Σειρά παρεμβάσεων Ομπάμα στη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους

Σειρά παρεμβάσεων Ομπάμα στη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε κρίσιμες στιγμές των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους εταίρους, έχει προβεί σε κομβικές δημόσιες παρεμβάσεις. Ηταν λίγες ημέρες μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Αλέξη Τσίπρα, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωνε, απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα, ότι «δεν μπορείς να πιέζεις διαρκώς χώρες που βρίσκονται σε ύφεση» και ότι «κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης προκειμένου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματά τους». Βεβαίως, είχε υπογραμμίσει ότι η ελληνική οικονομία «βρισκόταν σε επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων», ενώ είχε εκφράσει την ελπίδα «ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη». Ηταν η περίοδος κατά την οποία η έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία είχε προκαλέσει αναταραχή και προβληματισμό όσον αφορά τις επιλογές της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Μερικούς μήνες αργότερα, στις 7 Ιουνίου 2015, ενώ τα περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και στους εταίρους στένευαν επικίνδυνα, από τον Λευκό Οίκο γνωστοποιείται ότι το ελληνικό ζήτημα συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε ο κ. Ομπάμα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στη Γερμανία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Ομπάμα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της θα καταφέρουν να χαρτογραφήσουν την πορεία της χωρίς να προκαλέσουν αστάθεια στις διεθνείς αγορές. Λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα του περυσινού καλοκαιριού, στις 30 Ιουνίου, σε δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι η Ελλάδα αποτελεί πρωταρχικά λόγο προβληματισμού για την Ευρώπη, ενώ εμφατικά περιέγραψε την κρισιμότητα της συγκυρίας. «Με απλά λόγια, για τους Αμερικανούς δεν πρόκειται για κάτι που θεωρούμε ότι θα προκαλέσει μεγάλο σοκ στο σύστημα. Αλλά προφανώς και είναι πολύ επώδυνο για τον ελληνικό λαό και μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα χρειάζεται να βρει τον δρόμο επανόδου στην ανάπτυξη, μένοντας στην Ευρωζώνη. Υπογράμμισε, δε, ότι έχει ενθαρρύνει όλες τις πλευρές να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται για να βρεθεί λύση.

Δύο ημέρες μετά το δημοψήφισμα, στις 7 Ιουλίου 2015, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφραζε την επιθυμία για άμεση, επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους εταίρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή