Τραμπ: «Ισως να μη σεβαστώ το αποτέλεσμα»

Τραμπ: «Ισως να μη σεβαστώ το αποτέλεσμα»

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ. Το ενδεχόμενο να μη σεβασθεί το αποτέλεσμα της κάλπης της 8ης Νοεμβρίου άφησε χθες ανοικτό ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της τρίτης και τελευταίας τηλεμαχίας του με τη Δημοκρατική αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον, το βράδυ της Τετάρτης στο Λας Βέγκας.

Ερωτηθείς εάν δεσμεύεται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος είπε: «Θα σας πω τη στιγμή εκείνη. Θα σας κρατήσω μέχρι τότε σε αγωνία. Εντάξει;». Ο Τραμπ έχει επανειλημμένως υποστηρίξει ότι το Δημοκρατικό Κόμμα σχεδιάζει να προβεί σε εκτεταμένη νοθεία.

Τη «φρίκη» της εξέφρασε η Χίλαρι Κλίντον για τη δήλωση αυτή του Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς την «επίθεση στα 240 χρόνια των αμερικανικών δημοκρατικών θεσμών». Χρησιμοποιώντας τα λόγια του πάλαι ποτέ εσωκομματικού της αντιπάλου Μπέρνι Σάντερς, η κ. Κλίντον απεκάλεσε τον Τραμπ «τον πιο επικίνδυνο άνθρωπο που διεκδίκησε την αμερικανική προεδρία στη σύγχρονη ιστορία της χώρας».

Ο κ. Τραμπ προσήλθε στη σκηνή του ντιμπέιτ της Τετάρτης ελπίζοντας να ανακάμψει στις δημοσκοπήσεις, που τον εμφανίζουν να υστερεί κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες έναντι της Δημοκρατικής αντιπάλου του, είκοσι ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές. «Τα μέσα ενημέρωσης είναι τόσο διεφθαρμένα και ανέντιμα», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στην πληθώρα γυναικών που τον κατηγορούν για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης. «Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι μυθεύματα και ανακινήθηκαν από την ομάδα Κλίντον», είπε ο Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος ισχυρίσθηκε ότι εκατομμύρια «ψευδοψηφοφόροι» έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους και ότι η 68χρονη αντίπαλός του δεν θα έπρεπε να δικαιούται να διεκδικεί την ψήφο των Αμερικανών μετά τις αποκαλύψεις για ελλιπή διαχείριση διαβαθμισμένων μηνυμάτων email κατά τη διάρκεια της θητείας της στο υπουργείο Εξωτερικών. Την απογοήτευση και την οργή τους για τον ισχυρισμό περί νοθείας αλλά και για προηγούμενες ανάλογες δηλώσεις του Τραμπ εξέφρασαν χθες Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές.

Ο γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ είπε ότι ο Τραμπ «ξεπέρασε τα όρια», ενώ ο διεκδικητής του χρίσματος, γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Λίνσι Γκράχαμ είπε ότι, αν ο Τραμπ χάσει, θα είναι «επειδή απέτυχε ως υποψήφιος».

Η Δημοκρατική υποψήφια κατάφερε ισχυρό πλήγμα κατά του αντιπάλου της από νωρίς στην τηλεμαχία, όταν άφησε να εννοηθεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν στηρίζει την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ.

Μνημονεύοντας εκθέσεις υπηρεσιών πληροφοριών που αναφέρουν ότι οι επιθέσεις Ρώσων χάκερ είχαν ως στόχο το κόμμα και την προεκλογική της εκστρατεία, η κ. Κλίντον απαίτησε από τον αντίπαλό της να καταδικάσει τις παρεμβάσεις αυτές.

«Επιτέθηκαν σε αμερικανικές ιστοσελίδες, διείσδυσαν στους προσωπικούς λογαριασμούς Αμερικανών πολιτών και ιδρυμάτων, για να διοχετεύσουν τα στοιχεία αυτά στην ιστοσελίδα WikiLeaks, με στόχο τη διασπορά τους στο Διαδίκτυο», είπε η κ. Κλίντον.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αγνόησε τους ισχυρισμούς αυτούς, επιμένοντας ότι είναι ο μόνος ικανός για να διαπραγματευθεί τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας: «Ο Πούτιν, από όσα βλέπω, δεν σέβεται την κυρία αυτή». Η απάντηση της κ. Κλίντον ήταν ιδιαίτερα αιχμηρή: «Αυτό συμβαίνει γιατί θα προτιμούσε να έχει μια μαριονέτα για πρόεδρο των ΗΠΑ», με τον κ. Τραμπ να απαντά, σε κατάσταση σύγχυσης: «Οχι μαριονέτα. Εσείς είστε η μαριονέτα».

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η προεκλογική εκστρατεία έχει ουσιαστικά λήξει, προεξοφλώντας την ήττα του Τραμπ, εν μέρει εξαιτίας της επιλογής του να στραφεί εναντίον της ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά και λόγω της αδυναμίας του να προσεγγίσει τις γυναίκες ψηφοφόρους και τις μειονότητες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή