Ο Ζιπέ «προκαλεί» το Λονδίνο

Ο Ζιπέ «προκαλεί» το Λονδίνο

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Την άμεση αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης προκάλεσε η χθεσινή συνέντευξη του επίδοξου προέδρου του γαλλικού κεντροδεξιού κόμματος «Οι Ρεπουμπλικανοί», Αλέν Ζιπέ, ο οποίος μιλώντας στην εφημερίδα Guardian είπε ότι η χώρα του θα πάψει να διαχειρίζεται το μεταναστευτικό κύμα εντός του εδάφους της, επιτρέποντας στους πρόσφυγες και μετανάστες να μεταβαίνουν στη Βρετανία.

Σε χθεσινή της ανακοίνωση, η βρετανική κυβέρνηση υπογράμμισε ότι η συμφωνία του Τουκέ, που επιτρέπει σε Βρετανούς τελωνειακούς να ελέγχουν τα διαβατήρια ταξιδιωτών προς τη Βρετανία, εντός του γαλλικού εδάφους, θα συνεχίσει να εφαρμόζεται κατά γράμμα.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Ζιπέ, που είναι ο επικρατέστερος για την εξασφάλιση του χρίσματος του κόμματός του για τις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης στη Γαλλία, είπε: «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε αυτό που συμβαίνει σήμερα στο Καλαί. Η εικόνα αυτή είναι καταστροφική για τη χώρα μας, ενώ οι οικονομικές και αμυντικές επιπτώσεις της κατάστασης αυτής είναι δεινές για τους κατοίκους του Καλαί. Το πρώτο που πρέπει, έτσι, να γίνει είναι να καταγγελθούν οι συμφωνίες του Τουκέ. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την πραγματοποίηση της επιλογής αυτής επί γαλλικού εδάφους για ανθρώπους τους οποίους η Βρετανία μπορεί να αποδεχθεί ή να απορρίψει. Αυτό είναι δουλειά της Βρετανίας».

Ερωτηθείς εάν τα σύνορα πρέπει να επιστρέψουν στις βρετανικές ακτές, ο πρώην πρωθυπουργός είπε: «Ασφαλώς. Μην μου πείτε ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο επειδή η Βρετανία διαφωνεί με την προοπτική αυτή. Αν κάθε διεθνής διαπραγμάτευση ξεκινούσε σε τέτοια βάση, δεν θα υπήρχε καμία επιτυχής διαπραγμάτευση. Η συζήτηση πρέπει, έτσι, να επιδιώξει την επίτευξη νέας συμφωνίας από μηδενική βάση. Η Γαλλία πρέπει να πει “όχι” σε ορισμένα θέματα και ένα από αυτά είναι η συμφωνία του Τουκέ».

Σύμφωνα με τη διμερή συμφωνία, που υπεγράφη το 2003, Βρετανοί αξιωματούχοι μπορούν να ελέγχουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα επιβατών στη Γαλλία, μεταθέτοντας ουσιαστικά τα βρετανικά σύνορα στη Γαλλία. Πρόσφυγες και μετανάστες, που επιθυμούν να μεταβούν στη Βρετανία, βρίσκονται έτσι αποκλεισμένοι σε ιδιότυπη «νεκρή ζώνη» και σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς, όπως η διαβόητη «ζούγκλα του Καλαί».

Ο Αλέν Ζιπέ προέβη επίσης σε επίδειξη μετριοπάθειας στη συνέντευξή του, απορρίπτοντας τις κορώνες πολλών εσωκομματικών του αντιπάλων και προειδοποιώντας κατά της ρητορικής μίσους και αποκλεισμού. «Η συζήτηση γύρω από τον “πόλεμο πολιτισμών” είναι απαράδεκτη. Δεν πρέπει να πυροδοτούμε την ένταση και να υιοθετούμε υστερική ρητορική. Ας διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Ολες οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η μεγάλη πλειονότητα των Γάλλων μουσουλμάνων είναι απόλυτα πρόθυμη να τηρήσει κατά γράμμα τους νόμους της Γαλλικής Δημοκρατίας», είπε ο κ. Ζιπέ.

Ο δήμαρχος του Μπορντό είπε ότι η Γαλλία οφείλει να καταπολεμήσει την ισλαμική ριζοσπαστικοποίηση και να διασφαλίσει ότι οι αρχές του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και ο αυστηρός διαχωρισμός κράτους – Εκκλησίας θα είναι σεβαστά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή