Στο τραπέζι το θέμα του χρέους από τον Τσίπρα

Στο τραπέζι το θέμα του χρέους από τον Τσίπρα

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ενώ η σημερινή Σύνοδος Κορυφής θα ασχοληθεί με θέματα που δεν αφορούν άμεσα την Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας έχει έρθει στη βελγική πρωτεύουσα αποφασισμένος να μιλήσει για το ελληνικό χρέος με τους βασικούς Ευρωπαίους πρωταγωνιστές. Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο περιθώριο της Συνόδου με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης και με σκοπό να καταλάβει πόσο γρήγορα θα μπορούσε να προχωρήσει η λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς, όπως θα υποστηρίξει, η ελληνική κυβέρνηση εκπληρώνει από την πλευρά της όλες τις υποχρεώσεις του προγράμματος και οι εταίροι θα πρέπει να κάνουν το ίδιο.

Ομως τα θέματα που θα απασχολήσουν τους 28 ηγέτες δεν θα είναι το ελληνικό χρέος, αλλά η μετανάστευση, το εμπόριο και οι σχέσεις με τη Ρωσία. Στη Σύνοδο Κορυφής θα συμμετάσχει και η Βρετανή πρωθυπουργός κ. Μέι, η οποία θα ενημερώσει για τις προετοιμασίες που κάνει η κυβέρνησή της πριν από την ενεργοποίηση της διαδικασίας εξόδου.

Εκεί όμως που θα στραφεί η προσοχή όλων είναι στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ε.Ε. – Καναδά (CETA) που, ενώ αναμενόταν να έχει «κλείσει» από την Τρίτη, ένα από τα πέντε κοινοβούλια του Βελγίου δεν δέχεται να την υπογράψει, με αποτέλεσμα να είναι από τα βασικά θέματα των «28» σήμερα. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι η διαδικασία που έχει ακολουθηθεί μέχρι στιγμής στις διαπραγματεύσεις της συμφωνίας αποτελεί «θεσμικό βιασμό», καθώς μια σειρά από κράτη-μέλη ζητούσαν ανταλλάγματα για να υπογράψουν, όπως απελευθέρωση της βίζας για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, αντί να δουν τα συνολικά οφέλη που θα αποφέρει η συμφωνία στην Ε.Ε.

Το θέμα όμως περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς από τη μία ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό έχει θέσει προθεσμία μέχρι το Σάββατο για τη συμφωνία –την ερχόμενη Πέμπτη είναι προγραμματισμένη επίσκεψη του στις Βρυξέλλες για την επικύρωσή της και πρέπει να γνωρίζει αν θα ακυρώσει ή όχι το ταξίδι του– και από την άλλη ο τοπικός πρωθυπουργός της Βαλλονίας (γαλλόφωνου Βελγίου), που έχει θέσει βέτο στη συμφωνία, δήλωσε χθες ότι δεν θα έχει απάντηση μέχρι την Παρασκευή, «καθώς οι δημοκρατικές μας διαδικασίες δεν συμβαδίζουν με το επιβεβλημένο πρόγραμμα». Οπότε η συμφωνία υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην γίνει πραγματικότητα μέχρι την άλλη εβδομάδα, οπότε αναμένεται να βρίσκεται στις Βρυξέλλες ο Καναδός πρωθυπουργός.

Η εμπορική συμφωνία με τον Καναδά (CETA), της οποίας οι διαπραγματεύσεις κράτησαν επτά χρόνια, έχει ως σκοπό να καταργήσει τους περίπου 9.000 δασμούς που υπάρχουν ανάμεσα στην Ε.Ε. και τον Καναδά σε βιομηχανικά προϊόντα τρόφιμα, όπως κρέατα και ψάρια, αλλά και να ανοίξει τον ανταγωνισμό στον τομέα των υπηρεσιών, όπως στις τράπεζες και τις ασφάλειες. Οι εχθροί της συμφωνίας υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο σε περιβαλλοντικά και εργασιακά πρότυπα και να δώσει μεγαλύτερη εξουσία στις πολυεθνικές από τις ίδιες τις κυβερνήσεις.

Το μεταναστευτικό

Επόμενο θέμα που θα συζητήσουν οι «28» είναι το μεταναστευτικό και ενώ θα ζητηθεί από τους ηγέτες να αυξήσουν τη βοήθειά τους προς την Ελλάδα κυρίως σε προσωπικό και να αυξηθούν οι επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα στην Τουρκία, αυτό που θα τους απασχολήσει περισσότερο είναι η ροή μεταναστών που φθάνουν κυρίως στην Κεντρική Μεσόγειο και όχι στα ελληνικά νησιά. Αυτή είναι τώρα η βασική είσοδος των μεταναστών προς την Ε.Ε. και θα συζητηθούν τρόποι να ενισχυθούν οι χώρες προέλευσης.

Συγχρόνως θα τεθεί το θέμα των σχέσεων της Ε.Ε. με τη Ρωσία, που από «στρατηγικός εταίρος» έχει υποβαθμιστεί σε «σημαντικός γείτονας» και οι σχέσεις της χώρας με την Ουκρανία, τη Συρία και τα Βαλκάνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή