Δεν φεύγει από τη Eurobank

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη αντίδραση του προέδρου της Eurobank Νικολάου Καραμούζη (φωτ.) προκάλεσαν η επίμονη φημολογία και τα σχετικά δημοσιεύματα για την προοπτική μετακίνησής του στην ηγεσία της Τράπεζας Πειραιώς. Μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, ο κ. Καραμούζης τόνισε ότι: «Συγκεκριμένοι κύκλοι διακινούν σκόπιμα αβάσιμες φήμες τις τελευταίες ημέρες για μετακίνησή μου από την Eurobank. Θα τους απογοητεύσω». Ο κ. Καραμούζης εμφανιζόταν μεταξύ των επικρατέστερων διεκδικητών για τη θέση του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς, και με τη χθεσινή του ανάρτηση φαίνεται ότι θέλει να τερματίσει μια και καλή τη σχετική φημολογία. Σημειώνεται ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή της Πειραιώς (nomination committee), η οποία θα εισηγηθεί το στέλεχος που θεωρεί πιο κατάλληλο για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας.

Το 70% της σημερινής κεφαλαιοποίησης (41,981 δισ. ευρώ) του Χρηματιστηρίου εκπροσωπούν μόλις 13 εισηγμένες (με αξία 29,207 δισ. ευρώ) σε σύνολο 212 εταιρειών. Να υπενθυμίσουμε ότι το Χ.Α. ξεκίνησε το 2016 με αρχική κεφαλαιοποίηση στα 47,233 δισ. ευρώ. Είναι δεδομένο ότι η συγκέντρωση της κεφαλαιοποίησης σε λίγες εισηγμένες θα αυξάνεται σταδιακά όσο πλησιάζει η αγορά προς τα επίπεδα (631,35 μονάδες) που είχε στην αρχή της χρονιάς. Η πεντάδα των μετοχών με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία είναι οι εξής: Coca-Cola με 7,53 δισ. ευρώ και ακολουθούν ο ΟΤΕ με 3,84 δισ. ευρώ και η Alpha Bank με κεφαλαιοποίηση 2,51 δισ. ευρώ. Επονται ο ΟΠΑΠ (2,43 δισ.) και η Εθνική Τράπεζα (1,83 δισ. ευρώ).

Δεν υπάρχει κόντρα με ΤτΕ

«Φρένο» στα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να είναι σε ανοικτή κόντρα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) προσπάθησε –εμμέσως πλην σαφώς– να βάλει χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 15ο Συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο κ. Δραγασάκης επικαλέστηκε τις τοποθετήσεις του κ. Στουρνάρα για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και την ανάγκη ρύθμισης του χρέους, θέλοντας να δείξει ότι στην πράξη υπάρχει συνεργασία. Αλλωστε προχθές ο κ. Στουρνάρας συμμετείχε σε σύσκεψη στην αντιπροεδρία, με τους κ. Δραγασάκη και Τσακαλώτο, για τα θέματα της αξιολόγησης και του χρέους.

Το οριστικό τέλος μιας δύσκολης συνεργασίας

Με την… εκπαραθύρωση της γενικής γραμματέως Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Δήμητρας Χαλικιά έληξε, τελικά, η κόντρα στο υπουργείο Εργασίας, που αποκαλύφθηκε τις τελευταίες ημέρες. Καθώς, μάλιστα, η κόντρα μεταξύ της πολιτικής της προϊσταμένης Ράνιας Αντωνοπούλου (φωτ.) και της ίδιας σοβούσε εδώ και καιρό, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ειλημμένη απόφαση, την οποία επιτάχυνε η δημοσιοποίηση της επιστολής της κ. Χαλικιά προς τον πρωθυπουργό. Το ενδιαφέρον πλέον μεταφέρεται στο πώς θα απαντήσει η πρώην γενική, αλλά και στο πρόσωπο που θα τη διαδεχθεί…

Αυξημένο ενδιαφέρον για φθηνό ρεύμα

Φθηνό ρεύμα, μέσω των δημοπρασιών, θα αναζητήσει και η βιομηχανία, παρά το γεγονός ότι ο σχετικός νόμος θέτει προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της. Με βάση τον νόμο, βιομηχανικές επιχειρήσεις μπορούν να πάρουν μέρος στις δημοπρασίες μέσω των οποίων η ΔΕΗ θα εκχωρεί ισχύ σε τρίτους, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων για μείωση του μεριδίου της, υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλίσουν άδεια προμηθευτή ως διακριτή δραστηριότητα και με την υποχρέωση να τροφοδοτούν όλη την γκάμα των καταναλωτών (οικιακά, εμπορικά κ.λπ.). Δύο βιομηχανικοί όμιλοι, και συγκεκριμένα η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, μέσω της Interbeton, και η Βιοχάλκο, μέσω της ΒΙΕΝΕΡ, αναμένεται να συμμετάσχουν στην πρώτη δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου, ενώ αίτηση για άδεια προμηθευτή στη ΡΑΕ έχει καταθέσει και η θυγατρική του ομίλου Ηρακλής «Λάβα Μεταλλευτική», καθώς και η εταιρεία ΒΙΟΛΑΡ (εκκοκκιστήρια).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή