Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του QE από ΕΚΤ τον Δεκέμβριο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του QE από ΕΚΤ τον Δεκέμβριο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής της στις 20 Οκτωβρίου, η ΕΚΤ, σε συμφωνία με τις προσδοκίες της αγοράς, διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 0,0%, 0,25% και -0,40%, αντιστοίχως. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι επανέλαβε την πρόθεση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (QE) ύψους 80 δισ. μηνιαίως έως τα τέλη Μαρτίου του 2017 ή και περαιτέρω, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο για να διασφαλιστεί η επιστροφή του πληθωρισμού σε επίπεδα συμβατά με τον στόχο, κάτω αλλά πλησίον του 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Ωστόσο, ο κ. Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι το διοικητικό συμβούλιο δεν συζήτησε το ενδεχόμενο μείωσης του μηνιαίου ρυθμού αγοράς περιουσιακών στοιχείων ή χρονικής επέκτασης του προγράμματος πέρα από τον Μάρτιο του 2017, τονίζοντας ότι τα θέματα αυτά πρόκειται να συζητηθούν τον Δεκέμβριο όταν θα είναι διαθέσιμες και οι αναθεωρημένες μακροοικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης. Οι αγορές εξακολουθούν να προεξοφλούν επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά 6-9 μήνες στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στις 8 Δεκεμβρίου, συνοδευόμενη από αλλαγές στις βασικές παραμέτρους του QE.

Στις αγορές συναλλάγματος, η δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ ότι δεν συζήτησε το ενδεχόμενο σταδιακού περιορισμού του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης επηρέασε αρνητικά το ευρώ, το οποίο υποχώρησε σε χαμηλό επτά μηνών κοντά στο 1,0880 έναντι του δολαρίου στις ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή, μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Επιπρόσθετα, το δολάριο ενισχύθηκε την εβδομάδα που διανύσαμε εν μέσω ενισχυμένων προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed πριν από τη λήξη του έτους. Πρόσφατα σχόλια αξιωματούχων της Fed και η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων στην αρχή της εβδομάδας επίσης ευνόησαν το αμερικανικό νόμισμα. Θετικό αντίκτυπο για το δολάριο είχε και η τρίτη και τελευταία τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ Κλίντον και Τραμπ, κατά την οποία φάνηκε –σύμφωνα με την εκτίμηση της αγοράς– να υπερέχει η Κλίντον. Στο περιβάλλον αυτό o δείκτης δολαρίου DXY, ο οποίος αποδίδει την αξία του δολαρίου ΗΠΑ έναντι των νομισμάτων των έξι σημαντικότερων εμπορικών εταίρων (ευρώ, γιεν, στερλίνα, δολάριο Καναδά, κορώνα Σουηδίας, φράγκο Ελβετίας) ανήλθε την Παρασκευή πάνω από τις 98,60 μονάδες για πρώτη φορά από τις αρχές Φεβρουαρίου.

* Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή