Το ΑΕΙ, κομμάτι της κοινωνίας

Το ΑΕΙ, κομμάτι της κοινωνίας

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ζούμε μέσα σε ένα οικονομικό σύστημα. Γιατί το Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι αποκομμένο από αυτό το σύστημα; Αν, εν πάση περιπτώσει, αποφασίσουμε ότι το Πανεπιστήμιο πρέπει να κάνει έρευνα για την έρευνα ως αυτοσκοπό, πρέπει να δούμε και ποιος θα πληρώσει γι’ αυτό το Πανεπιστήμιο. Ας ρωτήσουμε την κοινωνία, ας κάνουμε ένα δημοψήφισμα που είναι και στη μόδα, τι θέλουν οι άνθρωποι που πληρώνουν για το δημόσιο Πανεπιστήμιο να γίνεται έρευνα γενικά ή έρευνα που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας», αναρωτιέται ο καθηγητής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας. Εδώ και πολλά χρόνια επιχειρεί να συνδέσει τα επιστημονικά επιτεύγματα με την πραγματική οικονομία σε πείσμα των στερεοτύπων που ισχύουν στην Ελλάδα, που θεωρούν ότι η οικονομική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας είναι περίπου ανήθικη.

Ο καθηγητής γεννήθηκε στην Πάτρα όπου σπούδασε φαρμακοποιός και στη συνέχεια έκανε διδακτορικό Βιοχημείας Τμήματος Χημείας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επειτα συνέχισε τις σπουδές του στο Τμήμα Μοριακής Φαρμακολογίας στο Harvard.

Ισως η εμπειρία του στην Αμερική επηρέασε και τον τρόπο που αντιμετωπίζει την έρευνα και το Πανεπιστήμιο. Το ερώτημα που θέτει πάντως είναι λογικό: «Σε πληρώνει κάποιος για να σπουδάσεις και εσύ θα πρέπει να είσαι έτοιμος να επιστρέψεις στην κοινωνία όσα εκείνη επένδυσε. Αλλιώς το δημόσιο Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να συνεχίσει».

Κάπως έτσι λοιπόν ο καθηγητής έχει εστιάσει την ερευνητική δουλειά του εργαστηρίου του σε λύσεις που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να φέρουν χρήματα στο Πανεπιστήμιο. Τα κονδύλια αυτά χρησιμοποιούνται για μεταπτυχιακά προγράμματα ή ακόμα και για τις πληρωμές των ανθρώπων που εργάζονται για την εκπόνηση συγκεκριμένων projects. «Είναι ένας τρόπος να κρατήσουμε τους νέους και ικανούς επιστήμονες στην Ελλάδα», εξηγεί.

Κάπως έτσι προέκυψε η συνεργασία του εργαστηρίου με την εταιρεία Eucrasia που υλοποιεί Μεταβολικές Ομοιοστατικές Θεραπείες για τουρίστες που συμμετέχουν σε προγράμματα ευεξίας κατά τη διάρκεια της παραμονής τους σε πολυτελή resort όπως το Costa Navarino και το Elounda beach. Οι τουρίστες που επιθυμούν να ακολουθήσουν ένα τέτοιο πρόγραμμα, με την είσοδό τους στο ξενοδοχείο κάνουν εξετάσεις αίματος όπου αναζητούνται εξειδικευμένοι δείκτες. Σε αυτό το σημείο το εργαστήριο βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναλαμβάνει να φτιάξει το μεταβολικό προφίλ καθενός από τους συμμετέχοντες, δηλαδή να εντοπίσει τις ειδικές ανάγκες του κάθε οργανισμού που πρέπει να καλυφθούν διατροφικά.

Δημιουργείται λοιπόν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής και άθλησης, το οποίο ο τουρίστας ακολουθεί για μια τουλάχιστον εβδομάδα εντός του ξενοδοχείου, ενώ λαμβάνει και σχετικές οδηγίες για όταν επιστρέψει στη χώρα του. «Σε έξι μήνες οι τουρίστες επιστρέφουν στο ξενοδοχείο για την ολοκλήρωση του προγράμματος και οι εξετάσεις αίματος επαναλαμβάνονται, ώστε να φανούν τα αποτελέσματα», προσθέτει ο κ. Κουρέτας.

Η συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα στηρίχθηκε στην ερευνητική δουλειά που έχει γίνει για αρκετά χρόνια στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Πραγματοποιούμε μετρήσεις συγκεκριμένων δεικτών στο αίμα ανθρώπων με σοβαρά μεταβολικά και διατροφικά προβλήματα, όπως νοσογόνος παχυσαρκία, διαβήτης τύπου δύο και σοβαρές ενδοκρινικές διαταραχές. Δύο μεγάλα διαιτολογικά κέντρα στην Αθήνα με τα οποία συνεργαζόμαστε φτιάχνουν ειδικές δίαιτες για τον κάθε ασθενή. Προσωποποιημένη διατροφή η οποία άλλωστε είναι και η τάση στις επιστήμες υγείας». Τα αποτελέσματα αυτής της ερευνητικής δουλειάς δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικά περιοδικά και έφεραν και τη συνεργασία με την Eucrasia που εξειδικεύεται στον πολυτελή τουρισμό ευεξίας.

Σε αυτό το πρόγραμμα με την εταιρεία για το οποίο έχει υπογραφεί πενταετές συμβόλαιο ήδη εργάζονται τέσσερις φοιτητές. Εκτός από τα χρήματα λοιπόν που έρχονται στο Πανεπιστήμιο ο Δημήτρης Κουρέτας προσπαθεί να στείλει και ένα μήνυμα: «Το Πανεπιστήμιο μπορεί να επιχειρήσει υπέρ των φοιτητών του όταν η έρευνα είναι χρήσιμη και έχει σχέση με την πραγματική οικονομία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή