Σε Eurogroup, θεσμούς και ΔΝΤ παρέπεμψε η Μέρκελ τον Τσίπρα

Σε Eurogroup, θεσμούς και ΔΝΤ παρέπεμψε η Μέρκελ τον Τσίπρα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Eurogroup, τους θεσμούς και το ΔΝΤ παρέπεμψε το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους η γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κατά την πρωϊνή συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Αντιθέτως, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η γαλλική πλευρά εμφανίστηκε περισσότερο υποστηρικτική ως προς τις ελληνικές θέσεις, εκφράζοντας τη βούληση της γαλλικής κυβέρνησης να προχωρήσει μία λύση για το χρέος, και αναγνωρίζοντας την ανάγκη για άρση της αβεβαιότητας.

Ο κ. Τσίπρας είχε το πρωί της Παρασκευής διαδοχικές συναντήσεις με τους Αγ. Μέρκελ και Φρ. Ολάντ, με τον Γάλλο Πρόεδρο να εμφανίζεται πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις. Όπως τονίστηκε από τις δύο πλευρές, η επίλυση των διαφορών μεταξύ των θεσμών για το χρέος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να βρεθεί λύση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του, ενώ η επίτευξη συμφωνίας για το χρέος είναι απαραίτητη, μεταξύ άλλων, για να δοθεί ένα σήμα ότι η Ευρώπη λύνει τα προβλήματά της. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι κ. Τσίπρας και Ολάντ συμφώνησαν ότι το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης είναι κρίσιμο για την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, ενώ η ελληνική πλευρά επανέλαβε τη θέση της ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλα τα μέρη, κάτι που έγινε δεκτό από τη γαλλική πλευρά.

Κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την κ. Μέρκελ μονοπώλησε το προσφυγικό ζήτημα με την Μέρκελ να επισημαίνει στον έλληνα πρωθυπουργό ότι υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις από την ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και επικράτησε η κοινή αντίληψη ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της Ελλαδας σε εμπειρογνόμωνες και επιτάχυνση της μετεγκατάστασης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την πρόθεση να υποστηρίξει περαιτέρω την Ελλάδα στο προσφυγικό, τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και διμερές.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός ευελπιστούσε να θέσει στο τραπέζι την ανάγκη γρήγορης ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης ώστε να προχωρήσει και το θέμα διευθέτησης του χρέους στον απόηχο μάλιστα της άρνησης Σουλτς ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σκόπευε να αναλάβει πιθανές πρωτοβουλίες για το θέμα του χρέους.

«Ακουσα και εγώ τη φήμη αυτή ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δεν μπορώ να απαντήσω, καθώς εξεπλάγην από τις φήμες πως το Ε.Κ. θα αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία», είπε χαρακτηριστικά ο Σουλτς και πρόσθεσε ότι η συνάντηση με τον κ. Τσίπρα εξελίχθηκε γύρω από τις συζητήσεις που έχει η κυβέρνηση της Αθήνας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το θέμα αυτό.

Κι όλα αυτά ενώ στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει να ανησυχούν για την πιθανότητα να παιχτεί «παιχνίδι καθυστέρησης», όπως το ονομάζουν, από την πλευρά των θεσμών. Κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι η πολυπόθητη συζήτηση για το χρέος, στην οποία, τουλάχιστον επικοινωνιακά, το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει πολλά, θα μετατεθεί για το νέο έτος και βλέπουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή