Ξένες επενδύσεις 244 δισ. ευρώ στη Δυτ. Ευρώπη το δεύτερο τρίμηνο

Ξένες επενδύσεις 244 δισ. ευρώ στη Δυτ. Ευρώπη το δεύτερο τρίμηνο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά κεφάλαια ύψους 244 δισ. ευρώ εισέρρευσαν στην αγορά ακινήτων των χωρών της Δυτικής Ευρώπης κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους, μέγεθος ανάλογο του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.

Από αυτά, το 47% ή περίπου 118 δισ. ευρώ αφορούσαν την απόκτηση γραφείων, ποσό που συνιστά αύξηση της τάξεως του 15% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, όπως αναφέρουν σχετικά στοιχεία της BNP Paribas Real Estate, το 2016 ξεκίνησε κάπως «ράθυμα» από πλευράς επενδυτικής δραστηριότητας, δεδομένου ότι κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους τα κεφάλαια που εισέρρευσαν στην αγορά γραφείων δεν ξεπέρασαν τα 100 δισ. ευρώ, τη στιγμή που το 2015 είχε αποτελέσει ένα από τα καλύτερα των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με την BNP Paribas Real Estate, η μεγαλύτερη πτώση κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο εντοπίζεται στη Μεγ. Βρετανία, όπου οι επενδύσεις για την απόκτηση κτιρίων γραφείων μειώθηκαν κατά 36% σε 28,5 δισ. ευρώ. Σημαντική πτώση της τάξεως του 24% σε ετήσια βάση καταγράφεται και στη Γερμανία, όπου εισέρρευσαν κεφάλαια της τάξεως των 18,4 δισ. ευρώ. Στη δε Γαλλία η πτώση περιορίστηκε σε 3%, καθώς τοποθετήθηκαν συνολικά 9,7 δισ. ευρώ κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο. Οι τρεις αυτές χώρες προσείλκυσαν το 58% των συνολικών κεφαλαίων, τη στιγμή που ο μέσος όρος εξαμήνου από το 2007 και μετά διαμορφώνεται σε 63%.

Οι χώρες που επωφελήθηκαν από την πτώση του εν λόγω μεριδίου ήταν η Ολλανδία, το Βέλγιο και οι σκανδιναβικές χώρες.

Σημειωτέον ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου, οι ξένοι επενδυτές αποτέλεσαν το 49% του συνολικού όγκου των συναλλαγών στην αγορά των επαγγελματικών ακινήτων. Μάλιστα, η παρουσία τους έχει περιοριστεί κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου, έχοντας δαπανήσει συνολικά 45 δισ. ευρώ, ποσό 30% χαμηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Κύριος λόγος του μειωμένου ρόλου των ξένων επενδυτών ήταν η αποχή των Αμερικανών, καθώς επένδυσαν «μόλις» 10 δισ. ευρώ, έναντι 24 δισ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Το μεγαλύτερο μέρος της εν λόγω πτώσης οφείλεται στην ανησυχία που προκλήθηκε σχετικά με το δημοψήφισμα για την έξοδο ή την παραμονή της Μεγ. Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τα αμερικανικά κεφάλαια που επενδύθηκαν στη Γηραιά Αλβιώνα δεν ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ, έναντι 11 δισ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή