ΗΠΑ: Αντιστροφή ρόλων για τους δύο υποψηφίους στο ντιμπέιτ

ΗΠΑ: Αντιστροφή ρόλων για τους δύο υποψηφίους στο ντιμπέιτ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις συνήθεις πρακτικές του Ντόναλντ Τραμπ υιοθέτησε με ιδιαίτερη επιτυχία στην τηλεμαχία της Τετάρτης η Χίλαρι Κλίντον, διακόπτοντας συστηματικά τον αντίπαλό της, χρησιμοποιώντας ειρωνείες και ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τα λόγια του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου της.

«Επιτρέψτε μου να μεταφράσω αυτά που λέτε» είπε η κ. Κλίντον, αφού ο Τραμπ είχε παρουσιάσει τα φορολογικά του σχέδια. «Το ξενοδοχείο σας είναι κατασκευασμένο με κινεζικό ατσάλι» είπε η Δημοκρατική υποψήφια, όταν ο Τραμπ κόμπασε για το ξενοδοχείο του στο Λας Βέγκας, ενώ όταν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δεν σέβεται την κ. Κλίντον, η πρώην ΥΠΕΞ τον διέκοψε για να πει: «Ο Πούτιν θα προτιμούσε μια μαριονέτα ως πρόεδρο των ΗΠΑ». Αντιστρέφοντας τους ρόλους, η κ. Κλίντον αναδείχθηκε σε διώκτη του Τραμπ, αντιμετωπίζοντας τον αντίπαλό της συγκαταβατικά.

Ο σχετικά μετριοπαθής Τραμπ, που εμφανίσθηκε στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου της Νεβάδα στο Λας Βέγκας, ήταν εντελώς διαφορετική φιγούρα από τον υποψήφιο που οι Αμερικανοί παρακολούθησαν τους τελευταίους 16 μήνες. Ο κ. Τραμπ ήταν απροσδόκητα ήρεμος και συγκρατημένος, περιορίζοντας στο ελάχιστο τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς και αποφεύγοντας να διακόπτει την αντίπαλό του. Παρά τις προβλέψεις των συμμάχων του, που περίμεναν ότι τα 90 λεπτά του ντιμπέιτ θα διακρίνονταν από τακτική «καμένης γης» από μέρους του Τραμπ, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος έμοιαζε να έχει χάσει τα επιθετικά του ένστικτα. Σε πολλές στιγμές της συζήτησης, ο κ. Τραμπ απέφυγε να απαντήσει στις ειρωνείες της κ. Κλίντον, η οποία κυριάρχησε από τα πρώτα λεπτά της αντιπαράθεσης, προκαλώντας τον επανειλημμένως.

Το μεταναστευτικό

Στο θέμα της μετανάστευσης η κ. Κλίντον κατηγόρησε τον αντίπαλό της ότι αξιοποίησε παράτυπους μετανάστες για την κατασκευή του Πύργου Τραμπ στη Νέα Υόρκη, αποκαλύπτοντας ότι απείλησε τους εργάτες αυτούς με απέλαση. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν απάντησε στην κατηγορία αυτή.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος επέτρεψε πρωτοφανώς στην κ. Κλίντον να μην απαντήσει σε ερώτηση του συντονιστή Κρις Ουάλας για τα σεξουαλικά σκάνδαλα του συζύγου της Μπιλ Κλίντον και για τον ρόλο που αυτή έπαιξε στις επιθέσεις εναντίον των γυναικών που κατηγόρησαν τον σύζυγό της.

Ακόμη και στις στιγμές κατά τις οποίες ο κ. Τραμπ επέλεξε να γίνει επιθετικός, το ύφος του ήταν διστακτικό και αμυντικό. Οταν η κ. Κλίντον τον αποκάλεσε «μαριονέτα του Πούτιν», ο Τραμπ αρκέστηκε να επαναλάβει χωρίς εμφανή πεποίθηση: «Οχι μαριονέτα. Οχι μαριονέτα. Εσύ είσαι η μαριονέτα».

Η κ. Κλίντον δεν διέκοψε ούτε στιγμή την επίθεση, υπενθυμίζοντας στους θεατές την έλλειψη εμπειρίας του αντιπάλου της. «Την ημέρα που βρισκόμουν στην αίθουσα επιχειρήσεων, επιβλέποντας την επιχείρηση κατά του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο αντίπαλός μου παρουσίαζε το τηλεοπτικό του σόου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή