Στην One Outlet το 43,6% της ιστορικής Αγοράς Μοδιάνο

Στην One Outlet το 43,6% της ιστορικής Αγοράς Μοδιάνο

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη στήριξη της εβραϊκής κοινότητας αναμένεται να αναγεννηθεί η Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη. Τη σχετική επένδυση, μετά τον διαγωνισμό που ολοκλήρωσε το ΤΑΙΠΕΔ, ανέλαβε η εταιρεία One Outlet A.E. η οποία ελέγχεται από τον επιχειρηματία Σάμι Φάις, τη Notoscom και την αραβικών συμφερόντων GTE. H ίδια επιχείρηση λειτουργεί στη συμπρωτεύουσα το εμπορικό κέντρο One Salonica Outlet (πρώην City Gate).

To ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ διέθεσε τη συμμετοχή του 43,64% που κατείχε στο ακίνητο. Το τίμημα ανήλθε σε 1,9 εκατ. ευρώ και ήταν κατά 150.000 ευρώ υψηλότερο από τη δίκαιη τιμή που απέδωσε ο αποτιμητής του ακινήτου τον οποίο προσέλαβε το ΤΑΙΠΕΔ. Το ελληνικό Δημόσιο, έστω και προσωρινά, απεγκλωβίστηκε από ένα περιουσιακό στοιχείο το οποίο είναι πάρα πολύ δύσκολο να αξιοποιηθεί ή να αποφέρει έσοδα. Ενδεικτικό είναι ότι, από τα περίπου 130.000 ευρώ ονομαστικά έσοδα από ενοίκια που είχε το ΤΑΙΠΕΔ σε ετήσια βάση, τα μη εξυπηρετούμενα ανέρχονται σε περίπου 80.000.

Σημαντικό επίσης πρόβλημα αποτελεί η καθημερινή φθορά του κτιρίου. Στην πλειονότητά του το ακίνητο ήταν κενό, ενώ, όπως αναφέρουν οι επισκέπτες, «όταν ο χασάπης χτυπά με τον μπαλτά να κόψει κρέας, πέφτουνε οι σοβάδες στο υπόγειο». Ως συνέπεια, το ακίνητο χρήζει άμεσων επισκευών. Κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να γίνει, αφού οι 59 ιδιόκτητες είναι δύσκολο να συνεννοηθούν μεταξύ τους, ενώ στην πλειονότητά τους οι χώροι παραμένουν κενοί.

Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι η Αγορά Μοδιάνο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο, και ως συνέπεια μόνον ανακαινίζεται. Δεν μπορεί να γκρεμιστεί, δεν μπορεί να ανακατασκευαστεί και δεν μπορεί να αλλάξει η χρήση της. Εμπορικά επομένως δεν αποτελεί μια ελκυστική επένδυση, αφού η αντικειμενική της αξία, από περίπου 21 εκατ. ευρώ, περιορίζεται σε 6,5 εκατ. ευρώ.

Για την εβραϊκή κοινότητα ωστόσο η Αγορά Μοδιάνο έχει επιπλέον ιστορική και θρησκευτική αξία, και οι Εβραίοι στο θρήσκευμα Θεσσαλονικείς (και όχι μόνον) έχουν πολλαπλούς λόγους να στηρίξουν την αξιοποίηση του ακινήτου. Υπενθυμίζεται ότι η Αγορά Μοδιάνο συνδέεται στενά με την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας, αφού παλαιότερα στο συγκεκριμένο σημείο βρισκόταν η συναγωγή Ταλμούδ Τορά.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, το συγκρότημα απαρτίζεται από 144 καταστήματα με μέση επιφάνεια από 5 έως 30 τ.μ. το καθένα, δύο περίπτερα, δύο υπόγεια και έναν εξώστη. Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες στεγασμένες σύγχρονες αγορές της Θεσσαλονίκης, την πιο παραδοσιακή αγορά τροφίμων. Αρχιτέκτονας και μηχανικός της ήταν ο Ελί Μοδιάνο, από τον οποίο έλαβε την ονομασία. Ο τελευταίος ανήκε στην εξέχουσα οικογένεια Μοδιάνο, μια από τις πιο ισχυρές οικογένειες της εβραϊκής σεφαραδίτικης κοινότητας της Θεσσαλονίκης (Εβραίοι που εγκατέλειψαν την Ισπανία το 1492 ή και αργότερα), που μαζί με τις οικογένειες Αλλατίνι και Ναχούμ κρατούσαν στα χέρια τους το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής ζωής της πόλης, έως τις αρχές του 20ού αιώνα.

Η κατασκευή του κτιρίου έγινε το 1922 και τα εγκαίνια το 1930. Χτίστηκε στην περιοχή που είχε καταστραφεί ολοσχερώς από την πυρκαγιά του 1917 και στην οποία προβλεπόταν να δημιουργηθούν παζάρια, με βάση τα σχέδια του αρχιτέκτονα – αρχαιολόγου Ερνέστ Εμπράρ.

Παράγοντες κοντά στην αποκρατικοποίηση ανέφεραν ότι η ανακαίνιση του ακινήτου θα αναβαθμίσει όχι μόνον την εμπορική κίνηση στο εσωτερικό της Αγοράς, αλλά όλη την περιοχή. Η Αγορά Μοδιάνο, συνολικής έκτασης 5.000 τ.μ., περιβάλλεται από τις οδούς Αριστοτέλους, Ερμού, Κομνηνών και Βασιλέως Ηρακλείου και βρίσκεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Η επένδυση ωστόσο εμπεριέχει και ρίσκο. Ο επενδυτής για να πραγματοποιήσει την ανακαίνιση θα πρέπει να αποκτήσει την καταστατική πλειοψηφία, δηλαδή το 67% του ακινήτου. Επίσης, για να πραγματοποιήσει εξώσεις σε όσους δεν πληρώνουν, θα πρέπει να αποκτήσει τουλάχιστον το 50% του ακινήτου. Τέλος, αν σε μία πενταετία ο προτιμητέος επενδυτής δεν λάβει την άδεια ανακαίνισης του ακινήτου, μπορεί να επιστρέψει τη συμμετοχή στο ΤΑΙΠΕΔ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή