AIESEC, 60 χρόνια ανταλλαγής φοιτητών Ελλάδας – εξωτερικού

AIESEC, 60 χρόνια ανταλλαγής φοιτητών Ελλάδας – εξωτερικού

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το να ανήκει κάποιος σε μια ομάδα που συνδέεται με ευχάριστα βιώματα της φοιτητικής ζωής έχει ιδιαίτερη αξία. Οταν μάλιστα η ομάδα έχει έξι δεκαετίες ζωής, οι κοινές εμπειρίες των ιδρυτών και των νέων μελών γεφυρώνουν τις ηλικιακές διαφορές. Μια τέτοια περίπτωση είναι η διεθνής πανεπιστημιακή οργάνωση AIESEC, η οποία συμπληρώνει φέτος 60 χρόνια παρουσίας στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Η οργάνωση έχει ως στόχο την ανάπτυξη ηγετικών χαρακτηριστικών στους νέους μέσω πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς του εξωτερικού. Το ελληνικό παράρτημα της AIESEC ιδρύθηκε το 1956 από φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην ΑΣΟΕΕ, λειτουργώντας εκεί την πρώτη της Τοπική Επιτροπή.

«Η Ελλάδα εκείνη την εποχή ζούσε με τα τραύματα του εμφυλίου πολέμου» περιγράφει στην «Κ» ο κ. Αγγελος Λιναρδάτος, εκ των ιδρυτών του ελληνικού παραρτήματος. «Στόχος μας ήταν να δοθεί σε Ελληνες φοιτητές η ευκαιρία να ταξιδέψουν και να εργαστούν για μερικούς μήνες γνωρίζοντας τον κόσμο έξω από τα όρια της χώρας». Η οργάνωση, που ιδρύθηκε το 1948 στην Ολλανδία, διέθετε εκείνη την περίοδο παραρτήματα σε λίγες χώρες της κεντρικής Ευρώπης και η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες. Οι πρώτες αποστολές Ελλήνων φοιτητών ξεκίνησαν με πολλές δυσκολίες λόγω της πολιτικής κατάστασης λίγο μετά το 1956. «Δυσκολευόμασταν πολύ να βγάλουμε διαβατήριο. Τα πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων στοίχειωναν κάθε πρωτοβουλία. Οταν άκουγαν για διεθνή οργάνωση φοιτητών, ηλεκτρίζονταν, όλα μεταφράζονταν πολιτικά».

Τα χρόνια περάσαν, η Ελλάδα προχώρησε και η οργάνωση μεγάλωσε αρκετά. Σήμερα, η AIESEC στην Ελλάδα έχει γραφεία σε εννέα ΑΕΙ (ΟΠΑ, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αιγαίου, Ιωαννίνων, Πατρών και Κρήτης) και εξυπηρετεί αρκετά ακόμη. Σήμερα κάνουν πρακτική σε επιχειρήσεις του εξωτερικού 642 Ελληνες φοιτητές, ενώ στην Ελλάδα ήρθαν για πρακτική 630 ξένοι φοιτητές. Πάνω από 400 μέλη ετησίως προσφέρουν περισσότερες από 500 εμπειρίες πρακτικής άσκησης και εθελοντισμού σε κοινωφελείς οργανισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η 23χρονη πρόεδρος του οργανισμού, Βάσω Ζιάκα, ξεκινώντας το 2012 ως φοιτήτρια του τμήματος Χρηματοοικονομικών και Λογιστικής του ΠΑΜΑΚ, θεωρεί ότι το πιο σημαντικό όφελος που αποκομίζει κάποιο μέλος της AIESEC είναι οι ηγετικές ικανότητες. «Αναπτύσσονται δεξιότητες όπως η διαχείριση χρόνου, ανθρώπινων πόρων και ενδυνάμωση συνεργατών που δεν διδάσκονται στις αίθουσες της σχολής». Η νεαρή πρόεδρος διαχειρίζεται από τον Ιούλιο μια διεθνή ομάδα συνεργατών από την Ελλάδα, το Μαρόκο, την Αίγυπτο και την Γκάνα, που αποτελούν τη διοίκηση του ελληνικού παραρτήματος. «Ηγεσία πρακτικά σημαίνει πρωτοβουλία. Μια καθημερινή πράξη σε ατομικό επίπεδο μπορεί να κάνει τη διαφορά».

Η πρόκληση που υπάρχει σήμερα για τον οργανισμό είναι η ανασύσταση του συλλόγου αποφοίτων. «Oι AIESEC alumni, οι οποίοι αριθμούν σήμερα περίπου 18.000, αποτελούν ένα δίκτυο επαγγελματιών, ηλικίας 23 έως 85 ετών, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένων σε κοινωνικά θέματα», περιγράφει στην «Κ» η κ. Πετρούλα Καραγιάννη, πρώην στέλεχος ελβετικής τράπεζας και συντονίστρια του AIESEC alumni. «Θέλουμε να ενεργοποιήσουμε όσους είχαν ασχοληθεί κατά τα φοιτητικά τους χρόνια. Πιστεύουμε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία βοηθάει στην παραγωγή προτάσεων για τη βελτίωση της χώρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή