Κυρ. Μητσοτάκης: «Οδηγείτε σε θεσμικό εκφυλισμό»

Κυρ. Μητσοτάκης: «Οδηγείτε σε θεσμικό εκφυλισμό»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις… πενήντα αποχρώσεις του μαύρου που σκιαγραφεί μια οικονομική κρίση, στην οποία κινδυνεύει να προστεθεί και μια κρίση δημοκρατίας λόγω των μεθοδεύσεων μιας «αυταρχικής» κυβέρνησης που προσβάλλει το κράτος δικαίου, περιέγραψε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι οδηγεί τη χώρα σε θεσμικό εκφυλισμό, απηύθυνε προειδοποίηση «να μη διανοηθεί» να επαναφέρει την «πραξικοπηματική» τροπολογία Παππά και επανέλαβε το αίτημά του για πολιτική αλλαγή το συντομότερο δυνατόν.

«Προειδοποιώ την κυβέρνηση να μη συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά και να μην κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Να αφήσει τη Δικαιοσύνη να πάρει την απόφασή της ανεπηρέαστη και όχι υπό την απειλή μιας νέας νομοθετικής ρύθμισης που θα ρίξει μαύρο στα ΜΜΕ. Το μαύρο στην πολυφωνία και την ενημέρωση δεν θα περάσει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος επέλεξε να κάνει σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση της διάσκεψης των προέδρων που ήταν βέβαιο ότι θα επισφράγιζε το νέο ναυάγιο στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Δεν είναι τυχαίο που πηγές της Πειραιώς σχολίαζαν ότι, παρά τις σχετικές διαρροές, ο Αλέξης Τσίπρας τελικά «κρύφτηκε» και δεν εμφανίστηκε στη Βουλή. Η Ν.Δ., όπως παραδέχθηκε και ο πρόεδρός της, αισθάνεται δικαιωμένη από το 16-9 της διάσκεψης του ΣτΕ, το οποίο εκτιμάται πως αλλάζει το παιχνίδι. Και, πάντως, εκτιμάται ότι δικαιώνει την πάγια θέση της ότι η κυβέρνηση δεν έπρεπε να προχωρήσει στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών πριν το δικαστήριο κρίνει τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά.

Σκληρή γλώσσα

Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για μεθοδεύσεις που παραπέμπουν σε παρακράτος και παρέπεμψε στην προχθεσινή ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, όπου γινόταν λόγος για μεθόδους που μετέρχονται φασιστικά καθεστώτα. Ο κ. Μητσοτάκης θύμισε ότι ποτέ στην ιστορία της μεταπολίτευσης δεν έχει εκδοθεί τέτοια ανακοίνωση από τους δικαστές και τους εισαγγελείς και κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση και τους «γνωστούς εργολάβους της λάσπης» για τη δημοσιοποίηση στην «Αυγή» στοιχείων της προσωπικής ζωής του αντιπροέδρου του ΣτΕ την ημέρα που μετείχε στη διάσκεψη του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ταυτόχρονα, υπεραμύνθηκε της στάσης του κόμματός του έναντι της συγκρότησης του ΕΣΡ εξηγώντας ότι δεν υπάρχει αντικειμενική αδυναμία σύστασης της ανεξάρτητης αρχής, αλλά ότι η αδυναμία προκλήθηκε από τη στέρηση των συνταγματικά κατοχυρωμένων αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ από τον Ν. Παππά. Το υπενθύμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. για να αναδείξει την προσχηματική αναζήτηση συναίνεσης από την κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση ζητάει συνενόχους και ψάχνει προθύμους να τη διευκολύνουν στον έλεγχο που θέλει να ασκεί στα ΜΜΕ. Βάλαμε μία προϋπόθεση για να προχωρήσουμε στη συγκρότηση του ΕΣΡ: την αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας. Την ακύρωση του νόμου Παππά και την ανάκτηση των αρμοδιοτήτων που η κυβέρνηση υφάρπαξε από το ΕΣΡ», υπογράμμισε. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης και στο θέμα του χρέους. Παραδέχθηκε ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί «το συντομότερο», ωστόσο, τόνισε ότι προϋπόθεση αυτού είναι η αξιοπιστία και η μεταρρυθμιστική βούληση, δηλαδή μια άλλη κυβέρνηση. Οπως είπε, «η κυβέρνηση δεν μπορεί να διεκδικήσει αυτά που χρειάζεται η χώρα για να βγει από την κρίση. Κάθε μέρα που περνάει καθιστά πιο δύσκολη την ανάταξη της χώρας. Γι’ αυτό και η πολιτική αλλαγή είναι σήμερα περισσότερο επιβεβλημένη παρά ποτέ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή