Σκληρή γλώσσα από τις ενώσεις δικαστών

Σκληρή γλώσσα από τις ενώσεις δικαστών

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα άκρα κινείται πλέον η αντιπαράθεση για τα τεκταινόμενα στη Δικαιοσύνη, με τις μεγαλύτερες δικαστικές ενώσεις να αντιδρούν με οργισμένη ανακοίνωση, θέτοντας ευθέως θέματα δημοκρατίας σε ό,τι αφορά μεθοδεύσεις κατά δικαστικών λειτουργών, με αφορμή την πρωτοφανή δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων ανώτατου δικαστικού λειτουργού.

Οι ενώσεις των δικαστών της ποινικής, πολιτικής και διοικητικής δικαιοσύνης, με ασυνήθιστα σκληρή διατύπωση σε κοινή τους ανακοίνωση, κάνουν λόγο «για άκρως νοσηρό φαινόμενο που συνδέεται με μεθόδους που μετέρχονται φασιστικά καθεστώτα». Μιλούν ευθέως για προσπάθειες εκβιασμού του ανώτατου δικαστηρίου, στο οποίο εκκρεμούν, όπως επισημαίνουν, «μείζονος σημασίας υποθέσεις» και εξειδικεύουν τον μηχανισμό εκβιασμού των δικαστών. «Επιστρατεύεται το συνηθισμένο όπλο στη φαρέτρα μιας ακόμη μορφής διαπλοκής (κίτρινη δημοσιογραφία – οικονομικά ή και άλλα συμφέροντα) για την ικανοποίηση άνομων επιδιώξεών τους», στηλιτεύουν με οργή τη δημοσιοποίηση προσωπικών θεμάτων για τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ, γεγονός που προκάλεσε και την πειθαρχική έρευνα εις βάρος του από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο.

Η εμφάνιση των επίμαχων δημοσιευμάτων, που εν συνεχεία κλιμακώθηκαν, έγινε την περασμένη εβδομάδα ενόσω ήταν σε εξέλιξη η διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις μέσα στο ανώτατο δικαστήριο, που διαχύθηκαν στη συνέχεια σε όλο το φάσμα της Δικαιοσύνης και όχι μόνον.

«Με δημοσιεύματα», σημειώνουν οι δικαστικές ενώσεις, «που δεν έχουν να κάνουν με το δημόσιο συμφέρον, τη λειτουργία της ενημέρωσης και την εξυπηρέτηση της αλήθειας, η ιδιωτική ζωή ενός ανθρώπου, δικαστή εγνωσμένου κύρους, υποκλέπτεται, διαστρέφεται και προσφέρεται βορά στον καραδοκούντα κίτρινο Τύπο και το μέρος της κοινής γνώμης που διαμορφώνεται από αυτόν, φαινόμενο άκρως νοσηρό που συνδέεται με μεθόδους που μετέρχονται φασιστικά καθεστώτα».

Η αντίδραση των δικαστικών ενώσεων σχετίζεται άμεσα τόσο με το πρωτοφανές γεγονός της δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων δικαστικού λειτουργού που μετέχει σε κρίσιμες υποθέσεις, όσο και με το ότι έγινε στη δεδομένη συγκυρία, καθώς το θέμα ήταν γνωστό, σύμφωνα με πληροφορίες, στους αρμόδιους παράγοντες της Δικαιοσύνης από το 2014.

Μετά ταύτα, «ως επιτακτική και αναγκαία» περιγράφεται στην ανακοίνωση, η αντίδραση της Δικαιοσύνης και της πολιτείας, ενώ για τη διενεργούμενη έρευνα εις βάρος του αντιπροέδρου του ΣτΕ εκφράζουν την πεποίθηση ότι θα τηρηθεί ο νόμος και η μυστικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή