Στα 88 δισ. ευρώ ετησίως η φοροδιαφυγή στην Ιταλία

Στα 88 δισ. ευρώ ετησίως η φοροδιαφυγή στην Ιταλία

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 88 δισ. ευρώ ετησίως έφτασε η φοροδιαφυγή στην Ιταλία την περίοδο 2010 – 2014. Σε αυτό το ποσό καταλήγουν τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε επιτροπή υπό την καθοδήγηση του Ιταλού υπουργού Οικονομικών Πιερ Πάολο Παντοάν και με τη συμμετοχή στελεχών της στατιστικής υπηρεσίας της γειτονικής χώρας.

Σε ό,τι αφορά, όμως, ένα πιο περιορισμένο χρονικό διάστημα, και συγκεκριμένα τη διετία 2012 – 2013, τότε ο μέσος όρος της φοροδιαφυγής φτάνει στα 108,7 δισ. ευρώ τον χρόνο και αντιπροσωπεύει το 34,2% των φορολογικών εσόδων που έπρεπε να έχουν καταβληθεί. Το ρεκόρ της φοροδιαφυγής αφορά τη μη καταβολή του ΦΠΑ, που φτάνει τα 40,2 δισ. ευρώ τον χρόνο. Πρόκειται για ποσό μεγαλύτερο από το 1/3 των 108,7 δισ. ευρώ διαφυγόντων φορολογικών εσόδων, ενώ παράλληλα αντιπροσωπεύει σαφώς πάνω από το 2% του ΑΕΠ της χώρας, που το περασμένο έτος ανήλθε στο 1,651 τρισ. ευρώ. Η φοροδιαφυγή που αφορά το ετήσιο εισόδημα φυσικών προσώπων υπολογίζεται στα 31 δισ. ευρώ ετησίως, από τα οποία τα 27 δισ. ευρώ αφορούν τα εισοδήματα φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται σε επιχειρήσεις. Η μη καταβολή εταιρικών φόρων, τοπικών φόρων επί της παραγωγής και τοπικών φόρων ακίνητης περιουσίας υπολογίζεται στα 14 δισ. ευρώ, 8,5 δισ. ευρώ και 4,6 δισ. ευρώ αντιστοίχως.

Το μέγεθος της φοροδιαφυγής στη γειτονική χώρα σχετίζεται με τη χαίνουσα πληγή της ιταλικής οικονομίας, την παραοικονομία, που εκτιμάται ότι εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει περίπου το 1/5 του ΑΕΠ της χώρας. Η κυβέρνηση Ρέντσι επικρίθηκε έντονα, όταν τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους επέλεξε να αυξήσει στις 3.000 ευρώ το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο για συναλλαγές με μετρητά, από τα 1.000 στα οποία είχε οριστεί από το 2012. Τότε το είχαν επιβάλει οι συνθήκες, καθώς η Ευρωζώνη βρισκόταν στην κορύφωση της κρίσης χρέους και εντείνονταν οι πιέσεις από την Ε.Ε. για πάταξη της φοροδιαφυγής. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Ρέντσι ότι ευνοεί τη φοροδιαφυγή για ψηφοθηρικούς λόγους. Δικαιολογώντας την επιλογή του, ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε επικαλεστεί την ανάγκη να συνάδουν οι κανόνες της Ιταλίας με εκείνους της υπόλοιπης Ευρωζώνης, μολονότι η Γαλλία έχει μειώσει το αντίστοιχο ανώτατο όριο στα 1.000 ευρώ.

Στην προσπάθειά τους, πάντως, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, οι φορολογικές αρχές της χώρας αποστέλλουν προσυμπληρωμένες δηλώσεις σε όλους τους φορολογουμένους, εκτός των αυτοαπασχολουμένων. Εχουν, άλλωστε, επιστρατεύσει συμβουλευτικές εταιρείες, με σκοπό την απλούστευση του φορολογικού κώδικα. Σημειωτέον ότι το περασμένο έτος η ιταλική κυβέρνηση κατόρθωσε να αντλήσει ποσό άνω των 4 δισ. ευρώ από τον επαναπατρισμό ιταλικών κεφαλαίων, χορηγώντας φορολογική αμνηστία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή