Νέες εκδόσεις

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΣΙΡΛΕΪ ΤΖΑΚΣΟΝ

Ζούσαμε πάντα σ’ ένα κάστρο

μτφρ.: Βάσια Τζανακάρη

εκδ. Μεταίχμιο

Μπορεί το οικείο, το συνηθισμένο, το καθημερινό και αθώο να προκαλεί τρόμο; Η Σίρλεϊ Τζάκσον απαντάει καταφατικά μέσω των ιστοριών της. Οι ήρωες του τελευταίου έργου της ζουν σε ένα απομονωμένο από το χωριό σπίτι και αποφεύγουν να συναναστρέφονται τους κατοίκους του. Το σπίτι γίνεται το σύμβολο για τα αντίθετα: τη θαλπωρή και την ανασφάλεια, το καταφύγιο και τον όλεθρο. Επικοινωνεί με τους άλλους μόνο για τα απαραίτητα η αφηγήτρια, για την οποία αυτοί είναι οι διαφορετικοί, η απειλή. Το σπίτι είναι ένας ιδιωτικός παράδεισος με πολλά μυστικά, ωστόσο, και αντιφάσεις. Η κόλαση έχει αθώο πρόσωπο και εξαπατά ακόμα και τους πιο δύσπιστους.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΕΛΕΤΗ

ΤΑΣΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ

Ανισότητες, φτώχεια, οικονομικές ανατροπές στα χρόνια της κρίσης

εκδ. Πόλις

Η πρώτη μορφή της μελέτης αναρτήθηκε στα αγγλικά στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Μακροοικονομικής Πολιτικής του Ιδρύματος Hans Böckler. Εχοντας τη δυνατότητα να μελετήσουν και να επεξεργαστούν ένα σημαντικό όγκο δεδομένων, οι συγγραφείς καταλήγουν σε κάποια συμπεράσματα, τα οποία «βρίσκονται σε έντονη αντίθεση με πολλά συμβατικά στερεότυπα που έχουν κατασκευαστεί και διαχυθεί στην κοινή γνώμη». Η παρούσα έκδοση είναι μια διευρυμένη μορφή της πρώτης μελέτης, στην οποία δεν εξετάζονται μόνον οι επιπτώσεις των πολιτικών αντιμετώπισης της κρίσης, αλλά και το πόσο αυτές επηρέασαν τις ασκούμενες πολιτικές.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΓΑΣ

ΘΡΙΛΕΡ

ΝΤΟΝ ΓΟΥΙΝΣΛΟΟΥ

Το καρτέλ

μτφρ.: Ιλάειρα Διονυσοπούλου

εκδ. Καστανιώτης

Στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού η βία δεν λέει να κοπάσει. Ενας πράκτορας της Δίωξης συνεχίζει να κυνηγάει τον αρχηγό του ισχυρού καρτέλ ναρκωτικών, όταν ο δεύτερος αποφυλακίζεται και ετοιμάζεται να δραστηριοποιηθεί στο εμπόριο απαγορευμένων ουσιών. Ο πράκτορας είναι αποφασισμένος να απονείμει δικαιοσύνη και να τον εκδικηθεί. Το καλό συγκρούεται με το κακό, η δίψα για δύναμη, εξουσία και πλούτο οδηγεί τα άτομα σε ακραίες καταστάσεις, ενώ η διαφθορά και η βία αγγίζουν και επηρεάζουν την κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή. Περιγράφεται ένας κόσμος χωρίς αρχές και κανόνες, σκοτεινός, ναρκισσιστικός και επιθετικός.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΕΛΕΤΗ

Ιστορία της γερμανικής λογοτεχνίας

Από τις αρχές της ώς σήμερα

μτφρ.: Κυριακή Χρυσομάλλη-Henrich

εκδ. University Studio Press

Συλλογικό έργο έντεκα συγγραφέων, αναφέρεται σε ολόκληρο το φάσμα της γερμανικής λογοτεχνίας – από τις απαρχές της στον Μεσαίωνα έως τις μέρες μας, μετά το 1989 και την κυριαρχία του Διαδικτύου. Σαφές, ευσύνοπτο και προσανατολισμένο στις σχέσεις λογοτεχνίας και κοινωνίας, συμπληρώνει, όπως παρατηρεί προλογικά ο Βάλτερ Πούχνερ, ένα σημαντικό κενό καλύπτοντας το αυξημένο ενδιαφέρον του ελληνικού αναγνωστικού κοινού για τα γερμανικά έργα. Ο τόμος περιλαμβάνει συγκριτικό πίνακα της μεταφράστριας με τα σπουδαιότερα πολιτικοκοινωνικά και πνευματικά γεγονότα της ελληνικής και γερμανικής ιστορίας.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΕΦΑΛΑΣ

Μια ματιά στον κόσμο της Ελίζαμπεθ Γκάσκελ

εκδ. Λέμβος

Δίδεται ένα συμπυκνωμένο πανόραμα της ζωής και του έργου της σπουδαίας Αγγλίδας συγγραφέως του 19ου αι., του «θηλυκού Ντίκενς». Δεν ευτύχησε να αποκτήσει φήμη και δόξα, όπως συνέβη με τη Σαρλότ Μπροντέ ή την Τζορτζ Ελιοτ, οι οποίες υπήρξαν φίλες της, αλλά κυρίως τον Τσαρλς Ντίκενς. Εμβληματικό είναι το έργο της «Σύζυγοι και κόρες», αλλά σημαντικό και το «Ρουθ». Τη συγγραφέα απασχόλησαν ζητήματα τα οποία έχουν σχέση με τη γυναίκα και τη σεξουαλικότητά της και γι’ αυτό, άλλωστε, παρουσίασε τις ηρωίδες της άλλοτε τολμηρές, να επιχειρούν να ζήσουν ελεύθερα, παρ’ όλες τις δυσκολίες και τις κοινωνικές προκαταλήψεις, άλλοτε ως θύματα των άλλων, αλλά και του ίδιου του εαυτού τους.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή