Παρουσίαση βιβλίου Σαρτζετάκη με αναφορές στη Δικαιοσύνη

Παρουσίαση βιβλίου Σαρτζετάκη με αναφορές στη Δικαιοσύνη

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκίνηση επιφύλασσε στους παρισταμένους –μεταξύ των οποίων και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος– στην κατάμεστη αίθουσα Cotsen Hall της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, η παρουσίαση του βιβλίου του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη, που εστιάζει στην υπόθεση της δολοφονίας Λαμπράκη. Το βιβλίο, με τίτλο «Επιτελών το καθήκον μου» (Εκδόσεις Κέρκυρα-Economia Publishing), είναι γραμμένο στην καθαρεύουσα και οι δύο τόμοι του φτάνουν τις 1.742 σελίδες. Παρ’ όλ’ αυτά, οι ομιλητές στην εκδήλωση υπογράμμισαν ότι θα ανταμείψει τον επίμονο αναγνώστη, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου πλανώνται και πάλι σκιές πάνω από την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Την άμεση σύνδεση την έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας. Εξυμνώντας το σθένος με το οποίο, ως 34χρονος πρωτοδίκης άρτι αφιχθείς στη γενέτειρά του Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 1963, διεκπεραίωσε το έργο της ανάκρισης για τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ, παρά τις πιέσεις που του ασκήθηκαν, ο κ. Δένδιας είπε ότι ο κ. Σαρτζετάκης «δεν αφουγκράσθηκε την κοινωνία». Αντιθέτως, «αφουγκράσθηκε τη συνείδησή του, τους νόμους και το Σύνταγμα».

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος αναφέρθηκε στη Νεολαία Λαμπράκη, της οποίας ήταν ιδρυτικό στέλεχος, ως μία εκδοχή της Αριστεράς που ήθελε να διευρύνει τους ορίζοντές της. Ο Λαμπράκης, ως μη κομματικός και με κοινωνική προσφορά, ήταν «σύμβολο αυτής της διεύρυνσης».

Μιλώντας για τον Χρήστο Σαρτζετάκη, ο κ. Πάγκαλος θυμήθηκε τη βραδιά της επιλογής του ως Προέδρου της Δημοκρατίας και την ευφορία που προκάλεσε στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, στους κόλπους του οποίου υπήρχαν αντιδράσεις κατά της επιλογής Καραμανλή. Μιλώντας στη συνέχεια όμως με έναν δικαστή και στενό φίλο του κ. Σαρτζετάκη για τις πολιτικές του θέσεις, η βεβαιότητα του ομιλητή για τα προοδευτικά διαπιστευτήρια του νέου προέδρου άρχισαν να κλονίζονται. «Τον ρώτησα: Τι είναι τελικά ο Σαρτζετάκης; Και μου είπε: “Δικαστής”».

Στην εκδήλωση μίλησε και ο Βασίλης Βασιλικός, συγγραφέας του «Ζ», που βασίστηκε στην υπόθεση Λαμπράκη. Ο κ. Βασιλικός θύμισε στο ακροατήριο ότι ο κ. Σαρτζετάκης είχε προταθεί για τη θέση του ανακριτή από τον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και «κατοπινό του διώκτη» (επί χούντας) Κωνσταντίνο Κόλλια. Σχετικά με το βιβλίο του κ. Σαρτζετάκη, εστίασε στις περιγραφές των πιέσεων που δέχθηκε ο συγγραφέας στη διερεύνηση της υπόθεσης και στην «τέχνη του υφαντή» που επιστράτευσε για να δέσει τα διάσπαρτα δεδομένα και να στοιχειοθετήσει την ενοχή του επίσημου κράτους. Ο Ηλίας Νικολακόπουλος, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, περιέγραψε τις μεθόδους του παρακράτους της εποχής, ενώ ο καθηγητής Νομικής Σπύρος Φλογαΐτης τόνισε ότι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας «κατέκτησε την αιωνιότητα» με τη δράση του στην υπόθεση Λαμπράκη.

Ο ίδιος ο συγγραφέας, μιλώντας τελευταίος, τόνισε ότι οι πράξεις των ανθρώπων καθορίζονται «είτε από το καθήκον είτε από το συμφέρον». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο «ναυάγιο της δικαστικής κάθαρσης», καθώς οι κατηγορούμενοι που παρέπεμψε αθωώθηκαν, αλλά και στην «εκδίκηση των δυνάμεων της ανωμαλίας» (ο κ. Σαρτζετάκης είχε συλληφθεί και βασανιστεί για σχεδόν ένα χρόνο από τη χούντα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή