«Διπλή ζημιά προκαλούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές»

«Διπλή ζημιά προκαλούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές»

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη «δίκαιης» αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης,τονίζοντας παράλληλα τη σπουδαιότητα της άμεσης ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη για τη χώρα.

Μιλώντας στο συνέδριο Capital + Vision ανέφερε ότι οριζόντιες λύσεις στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων θα δημιουργούσαν μεγάλες στρεβλώσεις. «Η υποστήριξη των μη ενήμερων δανειοληπτών να γίνεται μόνο σε όσους δύνανται και επιθυμούν να επιστρέψουν στην παραγωγικότητα. Διαφορετικά, η στήριξη των στρατηγικά μη ενήμερων θα ήταν σε βάρος των ενήμερων και σε βάρος νέων χρηματοδοτήσεων που τόσο έχει ανάγκη η οικονομία». «Ειδικά στις επιχειρηματικές πιστοδοτήσεις», τόνισε ο κ. Φραγκιαδάκης, «οποιαδήποτε στήριξη ή ανοχή σε στρατηγικούς κακοπληρωτές θα οδηγούσε σε στρέβλωση του ανταγωνισμού εις βάρος των υγιών επιχειρήσεων». «Αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις, πιστεύω πως οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες για να διαχειριστούν τα δάνεια σε καθυστέρηση, όμως η ταχεία αντιμετώπισή τους θα φέρει το πλεονέκτημα της απελευθέρωσης του τραπεζικού ενεργητικού. Αυτό θα επιτρέψει στις τράπεζες να αναλάβουν πιο εύκολα και πρόθυμα περισσότερο κίνδυνο σε νέες χρηματοδοτήσεις.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι οποιαδήποτε χρήση κεφαλαίων δεν είναι σε αυτή την κατεύθυνση, θα γινόταν αδίκως εις βάρος της ανάκαμψης και εις βάρος όσων θέλουν πραγματικά η οικονομία να αναπτυχθεί εκ νέου, βασιζόμενη σε ένα νέο και βιώσιμο τρόπο λειτουργίας», σημείωσε.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο διευθύνων σύμβουλος της Alvarez & Marsal, Μάριος Κολιόπουλος, υπογράμμισε ότι η δημιουργία μιας αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορεί να αποτελέσει μια δυνητική πηγή ανάπτυξης για τη χώρα. Σύμφωνα με τον κ. Κολιόπουλο, μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι τράπεζες μπορούν να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους και να απελευθερώσουν ρευστότητα. Επιπλέον, η όλη διαδικασία αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων θα βοηθήσει τελικά στην εξυγίανση κλάδων και επιμέρους εταιρειών προς όφελος της οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή