Ευάλωτες ομάδες σε σκηνές και λάσπες

Ευάλωτες ομάδες σε σκηνές και λάσπες

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ψυχολόγος της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα Χριστίνα Σιδέρη εδώ και μήνες ακούει ιστορίες απόγνωσης στον καταυλισμό προσφύγων της Μαλακάσας. «Νιώθουν αόρατοι αυτοί οι άνθρωποι. Ερχονται από πόλεμο και καταστροφή και ζουν σε συνθήκες που δεν τους επιτρέπουν να επουλώσουν τις πληγές τους», λέει.

Εκεί συνάντησε μια 30χρονη Αφγανή, μαζί με τα τέσσερα παιδιά της και την αδερφή της που έχει νοητική υστέρηση. Ο σύζυγός της σκοτώθηκε σε τρομοκρατική επίθεση στο Αφγανιστάν, όμως στην ίδια και στα παιδιά της λόγω εθνικότητας δεν δίνεται μέχρι στιγμής η δυνατότητα μετεγκατάστασης σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Νιώθοντας ότι δεν είχε άλλη επιλογή, η 30χρονη σκεφτόταν να στραφεί αλλού για βοήθεια. Διακινητής είχε προτείνει να ταξιδέψει μαζί με τον μεγαλύτερο γιο της στην Αυστρία ή τη Γερμανία και από εκεί να θέσουν σε εφαρμογή τον μηχανισμό της οικογενειακής επανένωσης. Τελικά, η γυναίκα αποφάσισε να μην εμπιστευθεί τα κυκλώματα των διακινητών και παραμένει εγκλωβισμένη στη Μαλακάσα.

Αυτή και άλλες ιστορίες αβεβαιότητας, ανεπαρκών συνθηκών υποδοχής και διαβίωσης παρουσίασαν χθες οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Σε έκθεση που έδωσαν στη δημοσιότητα περιγράφουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, τις επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία και την περιορισμένη πρόσβασή τους σε νοσοκομειακή περίθαλψη. Στην πλειονότητά τους, άλλωστε, οι καταυλισμοί βρίσκονται σε απομονωμένα μέρη.

Σε μαρτυρία που κατέγραψε η οργάνωση, ένας 43χρονος Αφγανός στον καταυλισμό της Μαλακάσας που υπέφερε από επιληπτικές κρίσεις δεν είχε δυνατότητα άμεσης μετάβασης στο νοσοκομείο για εξετάσεις. Επαθε δύο κρίσεις περιμένοντας το ασθενοφόρο, το οποίο έφτασε στο σημείο μιάμιση ώρα μετά την κλήση.

«Η κυβέρνηση είναι ανίκανη να δώσει λύσεις. Δεν αναλαμβάνει την ευθύνη και αυτοί οι άνθρωποι ζουν χειρότερα από τα ζώα», ανέφερε κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο διευθυντής προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος της οργάνωσης Απόστολος Βεΐζης. «Οσες προσπάθειες γίνονται είναι είτε αργές είτε ανεπαρκείς», τόνισε ο επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα Loic Jaeger. Στην έλλειψη πολιτικής βούλησης που έχει οδηγήσει στη χρονίζουσα κρίση διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος αναφέρθηκε και η γενική διευθύντρια της οργάνωσης Μαριέττα Προβοπούλου.

Σε περισσότερα από 20 σημεία στη χώρα η οργάνωση έχει εμβολιάσει πάνω από 7.000 παιδιά προσφύγων και μεταναστών για την πρόληψη ασθενειών. Οσο παρατείνεται, όμως, η παραμονή ανθρώπων σε σκηνές και λάσπες, τόσο θα συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος των ιατρικών προβλημάτων και της κατάθλιψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή