Αποψη: Οι κοινωνικές ανισότητες και οι μεγάλες προκλήσεις

Αποψη: Οι κοινωνικές ανισότητες και οι μεγάλες προκλήσεις

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Π​​οιο είναι το βασικό ζητούμενο σήμερα για την Ευρώπη; Ποια είναι τα εργαλεία της πολιτικής που θα μπορούσαν να την αποκολλήσουν από το τέλμα και να της δώσουν την ώθηση για τη συνοχή, τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη; Πώς μπορεί να αναθερμάνει η Ευρώπη την προοπτική της πολιτικής ένωσης; Ποιες είναι οι μεγάλες προκλήσεις του ευρωπαϊκού εγχειρήματος; Ερωτήματα κολοσσιαίας σημασίας για το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου και τη μοίρα των λαών της, σε μια εποχή που η παγκοσμιοποίηση, η επανάσταση της τεχνολογίας και η παρατεταμένη δομική κρίση των οικονομιών ανατρέπουν τα πάντα…

Η εικόνα του αδιεξόδου που παρουσιάζει σήμερα η Ευρώπη, τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν επί σειρά ετών τις οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου, και οδηγούν στην ανεργία, στην αμφισβήτηση, στην εύκολη απόρριψη και στον λαϊκισμό, συζητήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε ένα ξεχωριστό διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Μπρατισλάβα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προεδρίας την οποία ασκεί το εξάμηνο αυτό η Σλοβακία. Ηταν εκεί, συμμετείχαν και μίλησαν στο συνέδριο κορυφαία πρόσωπα της ευρωπαϊκής οικονομικής σκηνής, τραπεζίτες, βιομήχανοι, πολλοί ευρωβουλευτές και ανώτατα στελέχη των Βρυξελλών. Ενας από τους βασικούς ομιλητές του συνεδρίου, ο Ελληνας Γιώργος Ζαββός, νομικός σύμβουλος της Κομισιόν για τα χρηματοοικονομικά θέματα, επισήμανε τις πλέον κρίσιμες για το μέλλον προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, σε μια ομιλία περισσότερο πολιτική και πολύ ενδιαφέρουσα.

Η πρώτη μεγάλη πρόκληση, όπως υπογράμμισε, είναι να κρατήσουμε τις κοινωνίες της Ευρώπης ανοιχτές. Να ενισχύσουμε και να θωρακίσουμε τη δημοκρατία. Να αναβαθμίσουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες και τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη και στον έλεγχο των αποφάσεων. Αντίπαλος είναι ο αυταρχισμός που αναβιώνει και μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα, τη συνεργασία, την πρόοδο και την ειρήνη. Επιβάλλεται άμεσα η Ευρώπη να οικοδομήσει ένα ισχυρό κράτος δικαίου, ξεκινώντας από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και τον ελεύθερο Τύπο, μέχρι την ελεύθερη και ισόνομη αγορά. Μόνο έτσι δημιουργείται ένα σταθερό περιβάλλον που διευκολύνει τις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη, που θέτει τις βάσεις για μια ενιαία Ευρώπη.

Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση κατά τον κ. Ζαββό είναι να κλείσει το μεγάλο ρήγμα αντιπροσώπευσης και εμπιστοσύνης. Υπάρχει μια βαθιά πολιτική κρίση, μεταξύ των πολιτών από τη μια και των πολιτικών ηγεσιών και των οικονομικών ελίτ από την άλλη, την οποία οξύνουν οι κοινωνικές ανισότητες που διαρκώς αυξάνονται εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόζονται στην οικονομική κρίση. Οπως υπάρχει ταυτόχρονα και ένα αντίστοιχο χάσμα νομιμοποίησης και αξιοπιστίας στις σχέσεις μεταξύ των κρατών-μελών, το οποίο επίσης επιτείνουν οι διευρυνόμενες ανισότητες μεταξύ των πλουσίων και των φτωχότερων χωρών-μελών ή των χωρών του Βορρά και του Νότου, των κρατών που δανείζουν και αυτών που οφείλουν κ.ο.κ. Εάν δεν επιλυθούν τα μείζονα αυτά προβλήματα, η Ευρώπη δεν έχει προοπτική…

Η τρίτη μεγάλη πρόκληση είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η προσέλκυση δηλαδή κεφαλαίων για επενδύσεις, η διευκόλυνση, ο σχεδιασμός και η ενίσχυση (κοινοτικά πακέτα) μεγάλων άμεσων επενδύσεων, η ώθηση εκ νέου στην επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα, για δουλειές, κοινωνική ισορροπία και ανάπτυξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή