Νέοι παίκτες στην αγορά των εταιρικών ομολόγων

Νέοι παίκτες στην αγορά των εταιρικών ομολόγων

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες εισαγωγές ομολογιών από τουλάχιστον δύο εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης αναμένονται τους επόμενους μήνες. Η αξιοπρεπής πορεία των δύο πρώτων εταιρικών ομολόγων (MLS Πληροφορική, Fourlis) θα έχει και συνέχεια, αφού όλα δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του 2016 θα έχουμε τουλάχιστον μία ακόμη εισαγωγή. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των ενδιαφερόμενων ομίλων εμφανίζονται η Τέρνα Ενεργειακή, η οποία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τον ανάδοχο και τους συμβούλους έκδοσης, καθώς και ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, με τον τελευταίο να εξετάζει όλες τις επιλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό σε βάθος χρόνου. Επίσης αρκετές εταιρείες της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης εξετάζουν το ενδεχόμενο έκδοσης ομολογιών και την εισαγωγή τους στην αγορά εταιρικών ομολόγων.

Με βάση τις χθεσινές τιμές στην ελληνική πλατφόρμα, το ομόλογο της MLS Πληροφορική στην Εναλλακτική Αγορά εμφάνιζε τιμή στα 99,10 λεπτά του ευρώ με την απόδοση να κυμαίνεται στο 5,56%. Αντίστοιχα, το ομόλογο της House Market (θυγατρικής του ομίλου Fourlis) παρουσίασε απόδοση της τάξεως του 4,85% και τιμή στα 100,65 λεπτά του ευρώ. Σημειώνεται πως τα προς έκδοση εταιρικά ομόλογα μπορούν να εισάγονται προς διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά ή να εντάσσονται προς διαπραγμάτευση στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Στις δύο αγορές του Χρηματιστηρίου Αθηνών μπορούν να διαπραγματευθούν και ομόλογα που έχουν εκδοθεί από εταιρείες που διέπονται από αλλοδαπό δίκαιο (π.χ. αγγλικό δίκαιο). Να διευκρινίσουμε ότι το εταιρικό ομόλογο αποτελεί δάνειο το οποίο αντλείται από τον εκδότη του δανείου (την εταιρεία) όχι μέσω της τραπεζικής διαμεσολάβησης αλλά μέσω των κεφαλαιαγορών. Τα ομόλογα επιτρέπουν στον εκδότη να χρηματοδοτήσει μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

Μια εταιρεία, όπως είναι όσες αναφέρουμε στο κείμενο, έχει ανάγκες χρηματοδότησης της ανάπτυξής της, του εξοπλισμού της, συγκεκριμένων έργων και υποδομών, δημιουργίας ή βελτίωσης γραμμών παραγωγής, νέων προϊόντων και υπηρεσιών, ή ακόμα και του κεφαλαίου κίνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή