Απάντηση Παυλόπουλου στον Ερντογάν

Απάντηση Παυλόπουλου στον Ερντογάν

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα με αποδέκτες τόσο την Τουρκία, η οποία με τη ρητορική της υπονομεύει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο και την ΠΓΔΜ, που με τις αλυτρωτικές της διεκδικήσεις υπονομεύει η ίδια την ευρωπαϊκή της προοπτική, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Η ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν, με οιαδήποτε εκδοχή, ακόμη και την πιο καλόπιστη, δυστυχώς υπονομεύει αμέσως ή εμμέσως τόσο τη Συνθήκη της Λωζάννης όσο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας», υπογράμμισε ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά την τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Εδεσσας. Ταυτόχρονα, απηύθυνε μήνυμα προς την Αγκυρα θυμίζοντας ότι η Αθήνα «στήριξε και στηρίζει τη συνταγματική νομιμότητα στην Τουρκία και επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας».

Επεσήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας, η στήριξη αυτή, όμως, όπως υπενθύμισε, προϋποθέτει τον σεβασμό της Ιστορίας και του διεθνούς δικαίου. Αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λωζάννης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι αυτή «οριστικά και αμετάκλητα έχει καθορίσει τα σύνορα όχι μόνο της Ελλάδας με την Τουρκία, αλλά και της Ευρώπης με την Τουρκία», ενώ προσέθεσε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης. Η Τουρκία, συνέχισε, οφείλει να κατανοήσει ότι η Συνθήκη της Λωζάννης είναι «αναπόσπαστο τμήμα του διεθνούς δικαίου», καθώς και ότι «πρέπει να γίνεται σε κάθε περίπτωση σεβαστή και να μην υπονομεύεται με κανένα υπονοούμενο».

Ταυτόχρονα, ο κ. Παυλόπουλος απηύθυνε μήνυμα προς την ΠΓΔΜ ότι η Μακεδονία «ήταν, είναι και θα παραμείνει ελληνική» και υπενθύμισε ότι όσο η γειτονική χώρα προβάλλει αλυτρωτικές διεκδικήσεις (ονομάτων), δεν πρόκειται να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια, διότι παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο και δεν πληρεί τις προϋποθέσεις του ευρωπαϊκού θεσμικού κεκτημένου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή