Μανιτάκης: «O Παππάς παίζει με την Συνταγματική νομιμότητα»

Μανιτάκης: «O Παππάς παίζει με την Συνταγματική νομιμότητα»

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αυτό που ενοχλεί και ανησυχεί όλους είναι ότι αυτή τη στιγμή "παίζει" ο Ν. Παππάς με την συνταγματική νομιμότητα. Ένας υπουργός που σέβεται την συνταγματική νομιμότητα, οφείλει να μην κάνει ενέργειες που προδικάζουν τις συνταγματικές, τελικά, ενέργειες. Μια δικαστική απόφαση -που έχουμε αρκετές πιθανότητες ότι θα κρίνει την όλη διαδικασία ακόμα και από την 1η φάση ως αντισυνταγματική- εάν βγει, όπως καταλαβαίνετε, θα είναι ένας μεγάλος κόλαφος. Η πολιτική εξουσία δεν φρόντισε να τηρήσει την συνταγματική νομιμότητα. Να ελπίζουμε ότι το ΣτΕ με ευθύνη θα κάνει αυτό που απαιτείται από την συνταγματική νομιμότητα. Πιστός υπηρέτης του νόμου πρέπει να είναι ο δικαστής. Ο δικαστής δεν αφουγκράζεται την κοινωνία, 4 αιώνες τώρα είναι ανεξάρτητος και ακούει τον νόμο και την δικανική του συνείδηση. Το ΣτΕ έχει μεγάλη ιστορία, ας δείξουμε όλοι μας εμπιστοσύνη στην συνταγματική νομιμότητα», δήλωσε στον Alpha 989 o ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Αντώνης Μανιτάκης και πρόσθεσε πως «αν χάσουμε και το αγαθό της δικαιοσύνης, η χώρα μας θα πέσει στο τελευταίο σκαλοπάτι».

«Όλη η ενέργεια της κυβέρνησης θα καταλήξει σε βάρος της και δυστυχώς με πολύ μεγάλο κόστος στον τόπο και στον λαό», τόνισε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου.

Κληθείς να σχολιάσει τη φράση του Ν. Παππά «ο θεός ξέρει τι θα γίνει αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος», ο κ. Μανιτάκης είπε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω εάν με αυτόν τον τρόπο φοβίζει τον πολίτη ή εάν "πυροβολεί τα πόδια του". Ότι το ξορκίζει με αυτόν τον τρόπο, δείχνει ότι αισθάνεται ανασφάλεια. Δεν επιτρέπεται μια κυβέρνηση να επιδίδεται σε τέτοιες οξείες εκφράσεις και χαρακτηρισμούς όταν διακυβεύεται η συνταγματική νομιμότητα της χώρας».

Υπενθύμισε ότι «η 1η απόπειρα που έγινε για τηλεοπτικές άδειες διακόπηκε γιατί είχε επέμβει η πολιτική εξουσία με άστοχες ενέργειες και εγώ τότε είχα παραιτηθεί (από το ΕΣΡ)».

«Έχουμε σύντομη θεσμική μνήμη, ξεχάσαμε την ιστορία του βασικού μετόχου. Επειδή έχω ζήσει όλη την ιστορία (του βασικού μετόχου) την εποχή που ήμουν στο ΕΣΡ, ήταν μια στιγμή αναγέννησης τότε, είχαμε τον έλεγχο της διαφάνειας και μάλιστα το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του ιδιοκτήτη ΜΜΕ και ξεσηκώθηκε όλος ο πολιτικός κόσμος, ο οποίος ήθελε να πατάξει τη διαπλοκή και με μεγάλη ομοφωνία να αναθεωρήσει την βασική διάταξη του Συντάγματος και να βάλει το ασυμβίβαστο για την έννοια του βασικού μετόχου στο Σύνταγμα και τελικά κατέληξε σε φιάσκο. Η πολιτική εξουσία θέλει να χτυπήσει την διαπλοκή με ένα μέσο, μέσω του Συντάγματος αλλά τελικά αγνοώντας το κοινοτικό δίκαιο. Μετά από 7 χρόνια ήρθε το ευρωπαϊκό δικαστήριο και μας είπε ότι δεν είναι δυνατόν να παίρνουμε τέτοια μεγάλα μέτρα και τέτοιες απαγορεύσεις απόλυτες και γενικές χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν το κοινοτικό δίκαιο. Στο ίδιο περίπου πιστεύω θα καταλήξει και ο πόλεμος κατά της διαπλοκής από την παρούσα κυβέρνηση».

Έκανε λόγο για «κατάπτωση πολιτικών ηθών και σήψη», σε σχέση με το δημοσίευμα για τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ και κάλεσε «Πολιτεία και κοινή γνώμη να καταδικάσουν αυτή την πράξη και την εξέλιξη που έχουν πάρει τα πράγματα. Πρέπει όλοι όσοι έχουν λόγο στον δημόσιο χώρο να δείξουν ότι καταδικάζουν ηθικά και πολιτικά αυτές τις ενέργειες. Όσο και αν ζούμε σε  παρακμιακή φάση, να δείξουμε ότι συγκροτούνται φωνές που σέβονται και την νομιμότητα και να προστατεύσουμε το κύρος της δικαιοσύνης. Αν χάσουμε και το αγαθό της δικαιοσύνης η χώρα μας θα βρεθεί στο τελευταίο σκαλοπάτι», είπε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή