαρμοσμένων Επιστημών είναι διακριτοί: Γερμανία, Φινλανδία, Σουηδία, Ελβετία, Αυστρία, κ.ά. Η προτεινόμενη μετονομασία των ΤΕΙ θα διατηρήσει και θα ενισχύσει το διακριτό ρόλο που έχουν τα ΤΕΙ ως ο Τεχνολογικός Τομέας της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας, σύμφωνα με το κείμενο θεσμικό πλαίσιο.

Πρέπει να γίνει σαφές ότι τα ΤΕΙ δεν διεκδικούν ούτε “αναβάθμιση” ούτε “να γίνουν πανεπιστήμια”. Είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και διεκδικούν την ονομασία που δικαιούνται». Επίσης, τα ΤΕΙ διεκδικούν την δυνατότητα διοργάνωσης τρίτου κύκλου σπουδών μόνο υπό προϋποθέσεις, που απαιτούν αυστηρά αξιολογικά κριτήρια για κάθε Τμήμα το οποίο θα ζητά κάτι τέτοιο.

Βέβαια, καθώς με νόμο του 2001 τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ αποτούν την ανώτατη εκπαίδευση και ονομάζονται ΑΕΙ, η Σύνοδος Προέδρων λέει ότι «όλα τα ΤΕΙ έχουν αξιολογηθεί πρόσφατα με θετικές (ή και άριστες) αναφορές από τις Επιτροπές Εξωτερικής Αξιολόγησης της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ), που είναι και ο θεσμοθετημένος τρόπος αξιολόγησης των Ελληνικών ΑΕΙ.

Σε καμία από αυτές τις αξιολογήσεις δεν έχει αναφερθεί ότι υπάρχουν Τμήματα που το επιστημονικό πεδίο τους δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο του τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.  Επιπλέον, στις αξιολογήσεις, υπάρχουν αναφορές για Τμήματα απόλυτα ικανά να οργανώσουν τρίτο κύκλο σπουδών (διδακτορικά) τα οποία όμως δεν έχουν τη θεσμική δυνατότητα».

Ως προς το συζητούμενο σχέδιο περί του ενιαίου χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης, η Σύνοδος των Προέδρων λέει ότι «αναφέρεται ουσιαστικά σε κατακερματισμό των ΤΕΙ με “αναβάθμιση” ορισμένων Τμημάτων σε Πανεπιστημιακά, που «θα αξιολογηθούν» (ξανά; και από ποιους;) ως «καλά» και “πανεπιστημιακού επιπέδου” (στοχευμένη “αξιολόγηση”)».

Οι ηγεσίες των ΤΕΙ προσθέτουν με πολιτικό νόημα ότι «στα ΤΕΙ σπουδάζει ο μισός σχεδόν φοιτητικός πληθυσμός της χώρας, και βάλει  Στους πτυχιούχους απονέμεται βασικό πτυχίο ΑΕΙ, με άμεση επαγγελματική αποκατάσταση ή με εξαιρετικές προοπτικές επιστημονικής σταδιοδρομίας σε τεχνολογικά επιστημονικά πεδία που είναι όλα αναγνωρισμένα διεθνώς.

Ολα τα Επιστημονικά Πεδία των Τμημάτων ΤΕΙ έχουν σαφή εφαρμοσμένη/ τεχνολογική κατεύθυνση και πολλά από αυτά δεν υπάρχουν στα Ελληνικά πανεπιστήμια. Αυτός ακριβώς είναι ο διακριτός ρόλος του τεχνολογικού τομέα των ΑΕΙ».

Και ανεβάζοντας τους τόνους, δηλώνουν σαφώς ότι τα ΤΕΙ αδικήθηκαν κατά το σχέδιο «Αθηνά» (οι συγχωνεύσεις που έγιναν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου), λέγοντας ότι αυτή την φορά δεν θα αφήσουν να γίνει το ίδιο. «Οι αναδιαρθρώσεις και οι συγχωνεύσεις του σχεδίου «Αθηνά» με τον τρόπο που τελικά εφαρμόστηκε, αφορούσαν κατά 90% μόνο στα ΤΕΙ. Είναι γνωστό ότι η αναδιάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι στα προαπαιτούμενα του Μνημονίου, όπως ήταν και το σχέδιο “Αθηνά”. Όμως δεν είναι σε καμιά περίπτωση αποδεκτό να γίνουν ξανά τα ΤΕΙ το αποκλειστικό πεδίο βολής αυτής της πολεμικής άσκησης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή