Μέτρα τόνωσης του τουρισμού ζητεί ο ΣΕΤΕ

Μέτρα τόνωσης του τουρισμού ζητεί ο ΣΕΤΕ

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος λόγω της υπέρογκης και συνεχιζόμενης υπερφορολόγησης να αφανιστούν χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες τουριστικές οικογενειακές επιχειρήσεις, ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης, ανοίγοντας τις εργασίες του 15ου συνεδρίου του ΣΕΤΕ «Τουρισμός και Ανάπτυξη».

Παράλληλα, επισήμανε ότι είναι μετρήσιμος ο κίνδυνος η χώρα να μην είναι σε θέση να προσελκύσει τις απαραίτητες τουριστικές επενδύσεις, οι οποίες θα ενισχύσουν την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, και οι υγιείς επιχειρήσεις να μην είναι σε θέση να ρυθμίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ανδρεάδης ζήτησε από την πολιτεία να υλοποιήσει άμεσα ένα πλέγμα ενεργειών ανάτασης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού τομέα, με κυριότερο άξονα την επαναφορά των συντελεστών φορολόγησης σε χαμηλότερα επίπεδα, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία περιβάλλοντος προσέλκυσης επενδύσεων και την επανατροφοδότηση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Ο αντιπρόεδρος της Aegean Eυτύχιος Βασιλάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι μπορεί να επετεύχθη ο στόχος των αφίξεων ξένων τουριστών, αλλά δεν έγινε το ίδιο και με τα τουριστικά έσοδα. Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης της εποχικότητας, αντιγράφοντας ακόμη και επιτυχημένα μοντέλα του εξωτερικού. Επιδίωξη θα πρέπει να είναι η αύξηση των διεθνών αγορών και η κατάληξη των τουριστών σε περισσότερους ελληνικούς προορισμούς.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο τουρισμός «τραβάει το κάρο» της ελληνικής οικονομίας, αλλά πρέπει και η ελληνική οικονομία να αλλάξει οριστικά σελίδα για να διευκολύνει αντί να επιβραδύνει τον τουρισμό. Ο κ. Σχοινάς θεωρεί επιτακτική την ανάγκη ενός επιτελικού στρατηγείου για τον τουρισμό που θα λαμβάνει άμεσα αποφάσεις για θέματα που τον επηρεάζουν, αλλά αποτελούν αρμοδιότητα άλλων υπουργείων και κρατικών δομών εκτός αυτού του τουρισμού. Πάνω σε αυτό συμπλήρωσε ότι «στα κράτη της Ε.Ε. όπου υπάρχουν εθνικοί πρωταθλητές η κρατική υποστήριξη προκύπτει άμεσα πέρα και πάνω από παραδοσιακές έριδες για αρμοδιότητες, υπογραφές και κλαδικά βιλαέτια». Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης ανέδειξαν την ανάγκη συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο κ. Λεωνίδας Παπαϊωάννου από την PwC-REMACO παρουσίασε τον ανανεωμένο Οδικό Χάρτη για τον ελληνικό τουρισμό έως το 2021, που θέτει ως στόχους τα 34,8 εκατ. διεθνείς αφίξεις και τα 19,6 δισ. ευρώ έσοδα. Προϋποθέσεις για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι είναι η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα και η υλοποίηση επενδύσεων ύψους 6,5 δισ. ευρώ από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην επόμενη 5ετία. Αν επιτευχθούν οι στόχοι το 2021 ο τουρισμός θα εισφέρει 43 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ, ενώ θα εργάζονται 1 εκατ. άτομα σε επιχειρήσεις του τομέα. Πάντως, η μη ορθολογική διαχείριση του προσφυγικού και η διατήρηση της υπερφορολόγησης θα απομακρύνουν τον τομέα από την επίτευξη των στόχων.

Ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Γιώργος Τζιάλλας εκπροσώπησε στο συνέδριο την αναπλ. υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, η οποία βρίσκεται στο Λας Βέγγας για να συμμετάσχει σε τουριστική έκθεση. Ο κ. Τζιάλλας εκτίμησε ότι τον Νοέμβριο θα αποτυπωθεί θετική πορεία στα τουριστικά έσοδα για το σύνολο του έτους, ενώ υποστήριξε ότι υπάρχουν θετικά μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό το 2017 μέσα από τις νέες συμφωνίες που προωθούνται με τους μεγάλους tour operators του εξωτερικού. Επίσης, ανέφερε ότι σχεδιάζεται νέο πρόγραμμα για την ενίσχυση της ίδρυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων απ’ όλο το φάσμα του τουριστικού κλάδου. Σε ό,τι αφορά το θέμα της οικονομίας του διαμοιρασμού ανέφερε ότι σύντομα το υπ. Οικονομικών θα παρουσιάσει την τελική πρόταση στη Βουλή για το πλαίσιο που θα διασφαλίζει την υγιή τουριστική δραστηριότητα και θα αποδίδει στο ελληνικό Δημόσιο τα διαφυγόντα έσοδα που αναλογούν. Ο γ.γ. του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος ανέπτυξε τη στρατηγική του οργανισμού για την προβολή του ελληνικού τουρισμού στις ξένες αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή