Στο προσκήνιο ξανά τα emails της Χίλαρι Κλίντον

Στο προσκήνιο ξανά τα emails της Χίλαρι Κλίντον

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίτημα στο FBI κατέθεσε πέρυσι ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού Πάτρικ Κένεντι, ζητώντας από την υπηρεσία να αποχαρακτηρίσει μήνυμα email που βρέθηκε στον προσωπικό διακομιστή (server) της Χίλαρι Κλίντον.

Ο κ. Κένεντι προσέφερε σε αντάλλαγμα στο FBI τη δυνατότητα να αποστείλει επιπλέον πράκτορες σε χώρες του εξωτερικού. Ο αποχαρακτηρισμός του μηνύματος από απόρρητο σε «κοινό» θα σήμαινε ότι η παρουσία του στον διακομιστή της κ. Κλίντον δεν αποτελούσε παρατυπία.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του FBI, όμως, η υπηρεσία είναι αυτή που ζήτησε από τον Κένεντι την άδεια αποστολής επιπλέον πρακτόρων, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς περί συναλλαγής με το υπουργείο.

Το επίμαχο email, από τον Νοέμβριο του 2012, ανέφερε ότι η αστυνομία της Λιβύης είχε προχωρήσει σε συλλήψεις υπόπτων για την επίθεση στο κτίριο του προξενείου στη Βεγγάζη, που κόστισε τη ζωή στον πρέσβη και τρεις ακόμη Αμερικανούς.

«Η διαφθορά επιβεβαιώνεται: Το FBI επιβεβαιώνει ότι το ΥΠΕΞ προσέφερε ανταλλάγματα για τη συγκάλυψη απόρρητων μηνυμάτων email», έγραψε χθες στο Twitter η προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ.

Στο μεταξύ, την πρόσβαση του ιδρυτή της ιστοσελίδας WikiLeaks Τζούλιαν Ασάντζ στο Ιντερνετ φέρεται να διέκοψε η πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, με αφορμή τη δημοσιοποίηση ενοχλητικών για τη Δημοκρατική υποψήφια αποκαλύψεων.

«Επιβεβαιώνουμε ότι ο Ισημερινός διέκοψε την πρόσβαση του Ασάντζ στο Ιντερνετ το Σάββατο, λίγη ώρα μετά την αποκάλυψη των επ’ αμοιβή ομιλιών της Χίλαρι Κλίντον στην Goldman Sachs», ανέφερε η ομάδα του WikiLeaks σε μήνυμά της στο Twitter το βράδυ της Δευτέρας.

Η ομάδα της αποκαλυπτικής ιστοσελίδας ανέφερε ότι θα καταφύγει σε εναλλακτικές μεθόδους επικοινωνίας με τον Ασάντζ, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η ιστοσελίδα WikiLeaks δημοσιοποίησε χθες τη δέκατη «δόση» εγγράφων, που αφορούν τις αδρά αμοιβόμενες ομιλίες της κ. Κλίντον στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.

Τη Δευτέρα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισημερινού εξέδωσε ανακοίνωση που ανέφερε: «Η προστασία και το άσυλο που παρέχει ο Ισημερινός στον Τζούλιαν Ασάντζ θα διατηρηθούν».

Ο Ασάντζ κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο στις 19 Ιουνίου 2012, μετά την αποτυχία των συνηγόρων του να εξασφαλίσουν άρση του αιτήματος της Σουηδίας για έκδοσή του στη χώρα, όπου αντιμετωπίζει δίωξη για βιασμό.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks φέρεται, όμως, να έχει συγκρουσθεί με τους οικοδεσπότες του, όπως αποκάλυψε πρόσφατα η ιστοσελίδα BuzzFeed News. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που βασίζεται σε έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών του Ισημερινού, ο Ασάντζ καβγάδισε έντονα τον Σεπτέμβριο του 2012 με φρουρό της πρεσβείας, φθάνοντας μέχρι τη χειροδικία.

Τα έγγραφα αυτά περιέχουν επίσης προειδοποίηση ότι «η εμφανής οργή του Ασάντζ και το σύνδρομο υπεροχής του μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στους γύρω του, και ειδικότερα στις γυναίκες εργαζόμενες της πρεσβείας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή