Και οι δικαστές ΣτΕ καταγγέλλουν φαινόμενα εκφοβισμού

Και οι δικαστές ΣτΕ καταγγέλλουν φαινόμενα εκφοβισμού

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μπαράζ των σκληρών επικρίσεων και των έντονων αντιδράσεων μέσα στη Δικαιοσύνη δεν λέει να κοπάσει μετά την πρωτοφανή δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων αντιπροέδρου του ΣτΕ. Οι δικαστές του Συμβουλίου προστέθηκαν χθες στον κατάλογο εκείνων που δημόσια έχουν αντιδράσει, καταγγέλλοντας φαινόμενα εκφοβισμού και στοχοποίησης δικαστικών λειτουργών. Με ψήφισμα της γενικής τους συνέλευσης εκφράζουν τη θέση πως στόχος των δημοσιευμάτων με τα προσωπικά δεδομένα του ανώτατου δικαστικού, ήταν ο εκφοβισμός των δικαστών. «Τα πρόσφατα δημοσιεύματα», τονίζεται στο ψήφισμα, «ενόψει του περιεχομένου τους και ιδίως του χρόνου διενέργειάς τους, δημιουργούν εύλογες υπόνοιες ότι δεν σκοπούν στην ενημέρωση του κοινού, αλλά στην κάμψη του φρονήματος των δικαστικών λειτουργών και στον επηρεασμό της απονομής της Δικαιοσύνης». Παράλληλα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για φαινόμενα που πλήττουν το κράτος δικαίου και παραβιάζουν βασικά δικαιώματα των πολιτών και τονίζουν ότι οι προσπάθειες επηρεασμού των δικαστών θα αποβούν άκαρπες.

Την ερχόμενη εβδομάδα πάντως –τη Δευτέρα και την Τετάρτη συγκεκριμένα– η διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ θα κληθεί να ξεκαθαρίσει τις ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. Οπως εκτιμούν δικαστικές πηγές, το θέμα της αρμοδιότητας του ΕΣΡ και της ανάθεσης της ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου στην κυβέρνηση θα τεθεί, εκτός απροόπτου, πρώτο στη διάσκεψη, καθώς αποτελεί ζήτημα εθνικού δικαίου. Υπάρχουν όμως θέματα, όπως ο περιορισμένος αριθμός των αδειών σε τέσσερις, που αποτελούν παραβάσεις και της κοινοτικής νομοθεσίας. Εκτιμήσεις δικαστικών πηγών φέρουν τα θέματα αυτά ως προσφερόμενα σε ενδεχόμενη απόφαση του ΣτΕ να αποστείλει προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η αρμοδιότητα του ΕΣΡ θα είναι το θέμα που θα κρίνει την τύχη του νόμου, χωρίς να αποκλείεται, το δικαστήριο να κινηθεί με διάφορες νομικές εκδοχές για το σύνολο της υπόθεσης. Αλλωστε, εμπειρότατος ανώτατος δικαστής δήλωνε στην «Κ» ότι όλα τα σενάρια μπορεί να υποστηριχθούν, καθώς «τα νομικά επιδέχονται πολλών λύσεων και διαφορετικών προσεγγίσεων». Βέβαια, οι εκτιμήσεις αυτές αποτελούν προσεγγίσεις που μένει να επιβεβαιωθούν από την πραγματικότητα των διασκέψεων που ξεκινούν τη Δευτέρα, καθώς εκεί θα κριθούν τα πάντα και θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή