Προστατεύονται οι χρήστες prepaid cards στις ΗΠΑ

Προστατεύονται οι χρήστες prepaid cards στις ΗΠΑ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από την επιβολή υπερβολικών χρεώσεων για τη χρήση προπληρωμένων χρεωστικών καρτών. Οι προπληρωμένες κάρτες βρίσκονται στα ράφια σχεδόν κάθε αμερικανικού σούπερ μάρκετ. Σύντομα στο περιτύλιγμά τους θα αναγράφεται ευκρινώς η προμήθεια με την οποία θα μπορούσε να επιβαρυνθεί ο χρήστης τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αρχής για την προστασία των καταναλωτών. Η αμερικανική υπηρεσία προστασίας του καταναλωτή αφιέρωσε δύο χρόνια για να φτιάξει τους κανόνες που θα διέπουν τη λειτουργία τής ταχύτατα επεκτεινόμενης αγοράς προπληρωμένων καρτών, η οποία αναμένεται να φτάσει τα 121 δισ. δολάρια το 2018. Η υπηρεσία προστασίας του καταναλωτή ανέπτυξε νέους κανόνες, ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν εκ των προτέρων την προμήθεια με την οποία μπορεί να τους χρεώσει ο εκδότης της κάρτας. Σε μερικές περιπτώσεις, η προμήθεια μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 311 δολάρια τον χρόνο. Οι νέοι κανόνες θα αρχίσουν να ισχύουν από τον Οκτώβριο του 2017, οπότε και οι εκδότες των καρτών πρέπει να αναρτήσουν στον ιστότοπο της υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή τα συμβόλαια που θα καλούνται να υπογράφουν οι πελάτες τους.

Με τους νέους κανόνες, οι προπληρωμένες κάρτες, τις οποίες μπορεί να ξαναπιστώνει ο καταναλωτής, θα αντιμετωπίζονται όπως και οι χρεωστικές κάρτες. Οι εκδότες πρέπει να στέλνουν στους πελάτες τους παραστατικά ανά μήνα ή να τους προσφέρουν διαφορετικό τρόπο πρόσβασης στο υπόλοιπο της κάρτας τους. Επίσης, πρέπει να επιλύουν γρήγορα διαφορές σχετικά με πιστώσεις και να περιορίζουν την ευθύνη των πελατών τους για χρεώσεις που έχουν γίνει με κλεμμένη κάρτα. Ακόμη πρέπει να μειώσουν την προμήθεια και τον τόκο που λαμβάνουν όταν οι καταναλωτές ξοδεύουν περισσότερα χρήματα απ’ όσα έχουν βάλει στην κάρτα τους. «Οι νέοι κανόνες μας προστατεύουν τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν προπληρωμένες κάρτες όταν ψωνίζουν σε καταστήματα ή μέσω του κινητού τους τηλεφώνου», δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή Ρίτσαρντ Κόρντρεϊ.

Οι προπληρωμένες κάρτες αποτελούν εναλλακτική επιλογή, αντί για την τράπεζα, για πολλούς Αμερικανούς, κυρίως τους πιο φτωχούς, ως μέσο όπου μπορούν να αποθηκεύσουν χρήματα, να λάβουν αμοιβές ή επιδόματα αλλά και ως μέσο πληρωμής λογαριασμών. Το 2014, 23 εκατ. καταναλωτές είχαν χρησιμοποιήσει προπληρωμένες κάρτες, τις οποίες είχαν πιστώσει με 76,7 δισ. δολάρια. «Οι καταναλωτές θα προστατεύονται από απάτες, οι χρεώσεις θα είναι περισσότερο διαφανείς και θα περιοριστούν, αλλά δυστυχώς δεν θα καταργηθούν οι “επικίνδυνες χρεώσεις“ που ενεργοποιούνται όταν κάποιος τραβάει περισσότερα χρήματα από όσα έχει», είπε η κ. Λορίν Σόντερς, επικεφαλής του εθνικού κέντρου δικαίου του καταναλωτή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή