ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Το πιάτο του μήνα

ΑΓΓΕΛΟΣ ΡΕΝΤΟΥΛΑΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Foodie Guide

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

• Πού: Στο Artisanal Lounge & Gardens, Ζηρίνη 2, Κηφισιά, Τ/210-80.86.111.
• Σεφ: Δημήτρης Δημητριάδης.
• 4 λόγοι που το ξεχωρίσαμε:
1. Η χόρτινη γέμιση χωρίς τυρί: τα αρώματα των χορταρικών και των μυρόχορτων «ακούγονται» στο έπακρον. 2. Το κινόα, που χρησιμοποιείται αντί ρυζιού για να πιει τα υγρά των χόρτων. Προσθέτει τη δική του νοστιμιά και ενώνεται τέλεια με τα χόρτα.
3. Το ψήσιμο στη σχάρα, το οποίο δίνει μια καπνιστή νότα στην πίτα.
4. Η ελαφριά κρέμα φέτας (γιαούρτι-φέτα-θυμάρι), που δροσίζει το όλον.
• Με τα λόγια του σεφ: «Ο συνδυασμός των χόρτων της γέμισης είναι κλασικός στην πατρίδα μου, τη Θεσσαλία. Το κινόα και το ψήσιμο στη σχάρα δίνουν στην πίτα έναν “παιχνιδιάρικο” τόνο».

Ο σεφ φτιάχνει χειροποίητο φύλλο για την πίτα και την ψήνει στη σχάρα. Για το σπίτι, μας δίνει την εκδοχή με έτοιμο φύλλο και ψήσιμο σε αντικολλητικό τηγάνι ή –ιδανικά– σχαροτήγανο.



Υλικά για 6-8 άτομα (μεζές)

  • 3 - 4 xοντρά φύλλα για πίτες (προτιμότερο φρέσκα – στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
  • ελαιόλαδο

Γέμιση

  • 100 ml ελαιλόλαδο
  • 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1/2 κιλό σπανάκι + 1/2 κιλό σέσκουλα* (χωρίς τα κοτσάνια), χοντροκομμένα
  • 1/2 μάτσο καυκαλήθρες* + 1/2 μάτσο μυρώνια* (χωρίς τα κοτσάνια), ψιλοκομμένα
  • 50 γρ. κινόα (σε αρκετά μπακάλικα, deli και πλέον και σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ), βρασμένο για 7 λεπτά σε αλατισμένο νερό (εναλλακτικά, βάζουμε ψιλό πλιγούρι)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • χυμός λεμονιού, κατά βούληση

Κρέμα φέτας

  • 100 γρ. φέτα, τριμμένη
  • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • λίγο θυμάρι, φρέσκο ή ξερό


Γέμιση: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά στο λάδι τα κρεμμυδάκια, για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε το σπανάκι και τα σέσκουλα και ανακατεύουμε. Τα χόρτα θα μαγειρευτούν στα υγρά που θα βγάλουν. Μόλις πιουν τα υγρά, προσθέτουμε τα μυρόχορτα και το κινόα, ανακατεύουμε και αποσύρουμε. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε όσο λεμονοχυμό θέλουμε.   

Πίτα: Κόβουμε κάθε φύλλο σε 2 φαρδιές λωρίδες, κατά μήκος. Λαδώνουμε ελαφρώς κάθε λωρίδα και βάζουμε στην άκρη της 1 - 2 γεμάτες κουταλιές γέμιση. Διπλώνουμε το φύλλο από τη δεξιά κάτω γωνία, έπειτα από την αριστερή κ.ο.κ. ώστε να σχηματιστούν μεγάλα τρίγωνα. Επαναλαμβάνουμε και με τα υπόλοιπα φύλλα.

Ψήσιμο: Πασπαλίζουμε τις πίτες με λίγο αλεύρι και τις λαδώνουμε με ένα πινέλο (για να μην κολλήσουν και καούν). Λαδώνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι (ιδανικά σχαροτήγανο), το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και ψήνουμε τις πίτες σε δόσεις, για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ψηθεί το φύλλο. Για να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι το φύλλο ψήθηκε καλά, ολοκληρώνουμε το ψήσιμο των πιτών σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 5 - 10 λεπτά.

Κρέμα: Χτυπάμε όλα τα υλικά στον πολυκόφτη.
Σερβίρουμε τις πίτες κομμένες στη μέση. Συνοδεύουμε με την κρέμα.

* Σέσκουλα, μυρώνια και καυκαλήθρες βρίσκουμε από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά, σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε λαϊκές και καλά μανάβικα. Αντί για σέσκουλα, βάζουμε σπανάκι, ενώ τα μυρόχορτα τα αντικαθιστούμε με άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο και λίγο τριμμένο μαραθόσπορο, με διαφορετικό αποτέλεσμα.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ