Το μπασκετικό σόου ξεκινάει

Το μπασκετικό σόου ξεκινάει

4' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «βιομηχανία» του μπάσκετ στο ΝΒΑ που έχουν δημιουργήσει, επί σειρά δεκαετιών, οι Αμερικανοί γεννήτορες του αθλήματος, θα αρχίσει από την ερχόμενη Τρίτη (25-27/10) να παράγει θέαμα, να κόβει χιλιάδες εισιτήρια, να πουλάει εκατοντάδες φανέλες των παικτών που είναι σταρ και οι αγώνες του να προβάλλονται σε περισσότερες από 200 χώρες στον πλανήτη, αλλά το αναπάντητο ερώτημα ήταν και παραμένει διαχρονικό. Ο τρόπος παιχνιδιού στο αμερικανικό μπάσκετ είναι αποτέλεσμα ομαδικότητας ή πρόκειται για τη σχεδόν απόλυτη επίδειξη ατομικών ικανοτήτων από παίκτες που έχουν ζηλευτά σωματικά και αθλητικά προσόντα και μπορούν να σκοράρουν με χίλιους και έναν τρόπους; Γιατί, στο πρωτάθλημα του ΝΒΑ, η ατομική πρωτοβουλία στην επίθεση υπερτερεί της ομαδικής συνεργασίας, τα συστήματα μετατρέπονται στο ένας εναντίον ενός ή εναντίον… πολλών, ενώ στον αντίποδα και οι άμυνες μοιάζουν με την κλασική «μονομαχία» στα υπαίθρια γήπεδα.

Το σόου του ΝΒΑ αρέσει φανατικά σε χιλιάδες φίλους του μπάσκετ και είναι ολοκληρωτικά αδιάφορο σε χιλιάδες, επίσης, θαυμαστές του σπορ. Οι Αμερικανοί δεν αλλάζουν την επιτυχημένη «συνταγή» του προϊόντος τους, εφόσον «πουλάει» και η εμπορικότητα του ΝΒΑ αποφέρει τεράστια κέρδη. Το χρονικά αδιάλειπτο δικαίωμα των ομάδων (από την έναρξη του πρωταθλήματος και μέχρι τον Φεβρουάριο κάθε έτους) να κάνουν μεταγραφές και κυρίως ανταλλαγές παικτών, φανερώνει και τον στυγνό επαγγελματισμό που αποτρέπει το «δέσιμο» των παικτών με τους φίλους κάθε ομάδας, αφού μπορεί να κοιμηθούν στη μια πολιτεία και λόγω ανταλλαγής να… ξυπνήσουν σε άλλη. Οι πραγματικοί και μεγάλοι σταρ του ΝΒΑ «ρίζωσαν» στην ίδια ομάδα και σε συνδυασμό με τις επιτυχίες που είχαν, «θεοποιήθηκαν» από τον κόσμο και έγιναν οι «ήρωες» της πόλης.

Οι ίδιοι οι Αμερικανοί παραδέχονται ότι η κανονική διάρκεια του ΝΒΑ, που θα αρχίσει την επόμενη εβδομάδα, αποτελεί περίοδο προετοιμασίας για τα πλέι οφ, κυρίως για τις ομάδες που αναμένεται να προκριθούν και να διεκδικήσουν το δαχτυλίδι του πρωταθλητή, με αποτέλεσμα το φίλαθλο ενδιαφέρον –εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών– να ατονεί σημαντικά. Σε αντιδιαστολή, η εναλλαγή στην θέση του πρωταθλητή κάθε περιόδου «μαγνητίζει» τα βλέμματα και όσων δεν έχουν παρακολουθήσει ούτε ένα… ημίχρονο στους 7 μήνες του πρωταθλήματος.

Η ανάδειξη νέων ομάδων, όπως οι Μαϊάμι Χιτ, οι Κλίβελαντ Καβαλίερς και οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς στη διεκδίκηση του τίτλου, διαδέχθηκε τις εποχές των μεγάλων δυναστειών, με τις ομάδες που είχαν πετύχει σερί κατακτήσεων του τίτλου (Σέλτικς, Λέικερς, Μπουλς, Σπερς), ενώ και πάλι το μονοπρόσωπο στοιχείο του πρωταγωνιστή κυριαρχεί στις ομάδες. Ο Λεμπρόν Τζέιμς και ο Στεφ Κάρι είναι οι διασημότεροι παίκτες του μπάσκετ στον πλανήτη και οι ομάδες τους, Κλίβελαντ και Γκόλντεν Στέιτ, αντίστοιχα, έχουν την πρώτη θέση στα φαβορί για να συγκροτήσουν, ξανά, το ζευγάρι των φιναλίστ και στους τελικούς του 2017.

Το κορυφαίο πρωτάθλημα των… προσώπων θα είναι «φτωχότερο» στη φετινή έκδοσή του. Ο Κόμπι Μπράιαντ από τους Λέικερς, ο Τιμ Ντάνκαν από τους Σαν Αντόνιο Σπερς, ο Πολ Πιρς από τους Λος Αντζελες Κλίπερς και ο Κέβιν Γκαρνέτ από τους Σέλτικς, κρέμασαν τη φανέλα τους και ετοιμάζονται να γράψουν την αυτοβιογραφία της πλούσιας και ένδοξης καριέρας τους που ολοκληρώθηκε, ύστερα από σχεδόν δύο δεκαετίες στα γήπεδα του ΝΒΑ. Και πάντα το ΝΒΑ, παρά τη μοναδικότητα κάθε σούπερ σταρ, θα επιδιώκει την ανάδειξη του επόμενου Μάτζικ, Τζόρνταν, Τζαμπάρ, Μπράιαντ και δεκάδων άλλων «μάγων» της μπάλας του μπάσκετ.

Η ελληνική παρουσία στον «μαγικό» κόσμο του ΝΒΑ

Μπορεί η ελληνική εκπροσώπηση στο ΝΒΑ να μειώθηκε κατά έναν παίκτη, συγκριτικά με τα δύο τελευταία χρόνια (Αντετοκούνμπο, Ν. Καλάθης, Κουφός, Παπανικολάου), αλλά πλέον οι Ελληνες παίκτες και κατ’ επέκταση το ελληνικό μπάσκετ δεν είναι οι τελευταίοι «τροχοί της αμάξης» στο κορυφαίο πρωτάθλημα. Η ραγδαία εξέλιξη του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μιλγουόκι Μπακς, για τους οποίους αποτελεί τη σημαία τους, η καθιέρωση του Κώστα Κουφού ως έκτου παίκτη στους Σακραμέντο Κινγκς, ύστερα από τη θητεία του στους Μέμφις Γκριζλς και η πρώτη δοκιμασία του Γιώργου Παπαγιάννη, επίσης στους Κινγκς των «κυνηγών» ταλέντων, Στογιάκοβιτς και Ντίβατς, σηματοδοτούν το ελληνικό ενδιαφέρον που θα επικεντρωθεί στην πορεία και των τριών «πρεσβευτών» στο ΝΒΑ.

Το ελληνικό φαινόμενο του Γιάννη Αντετοκούνμπο αντιπροσωπεύει μια σπάνια κατηγορία καταξίωσης ξένων παικτών στο ΝΒΑ σε σύντομο χρονικό διάστημα, μόλις, τριών ετών, καθώς οι Μπακς απέδειξαν με τον πιο τρανό και δαπανηρό τρόπο την εμπιστοσύνη τους στον διεθνή Ελληνα παίκτη με την επένδυση που θα κάνουν συνολικά στην προσωπικότητά του για τα 6 επόμενα χρόνια. Η υπογραφή του μυθικού συμβολαίου των 105 εκατομμυρίων δολαρίων εισάγει τον Αντετοκούνμπο στη λίστα των πιο ακριβοπληρωμένων παικτών στην ιστορία του ΝΒΑ, αλλά και σ’ αυτή των σταρ του αμερικανικού πρωταθλήματος. Ο Αντετοκούνμπο είναι «καταδικασμένος» να ανταποκριθεί στις αυξημένες ευθύνες που του αναλογούν στην ομάδα του Μιλγουόκι, να μάθει τα «μυστικά» της θέσης του πλέι μέικερ και με ύψος 2.11 να καθιερωθεί στη συγκεκριμένη θέση και να «σπάσει» ακόμα και το άτυπο ρεκόρ του Μάτζικ Τζόνσον (2.07) που παραμένει ο ψηλότερος οργανωτής παιχνιδιού στο ΝΒΑ, από τη δεκαετία του ’80. Ο ηγετικός ρόλος του Αντετοκούνμπο αποτελεί ορόσημο για τους Μπακς και η καταξίωση του στο ΝΒΑ, τον καθιστά θεμέλιο λίθο της εθνικής ομάδας για την επόμενη –τουλάχιστον– πενταετία.

Στους «βασιλιάδες» του Σακραμέντο, ο Κουφός θα έχει την ευκαιρία να παίξει το πιο ώριμο μπάσκετ της καριέρας του σε ηλικία 27 ετών και θα είναι πολύτιμη εναλλακτική λύση για τον τεχνικό Ντέιβ Τζόργκερ στη θέση του σέντερ και πίσω από τον Ντε Μάρκους Κούζινς. Ο διεθνής παίκτης έχει καθιερωθεί στο ΝΒΑ με οκτώ χρόνια θητείας στη Γιούτα, στη Μινεσότα, στο Ντένβερ και στο Μέμφις, ενώ θα έχει συμπαίκτη και προφανώς αντίπαλο στις προπονήσεις τον Γιώργο Παπαγιάννη. Ο πρώην σέντερ του Παναθηναϊκού περιμένει τις ευκαιρίες που θα του δοθούν, έστω και στον μικρό χρόνο συμμετοχής που θα έχει. Παίζοντας με τους καλύτερους, είναι δεδομένο ότι ο Παπαγιάννης θα παρουσιάσει ατομική βελτίωση και οι Κινγκς του δίνουν την ανάλογη πίστωση και για τα επόμενα χρόνια, ώστε να νικήσει το άγχος του πρωτοεμφανιζόμενου στο ΝΒΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή