«Ζέσταμα» Ντοκουμέντα στο Γκαίτε

«Ζέσταμα» Ντοκουμέντα στο Γκαίτε

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το γαλλικό παρασκήνιο (με την υπόθεση του Ολιβιέ Ντεκότ, η οποία είναι το θέμα των τελευταίων ημερών) στο γερμανικό προσκήνιο: το Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας ετοιμάζει σειρά δράσεων και εκδηλώσεων ως «προθέρμανση» του αθηναϊκού κοινού για την Ντοκουμέντα, που θα γίνει σε Αθήνα και Κάσελ, ξεκινώντας από την ελληνική πρωτεύουσα τον Απρίλιο του 2017. Ο στόχος είναι η ενημέρωση για την ιστορία και τη σημασία της μεγάλης έκθεσης τέχνης που γεννήθηκε στη μεταπολεμική Γερμανία το 1955 και μαζί με την Μπιενάλε της Βενετίας είναι οι δύο πιο επιδραστικοί διεθνείς θεσμοί στα εικαστικά. Ομιλίες, συζητήσεις, προβολές ταινιών, εργαστήρια με τη συνεργασία καλλιτεχνών και διανοουμένων και από τις δύο χώρες προγραμματίζονται μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς και μια σειρά από ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Τίτλος αυτού του εγχειρήματος είναι «Apropos Documenta», δηλαδή «σχετικά με την Ντοκουμέντα».

Επίκεντρο των δράσεων θα είναι το φουαγιέ –αλλά κάποιες φορές και άλλοι χώροι– του κτιρίου του Ινστιτούτου επί της οδού Ομήρου και το εναρκτήριο λάκτισμα θα γίνει αυτό το Σαββατοκύριακο με έναν μαραθώνιο που θα κρατήσει από το πρωί του Σαββάτου μέχρι και τα ξημερώματα της Κυριακής. Συγκεκριμένα θα υπάρξει open house για το Ινστιτούτο (δηλαδή ανοικτή πρόσβαση), που θα συνδυαστεί με προβολές βίντεο για τα 60 χρόνια της Ντοκουμέντα, καθώς και ταινίες μικρού μήκους από τις πρώτες διοργανώσεις της έκθεσης. Θα τις βρείτε στη βιβλιοθήκη, στο φουαγιέ, στην αίθουσα εκδηλώσεων αλλά και στον δεύτερο όροφο μέχρι αργά το βράδυ. Θα υπάρχει παράλληλα ένα παιδαγωγικό πρόγραμμα.

Την εναρκτήρια ομιλία θα τη δώσει ο ιστορικός Τέχνης (και συνδιευθυντής της 9ης Ντοκουμέντα του 1992) Ντένης Ζαχαρόπουλος, θα υπάρχουν λάιβ μουσικές περφόρμανς από τον Πάνο Αλεξιάδη και τον Γιώργο Αξιώτη, καθώς και προβολή βωβών ταινιών, όπως το «Θωρηκτό Ποτέμκιν». Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στον ιστότοπο του Ινστιτούτου.

Για τον Νοέμβριο προγραμματίζεται να έρθει στην Ελλάδα ο καλλιτέχνης Χάραλντ Κίμπελ, ο οποίος έχει καταπιαστεί με την ιστορία του θεσμού και έχει γράψει ένα βιβλίο με τίτλο «Μύθος και πραγματικότητα», αλλά και ο ελληνιστής Εμπερχαρντ Ρόντχολτς. Επίσης, θα ξεκινήσει και ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο Γερμανό σκηνοθέτη με τίτλο «Φασμπίντερ και ξερό ψωμί». Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί και στην περίοδο της Επταετίας και τους διανοούμενους και τους καλλιτέχνες που συνέδεσαν την Ελλάδα και τη Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή