Τελική ευθεία για αλλαγή συστήματος

Τελική ευθεία για αλλαγή συστήματος

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Τις προτάσεις του για διεύρυνση των προεδρικών εξουσιών θα παρουσιάσει «συντόμως» το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας AKP στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ. Η πρωτοβουλία του AKP ανοίγει τον δρόμο για τη διενέργεια δημοψηφίσματος γύρω από τις υπερεξουσίες του προέδρου. Η εθνικιστική αντιπολίτευση έχει ανακοινώσει ότι δεν σχεδιάζει να αντιταχθεί στην πρόταση συνταγματικής μεταρρύθμισης. «Το κόμμα μας θα παρουσιάσει στην Εθνοσυνέλευση τις προτάσεις μας, που περιλαμβάνουν τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος και την υιοθέτηση προεδρικού συστήματος. Αυτό θα γίνει το συντομότερο δυνατό», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Η ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα των κυβερνητικών προθέσεων προκάλεσε ραγδαία πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση του εθνικιστικού MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, του μικρότερου εκ των τεσσάρων κομμάτων της Εθνοσυνέλευσης, να μην καταψηφίσει την πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος, με τους επενδυτές να εκφράζουν με τον τρόπο αυτόν την ανησυχία τους για νέο γύρο πολιτικής αστάθειας. Κάθε συνταγματική μεταρρύθμιση απαιτεί τη θετική ψήφο τουλάχιστον 367 βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης, επί συνόλου 550, για την άμεση εφαρμογή της χωρίς προσφυγή στην κάλπη δημοψηφίσματος, ενώ η διεξαγωγή δημοψηφίσματος απαιτεί τη θετική ψήφο 330 μελών της Εθνοσυνέλευσης. Το AKP διαθέτει 317 έδρες και το MHP 40.

Παρότι ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα των Τούρκων διαφωνεί με τη συνταγματική μεταρρύθμιση, ο πρόεδρος Ερντογάν ελπίζει ότι το κύμα πατριωτισμού που εκδηλώθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου θα συμβάλει στη νίκη της πρότασής του στην κάλπη.

Στο μεταξύ, τις συγκεντρώσεις σε δημόσιους χώρους και τις πορείες απαγόρευσαν από χθες μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου οι τουρκικές αρχές στην Αγκυρα, εξαιτίας πληροφοριών για σχεδιασμό επιθέσεων από τρομοκρατικές οργανώσεις στην πρωτεύουσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή