Επιθεωρήσεις πετρελαιοπηγών με drones

Επιθεωρήσεις πετρελαιοπηγών με drones

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πειραματισμούς με την υψηλή τεχνολογία, όπως τα drones, και ανασχεδιασμό του τρόπου άντλησης πετρελαίου καταφεύγουν μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες στην προσπάθειά τους να μειώσουν το κόστος και να αντεπεξέλθουν στη μείωση των εσόδων τους.

Ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός Total χρησιμοποιεί drones για τη διεξαγωγή λεπτομερειακών επιθεωρήσεων σε πετρελαιοπηγές του, ύστερα από σχετική δοκιμή σε μία από τις πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου που έχει στη Βόρεια Θάλασσα. Οπως ανέφερε η Cyberhawk, η εταιρεία drones που διεξήγαγε τη δοκιμή, αυτού του είδους τους ελέγχους αναλάμβαναν έως τώρα μηχανολόγοι που δέχονταν να κρεμαστούν με σχοινιά από μεγάλα ύψη. Η επιθεώρηση γινόταν από δωδεκαμελείς ομάδες που μετέβαιναν επτά φορές στην περιοχή και διέμεναν εκεί δύο εβδομάδες. Τα drones διεκπεραιώνουν τη δουλειά σε δύο ημέρες και με το 1/10 του κόστους, σύμφωνα με τον Μάλκομ Κόνολι, ιδρυτή της Cyberhawk, ο οποίος έχει επίσης εργαστεί στο παρελθόν για τις ExxonMobil, Shell, ConocoPhillips και BP.

Ενδιαφέρουσα περίπτωση μείωσης του κόστους είναι η πετρελαιοπηγή Johan Sverdrup της Statoil στη Βόρεια Θάλασσα, η μεγαλύτερη που έχει εντοπισθεί στην περιοχή τα τελευταία τρία χρόνια και θα αρχίσει να παράγει το 2019. Η νορβηγική εταιρεία μείωσε το κόστος ανάπτυξης της πετρελαιοπηγής στα 12,2 δισ. δολάρια, δηλαδή κατά 1/5, σε σύγκριση με αυτό που υπολογιζόταν στις αρχές του 2015. Σύμφωνα με τη Μάργκαρετ Οβρουμ, επικεφαλής του τομέα τεχνολογίας της Statoil, το πέτυχε κυρίως με τη χρήση εξελιγμένης τεχνολογίας και σχεδιάζοντας προσεκτικά τις κινήσεις της. Στελέχη του κλάδου επισημαίνουν ότι η εξοικονόμηση που έχει επιτευχθεί με τις νέες τεχνολογίες καταδεικνύει πόσο δαπανηρή ήταν η παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου επί πολλά χρόνια, πριν από την τελευταία κρίση, όταν το αργό βρισκόταν πάνω από τα 10 δολάρια το βαρέλι.

Παράλληλα, η Shell έχει αναπτύξει νέο είδος αγωγού για τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου από την πετρελαιοπηγή βαθέων υδάτων Stones, στον Κόλπο του Μεξικού,. Αυτός ο αγωγός έχει τη δυνατότητα να απορροφά τις κινήσεις της θάλασσας και της πλατφόρμας, γεγονός που, σύμφωνα με την εταιρεία, διευκολύνει την παραγωγή σε μεγάλα βάθη. Προς το παρόν, η αγγλοολλανδική εταιρεία δεν μπορεί να υπολογίσει σε ποιον βαθμό συνεισφέρει ο αγωγός στην αύξηση της παραγωγής της, αλλά οι καινοτομίες που εφαρμόζονται στην πετρελαιοπηγή Stones έχουν βοηθήσει στη μείωση του κόστους και στην εξοικονόμηση 1,8 δισ. δολαρίων, ποσού που αντιστοιχεί στα κέρδη της εταιρείας για το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή