«Πόλεμος» για το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Χίτλερ

«Πόλεμος» για το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Χίτλερ

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οξύτατη αντιπαράθεση ξέσπασε με επίκεντρο την κατεδάφιση της κατοικίας όπου γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ στις 20 Απριλίου 1889, με τους ειδικούς να αντιτίθενται στην ολοκληρωτική καταστροφή του κτιρίου μία μόλις ημέρα μετά την έκδοση της σχετικής απόφασης.

Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι το σπίτι στην πόλη Μπρανάου θα κατεδαφιστεί έτσι ώστε να μην αποτελέσει χώρο λατρείας για τους νεοναζί, όπως, εξάλλου, είχε προτείνει και επιτροπή ειδικών. Τώρα, ωστόσο, αρκετά μέλη αρνήθηκαν ότι η επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» για την κατεδάφιση του κτιρίου.

Ειδικότερα, ο πρώην πρόεδρος του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου της Αυστρίας Κλέμενς Γιαμπλονέρ και ο ιστορικός Ολιβερ Ράτκολμπ τονίζουν ότι η κατεδάφιση του κτιρίου θα ισοδυναμεί με απάρνηση του ναζιστικού παρελθόντος της Αυστρίας. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας είχε τονίσει ότι βασικός στόχος ήταν να καταστραφεί κάθε αναφορά στο σπίτι και ιδιαίτερα η εξωτερική του εμφάνιση. Κατά πόσο τελικά αυτό θα σημαίνει την κατεδάφιση του κτιρίου είναι κάτι που θα συζητηθεί τόνισε ο Αυστριακός υπουργός.

Το σπίτι όπου ο Αδόλφος Χίτλερ πέρασε τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του αποτελεί αγκάθι στην καρδιά της Αυστρίας, που έχει αποτελέσει πόλο έλξεως νεοναζί από όλο τον κόσμο. Κάθε χρόνο στα γενέθλια του Χίτλερ οργανώνεται εκεί μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή