Διέξοδο στο εξωτερικό ψάχνουν ελληνικές εταιρείες τροφίμων

Διέξοδο στο εξωτερικό ψάχνουν ελληνικές εταιρείες τροφίμων

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελληνικές επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, με κύκλο εργασιών στο εξωτερικό πάνω από 2,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2016, αποδύονται σε μια πρωτοφανή για τα δεδομένα προσπάθεια εξωστρέφειας. Με τον διεθνή ανταγωνισμό σκληρό και τις χρηματοδοτικές συνθήκες στην Ελλάδα προβληματικές, όμως, η μάχη για την αύξηση των εξαγωγών γίνεται ολοένα και δυσκολότερη. Ακόμα και έτσι πάντως ολοένα και περισσότερες αυξάνουν την έκθεσή τους στις ξένες αγορές, κάτι που αποτελεί κίνηση-μονόδρομο, δεδομένης της πρωτοφανούς συρρίκνωσης της ελληνικής αγοράς.

Αυτό προέκυψε ξεκάθαρα αυτή την εβδομάδα στο Παρίσι, όπου περισσότερες από 200 ελληνικές επιχειρήσεις από τον αγροδιατροφικό τομέα «κατέβηκαν» στη μεγαλύτερη διεθνώς αρένα του ανταγωνισμού, την έκθεση τροφίμων και ποτών SIAL 2016. Σε αυτήν συμμετείχαν 6.500 εκθέτες, προμηθευτές της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών εκπροσωπώντας συνολικά 104 χώρες. Οι δε επισκέπτες φτάνουν τις 155.766 από 194 χώρες.

Είναι σε αυτό το περιβάλλον που η ελληνική παρουσία, την οποία οργάνωσαν η Enterprise Greece αλλά και ανεξάρτητοι φορείς και περιφέρειες, κατάφερε να συγκεντρώσει την προσοχή ξένων δυνητικών πελατών.

«Δεν μπορώ να μην έχω παρουσία στο Παρίσι και να θέλω να διευρύνω τα μερίδιά μου στο εξωτερικό ή να ανοίξω νέες αγορές», εξηγεί στην «Κ», που ταξίδεψε μαζί με την ελληνική αποστολή, μεγάλος εξαγωγέας τυποποιημένου ελαιολάδου με πωλήσεις της τάξεως των 45 εκατ., όλες στο εξωτερικό. «Εδώ βλέπω πώς τοποθετείται ο ανταγωνισμός μου κι εδώ δίνω ραντεβού με παλιούς και νέους ή δυνητικούς πελάτες. Εδω ξεκινάμε κουβέντες, που συχνά φτάνουν να γίνουν παραγγελίες», σημειώνει άλλος Ελληνας επιχειρηματίας από τον κλάδο των τυποποιημένων φρούτων αλλά και του ελαιολάδου με διεθνείς πωλήσεις 90 εκατ. και κέρδη ύψους 10 εκατ.

Ανησυχούν όμως τόσο αυτός όσο και πολλοί ακόμη για ενδεχόμενες νέες αναταράξεις από την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα της χώρας και των εταιρειών τους.

Ολοι, πάντως, θα συνεχίσουν την προσπάθεια εξωστρέφειας και θα ταξιδέψουν και του χρόνου στην ανάλογη γερμανική διεθνή έκθεση Anuga με την Enterprise Greece. Η Enterprise Greece είναι ο δημόσιος φορέας που επιδιώκει όχι μόνο την αύξηση των εξαγωγών και την τόνωση της εισαγωγής νέων επενδυτικών κεφαλαίων αλλά και τη δημιουργία αναγνωρίσιμης επιχειρηματικής εικόνας για την Ελλάδα διεθνώς, εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρός της, Χρήστος Στάικος. «Το μήνυμά μας είναι “Invest in Taste”» συμπληρώνει ο διευθύνων σύμβουλος, Βελισσάριος Δότσης, υπογραμμίζοντας το ξεκάθαρο και συνεχές κάλεσμα για συνεργασία σε επενδυτές και εμπόρους του κλάδου των τροφίμων και ποτών που προωθεί ο φορέας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή