Notebook

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βγαίνει και σε βιβλίο

Η Τέιλορ Σουίφτ, στα 26 της, έχει κατακτήσει τον κόσμο, αφού η τελευταία της τουρ ανά τον πλανήτη τής έχει αποφέρει περί τα 2,5 εκατ. εισιτήρια, με μέσο όρο τιμής, μόνο στις ΗΠΑ, τα 380 δολάρια! Τώρα, μπορείτε να τη βρείτε και σε βιβλίο· το «This is our song» είναι κάτι περισσότερο από την εξιστόρηση της έως τώρα καριέρας της· είναι ένα βιβλίο για το πώς είναι να μετατρέπεσαι σε ποπ σταρ σήμερα, για τη ζωή πέρα από τα χρήματα και τη δόξα. Για τη ζωή όπως ίσως οι φαν και οι εχθροί της έχουν ονειρευτεί – ή μισήσει.

Ενός βραβείου μύρια έπονται

Μπορεί όλα τα βλέμματα να έχουν πέσει στο Νομπέλ Λογοτεχνίας και να έχουν γραφτεί μύρια όσα για τον Μπομπ Ντίλαν και τη Σουηδική Ακαδημία, αλλά υπάρχουν κι άλλα βραβεία. Ο Μπόντο Κίρχοφ έλαβε το γερμανικό βραβείο Λογοτεχνίας για το «Widerfahrnis» (δύο βιβλία του στα ελληνικά: «Η μικρή Γκάρμπο», μτφρ. Λένα Σακαλή, εκδ. Μελάνι 2008· «Ινφάντα», μτφρ. Δέσποινα Μάρκου, εκδ. Καστανιώτη 1992). Το αντίστοιχο ισπανικό απονεμήθηκε στην Ντολόρες Ρεντόντο για το «Todo esto te dare» (στα ελληνικά, κυκλοφορεί το πρώτο βιβλίο της «Τριλογίας του Μπαζτάν», «Ο αόρατος φύλακας», μτφρ. Νάντια Γιαννούλια, εκδ. Μέδουσα 2014). Τέλος, Νιγηριανός «νομπελίστας» κρίθηκε ο Abubakar Adam Ibrahim για το «Season of Crimson Blossoms».

Για καφέ με τον Οσκαρ Ουάιλντ

Νοέμβριος 1920. Η Βρετανίδα συγγραφέας Κάθριν Μάνσφιλντ συντάσσει μία επιστολή –βγήκε τώρα στο φως της δημοσιότητας– στον σύζυγό της Τζον Μίντλτον Μάρι, περιγράφοντάς του ένα όνειρο που είδε, με πρωταγωνιστή τον Οσκαρ Ουάιλντ. Τον είχε συναντήσει σ’ ένα καφέ. Οταν τους σύστησε ένας κοινός τους φίλος, εκείνη ταράχτηκε. Τον κάλεσε αμέσως στο σπίτι, γοητευμένη. Εκείνος ήρθε με μία φίλη του. Οταν η Μάνσφιλντ τού πρόσφερε μιλφέιγ, εκείνος ξέσπασε σε αναφιλητά και η φίλη του άνοιξε την ομπρέλα της για να τον προστατεύσει. Ο Οσκαρ Ουάιλντ, ακόμη και στα όνειρα των άλλων, κλαίει…

Φεστιβάλ New Yorker

Στο Φεστιβάλ του New Yorker, καλεσμένοι οι σπουδαίοι –σπουδαιότατοι– Ζέιντι Σμιθ και Τζέφρι Ευγενίδης. Μίλησαν για το πώς γράφουν τα βιβλία τους. Ο Ευγενίδης, πιο «εργατικός»: έξι με οκτώ ώρες ημερησίως παλεύει με τις λέξεις. Η Σμιθ, πιο «ευάλωτη»: στις τέσσερις ώρες, «καίγεται». Συμφώνησαν ότι 800 λέξεις σε μια μέρα είναι γιορτή! Αναφέρθηκαν στα λάθη τους, στα αφηγηματικά πρόσωπα, στα βραβεία, στις χώρες τους. Το απολαυστικό βίντεο εδώ: http://tinyurl.com /zbvyq22

Αιγυπτιακά βιβλία στο σινεμά

Εχει ανοίξει μεγάλη θεωρητική κουβέντα στην Αίγυπτο για το αν η μεταφορά στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη λογοτεχνικών βιβλίων της χώρας θα δώσει νέα πνοή στη λογοτεχνία. Μετά τη φετινή μεταφορά στη μικρή οθόνη, σε μορφή σειράς, του μυθιστορήματος του Ναγκίμπ Μαχφούζ «The wedding song», ετοιμάζεται το «The sunset oasis» του Μπαχάα Ταχίρ, ακολουθώντας το «Μέγαρο Γιακουμπιάν» του Αλάα αλ-Ασουάνι, που έγινε ταινία το 2006 (στα ελληνικά: μτφρ. Αχιλλέας Κυριακίδης, εκδ. Πατάκη 2016· εκδ. Πόλις 2007), και τα «The blue elephant», «Hepta: The last lecture» και «The price» των Αχμάντ Μουράντ, Μουχαμάντ Σαντίκ και Αμάλ Αφίφι αντιστοίχως. Λογοτεχνική Αραβική Ανοιξη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή