Συνάντηση «4» στο Βερολίνο για το Ουκρανικό

Συνάντηση «4» στο Βερολίνο για το Ουκρανικό

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρατώντας χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών, οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας προσήλθαν χθες στο Βερολίνο, σε μια προσπάθεια αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας για την επίλυση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των τεσσάρων ηγετών εδώ και ένα χρόνο και για την πρώτη επίσκεψη του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν στη γερμανική πρωτεύουσα ύστερα από την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία το 2014.

Η οικοδέσποινα της τετραμερούς συνάντησης Αγκελα Μέρκελ ζήτησε από τους δημοσιογράφους «να μην περιμένουν θαύματα» από αυτήν, υπερασπίστηκε όμως τη διεξαγωγή της, τονίζοντας ότι «οφείλουμε να αδράξουμε κάθε ευκαιρία για να πετύχουμε πρόοδο» με στόχο την υπέρβαση της ουκρανικής κρίσης.

Οι τέσσερις χώρες κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τον Φεβρουάριο του 2015 στο Μινσκ της Λευκορωσίας, μια συμφωνία που οδήγησε στην αισθητή αποκλιμάκωση των συγκρούσεων ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και στους ρωσόφωνους αυτονομιστές αντάρτες των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Ωστόσο, οι αψιμαχίες συνεχίζονται, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν κατηγορίες για τις παραβιάσεις της ανακωχής.

Δείπνο εργασίας

Χθες το βράδυ, οι Αγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Βλαντιμίρ Πούτιν και Πέτρο Ποροσένκο συζήτησαν την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ σε δείπνο εργασίας στη γερμανική καγκελαρία. Η έκβαση των συνομιλιών τους ενδέχεται να επηρεάσει την ατμόσφαιρα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., η οποία συγκαλείται σήμερα στις Βρυξέλλες. Στη διάρκεια της Συνόδου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία, με ορισμένους εξ αυτών να προτείνουν ενίσχυση των κυρώσεων που ήδη έχουν επιβληθεί λόγω της υποστήριξης που παρέχει η Μόσχα στην εκστρατεία του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ στο Χαλέπι.

Ωστόσο, παρόμοιες θέσεις δεν φαίνεται να συγκεντρώνουν επί του παρόντος επαρκή υποστήριξη, ενώ αντίθετα αρκετές χώρες επιθυμούν την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Μόσχα. Οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι Ευρωπαίοι στη Ρωσία για το ουκρανικό ζήτημα εκπνέουν στο τέλος του έτους αν και μπορούν να ανανεωθούν.

Μετά το τέλος του δείπνου εργασίας, Μέρκελ, Ολάντ και Πούτιν συζήτησαν τις δραματικές εξελίξεις στο συριακό μέτωπο. Προτού αναχωρήσει για το Βερολίνο ο Γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε με εκπροσώπους του ελεγχόμενου από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες ανατολικού τμήματος του Χαλεπίου, που σφυροκοπείται από τον κυβερνητικό στρατό του προέδρου Ασαντ. «Καθώς μιλάμε, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί. Είναι αλήθεια ότι ανακοινώθηκε κατάπαυση του πυρός εδώ και 24 ώρες. Απόψε θα κάνω το παν, σε συνεργασία με την καγκελάριο Μέρκελ, ώστε να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η ρωσική αεροπορία έχει ανακοινώσει «κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους» για σήμερα, από τις 8 το πρωί ώς τις 7 το απόγευμα, χωρίς να δεσμεύεται για μονομερή παράταση εφόσον δεν υπάρξει δέσμευση και από την άλλη πλευρά, στη βάση νέας συμφωνίας για ανακωχή. Επίμαχο θέμα παραμένει ο διαχωρισμός των μετριοπαθών, αντικαθεστωτικών ανταρτών από τους τζιχαντιστές που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα.

Εχοντας δίπλα του τον Φρανσουά Ολάντ, μετά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Μπρίτα Χάτζι Χασάν, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του ανατολικού Χαλεπίου, εξέφρασε την απογοήτευσή του από την Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι αρκείται σε διακηρύξεις χωρίς αντίκρισμα, για να τοποθετηθεί σε «τρίτο πλάνο», πίσω από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή