«80 πρόσφυγες έφυγαν, αλλά ήρθαν 100»

«80 πρόσφυγες έφυγαν, αλλά ήρθαν 100»

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακυρώνεται στην πράξη η οποιαδήποτε προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών του Αιγαίου από τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι επί μήνες εφόσον καθημερινά συνεχίζονται οι ροές από την Τουρκία. Μόνο την τελευταία εβδομάδα έφτασαν στα ελληνικά νησιά 574 άτομα. Ετσι, παρά το γεγονός ότι κάποια άτομα χθες και προχθές μετακινήθηκαν στην ενδοχώρα, στα νησιά παραμένουν συνολικά 15.192 πρόσφυγες και μετανάστες. Συγκεκριμένα, στη Λέσβο παραμένουν 5.895 άτομα, στη Χίο 4.190, στη Σάμο 2.089, στη Λέρο 724 και στην Κω 1.889. Μόνο το τελευταίο 24ωρο έφτασαν 162 άτομα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τους οποίους μάλιστα οι 102 στη Σάμο. Από το νησί, τη Δευτέρα, έφυγαν περίπου 50 άτομα και χθες ακόμα 22 προς την ενδοχώρα. Πρόκειται για ανθρώπους που είτε ανήκουν στις λεγόμενες ευάλωτες ομάδες, είτε έχουν λάβει την πρώτη έγκριση στην αίτησή τους για άσυλο. «Εφυγαν 80, ήρθαν 100 οπότε πρακτικά δεν άλλαξε τίποτα όσον αφορά τον πληθυσμό που βρίσκεται εγκλωβισμένος στη Σάμο», αναφέρει στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νησιού.

Υπενθυμίζεται ότι σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τους τοπικούς παράγοντες την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι σταδιακά θα αποσυμφορηθεί η Σάμος.

Στο μεταξύ στη Λέσβο μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι μη κυβερνητικές οργανώσεις αναζητούν ξενοδοχεία και διαμερίσματα προκειμένου να στεγάσουν αιτούντες άσυλο.

Παρά το γεγονός ότι ο δήμαρχος και παράγοντες του τουρισμού εκφράζουν την αντίθεσή τους, οι αιτούντες άσυλο δεν μπορούν να παραμένουν στο hotspot έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που μπορεί να κρατήσουν μήνες.

Αντίστοιχα υπάρχει πρόγραμμα στέγασης σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα που υλοποιείται μέσω της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες από συγκεκριμένες ΜΚΟ με στόχο να μην υπάρχει υπερσυγκέντρωση αλλά και να επωφελείται η τοπική κοινωνία. Το πρόγραμμα προβλέπεται να εφαρμοστεί στην Κρήτη όπου, όπως έχει ανακοινωθεί, θα μεταφερθούν περίπου 2.000 αιτούντες άσυλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή