«Στέγη» στην ουγγρική εφημερίδα αστέγων

«Στέγη» στην ουγγρική εφημερίδα αστέγων

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δημοσιογράφοι της αριστερής ουγγρικής εφημερίδας Nepszabadsag, η οποία σταμάτησε να εκδίδεται εδώ και μερικές ημέρες, βρήκαν διέξοδο και δημοσίευσαν την εργασία τους στην εφημερίδα των αστέγων.

Η ιδιοκτήτρια της Nepszabadsag, η Mediaworks, έβαλε «λουκέτο» αιφνιδίως στην ηλικίας 60 ετών εφημερίδα, αφήνοντας όλους τους εργαζομένους στον δρόμο. Ως αιτία για το κλείσιμο η ιδιοκτησία ανέφερε ότι το κόστος ήταν υπέρογκο και οι οικονομικές ζημίες μεγάλες.  Ωστόσο, δεν συμμερίζονται όλοι αυτή την άποψη. Ο αναπληρωτής εκδότης της εφημερίδας επισημαίνει ότι τα οικονομικά επιχειρήματα δεν έχουν καμία βάση και ότι η εφημερίδα έκλεισε επειδή ασκούσε έντονη κριτική στην κυβέρνηση. Μετά το κλείσιμο της στις 8 Οκτωβρίου, δύο χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκαν για την εξέλιξη.

Από την ημέρα που σταμάτησε η έκδοση της εφημερίδας, οι δημοσιογράφοι αναρτούν τα κομμάτια τους σε σελίδα στο Facebook αλλά τώρα προσέθεσαν 12 σελίδες στην εφημερίδα δρόμου «Αστεγος». Περίπου 12 χιλιάδες φύλλα διανεμήθηκαν στη Βουδαπέστη και οι δωρεές που θα συγκεντρωθούν θα πάνε για την υποστήριξη των αστέγων.

Τα άρθρα των «αστέγων της αίθουσας σύνταξης» κατηγορούν τη δεξιά κυβέρνηση ότι βρίσκεται πίσω από το κλείσιμο της εφημερίδας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ζόλταν Κόβατς, πάντως, τόνισε ότι στην Ουγγαρία υπάρχει ελευθεροτυπία και ότι η κυβέρνηση δεν ασχολείται με τις εξελίξεις στην αγορά των ΜΜΕ, ενώ το κυβερνητικό κόμμα Fidesz χαρακτήρισε σώφρονα οικονομική κίνηση το «λουκέτο» στην εφημερίδα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή