Επιτυχημένη η δημοπρασία ομολόγων για Σ. Αραβία

Επιτυχημένη η δημοπρασία ομολόγων για Σ. Αραβία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ποσό-ρεκόρ των 17,5 δισ. δολαρίων άντλησε η Σαουδική Αραβία στην πρώτη της έκδοση ομολόγων. Ξεπέρασε έτσι τα 16,5 δισ. δολάρια που άντλησε η Αργεντινή την άνοιξη και αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη έκδοση χρέους αναδυόμενης οικονομίας. Υιοθέτησε, πάντως, την προσέγγιση της Αργεντινής, προβάλλοντας την επαναστατική μεταρρυθμιστική της ατζέντα για να προσελκύσει επενδυτές. Μεταξύ των σχεδίων που παρουσίασε ήταν και η αρχική δημόσια εγγραφή της Aramco, ναυαρχίδας της πετρελαϊκής της βιομηχανίας, που αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή στην ιστορία.

Η Αργεντινή διασφάλισε μια έκδοση χρέους-ρεκόρ τον Απρίλιο, τονίζοντας στους επενδυτές το φιλικό νέο περιβάλλον που προσφέρει πλέον η οικονομία της υπό τη νέα ηγεσία της και μετά τη διευθέτηση των χρεών της, καθώς αυτή της επέτρεψε να επιστρέψει στις αγορές έπειτα από αποκλεισμό πολλών ετών.

Στη δημοπρασία ομολόγων το Ριάντ υιοθέτησε ανάλογη προσέγγιση, προβάλλοντας τους νέους τεχνοκράτες που έχει επιστρατεύσει για να αναλάβουν τη ριζική αναμόρφωση της οικονομίας. Πέτυχε έτσι να αντλήσει το ποσό-ρεκόρ, προσφέροντας συγκριτικά υψηλές αποδόσεις. Εξέδωσε πενταετή, δεκαετή και τριακονταετή ομόλογα, με αποδόσεις 2,63%, 3,44% και 4,64% αντιστοίχως. Εν ολίγοις δανείστηκε με αποδόσεις υψηλότερες κατά 44 μονάδες βάσης από αυτές που αναγκάστηκε να καταβάλει τον Μάιο το Κατάρ που έχει υψηλότερη βαθμολογία πιστοληπτικής αξιολόγησης. Στην έκδοση ομολόγων κυρίαρχο ρόλο ανέλαβαν οι τράπεζες Citi, HSBC JPMorgan, ενώ συμμετείχαν Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Morgan Stanley και Mitsubishi NCB Capital. Η επιτυχία αυτής της πρώτης δημοπρασίας ομολόγων σε δολάρια θα δώσει τον τόνο για τις μελλοντικές εκδόσεις ομολόγων της χώρας. Το Ριάντ ευελπιστεί να εξασφαλίσει χαμηλές αποδόσεις για τις εκδόσεις δεκαετών και τριακονταετών ομολόγων. Παράλληλα δρομολογούνται εκδόσεις ομολόγων πολλών κρατικών εταιρειών που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στα οικονομικά προβλήματα του βασιλείου. Η δυσπραγία της Σαουδικής Αραβίας οφείλεται στην πτώση των τιμών του πετρελαίου, που από τα μέσα του 2014 έχει μειώσει το ΑΕΠ της χώρας κατά 14,3%. Το ΔΝΤ υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της Σαουδικής Αραβίας το 2016, εξαιτίας των τιμών του πετρελαίου που εκτιμά ότι θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα. Προβλέπει έτσι ανάπτυξη μόλις 1,2% για φέτος, ενώ έχει προηγηθεί 3,5% το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή