Στους εισαγγελείς η υπόθεση του Ινστιτούτου Βενετίας

Στους εισαγγελείς η υπόθεση του Ινστιτούτου Βενετίας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εισαγγελέας Εφετών Αθηνών και η εισαγγελέας Διαφθοράς αναλαμβάνουν να διερευνήσουν την υπόθεση του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, που παρουσιάζει «εικόνα αποσάθρωσης», όπως διαπιστώνεται ύστερα από ενδελεχή έλεγχο για την οργάνωση και τη διαχειριστική δράση του τα 65 χρόνια της λειτουργίας του. Τα πορίσματα διαβιβάστηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για περαιτέρω διερεύνηση και τυχόν υπαγωγή των αναφερομένων σε αυτές πραγματικών περιστατικών στον ποινικό νόμο.

Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, μετά τις αλλαγές που δρομολογήθηκαν για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου. Εξετάστηκαν, όμως, και περιστατικά που διαπιστώθηκαν σε έλεγχο του 2010.

«Ουδείς γνωρίζει σήμερα τον ακριβή αριθμό των ιστορικών-πολιτιστικών θησαυρών που βρίσκονται στην κατοχή του Ινστιτούτου, ήτοι βιβλίων, εικόνων, ιερατικών κειμηλίων, σκευών κ.ά, ενώ διαπιστώθηκε πλήρης ακαταστασία ως προς τη φύλαξη και τη συντήρησή αυτών, με αποτέλεσμα την άμεση έκθεσή τους σε καταστροφή, βλάβη, ρύπανση και αλλοίωσή τους», τονίζεται, μεταξύ άλλων. Επίσης διαπιστώθηκε από επιτροπή στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Ινστιτούτου, της Μητρόπολης και της ελληνικής ορθόδοξης κοινότητας Βενετίας «απώλεια 36 αντικειμένων», ενώ σε σχετική έκθεση του 2013 ο καθηγητής Π. Βοκοτόπουλος τόνιζε: «Επιτροπή διαπίστωσε ότι είναι ανέφικτη η καταγραφή των αμφίων και άλλων αντικειμένων που είναι συσσωρευμένα φύρδην μίγδην στον γυναικωνίτη του Ι. Ν. του Αγίου Γεωργίου δίκην χώρου αποθέσεως απορριμμάτων».

Στην αναφορά ελέγχου τίθεται το ερώτημα από τον αρμόδιο επιθεωρητή «γιατί η πρώην διευθύντρια του Ι.Β. Χρύσα Μαλτέζου δεν προέβη κατά τη διάρκεια της 15ετούς θητείας της στη Βενετία στην καταγραφή όλων των ανωτέρω ιστορικών-πολιτιστικών θησαυρών». Σημειώνεται ακόμη ότι το Ι.Β., παρότι ρητά υπήχθη κατά την ίδρυσή του στις γενικές διατάξεις περί ελέγχου των ΝΠΔΔ, «ουδέποτε εφήρμοσε τους κανόνες δημοσιολογιστικού, αυτοεξαιρούμενο, χωρίς οιαδήποτε προς τούτο νομοθετική πρόβλεψη, επικαλούμενο δήθεν ιδιαιτερότητα».

Επί δεκαετίες διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα, «χωρίς να τηρεί βιβλία, παραστατικά και οιοδήποτε έστω και υποτυπώδες μηχανογραφικό σύστημα λογαριασμών». Στην αναφορά γίνεται λόγος και για χρονοεπίδομα ύψους 1.080 ευρώ για περισσότερα από τέσσερα έτη που λάμβανε η πρώην διευθύντριά του Χρύσα Μαλτέζου, «ενώ δεν εδικαιούτο».

Πλημμελείς και αδιαφανείς χαρακτηρίζεται και η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του Ινστιτούτου και ο χειρισμός ζητημάτων όπως αναθέσεως έργων, τρόπου διάθεσης δωρεών κ.ά. Ασαφής είναι και η εικόνα της εκδοτικής του δραστηριότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή