Ανασχηματισμός σε κυβέρνηση-κόμμα

Ανασχηματισμός σε κυβέρνηση-κόμμα

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εφόδιο το 93,54%, το ποσοστό επανεκλογής του από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που κατέδειξε ότι ουσιαστικά λειτουργεί χωρίς αντίπαλο, ο Αλέξης Τσίπρας δρομολογεί αλλαγές σε κυβέρνηση και κόμμα με δύο βασικούς στόχους: τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού σχήματος και την εξάλειψη των κρουσμάτων κακοφωνίας που προκύπτουν από τον κομματικό μηχανισμό και δημιουργούν πρόβλημα στην κυβέρνηση.

Το πρώτο βήμα στον σχεδιασμό του πρωθυπουργού είναι η προγραμματισμένη για σήμερα ανάδειξη της νέας Πολιτικής Γραμματείας από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί το πρώτο στάδιο για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου κέντρου για τον συντονισμό του βηματισμού κυβέρνησης και κόμματος.

Η νέα Πολιτική Γραμματεία θα είναι αρκετά διευρυμένη, όπως αναφέρουν έμπειρα κομματικά στελέχη θα αποτελείται από 23 – 25 μέλη, έναντι 17 μελών της απερχόμενης. Θα συμμετέχουν, δε, τουλάχιστον εννέα υπουργοί. Βεβαίως, η επιθυμία του κ. Τσίπρα να προωθηθεί στη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ κάποιο ισχυρό κυβερνητικό στέλεχος, που θα μπορούσε να ελέγξει αποτελεσματικά τις όποιες ομαδοποιήσεις παραμένουν δραστήριες, βρήκε σθεναρή αντίσταση στην επιθυμία των κ. Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Φίλη (ήταν οι δύο επιλογές του) να παραμείνουν στην κυβέρνηση.

Οσον αφορά στο κυβερνητικό σχήμα, πιθανότατα θα προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις. Μία βασική αλλαγή θα είναι η σύσταση αυτόνομου υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Το θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών θα συνεχίσει για πολύ καιρό να είναι ένα από τα κορυφαία, εκτιμούν στο Μαξίμου. Και «δεν μπορεί η σωστή πολιτική διαχείριση να γίνεται από τη δομή που υπάρχει σήμερα, σε επίπεδο αναπληρωτή υπουργού, που δεν έχει καν δικαίωμα υπογραφής για την κατανομή κονδυλίων», αναφέρει σχετικά κυβερνητικό στέλεχος. Ετσι, πρέπει να αναμένεται μία νέα δομή. Οσον αφορά τον επικεφαλής, «εάν ο Γιάννης Μουζάλας επιθυμεί να παραμείνει στην κυβέρνηση, δεν θα αμφισβητηθεί η θέση του», επισημαίνεται σχετικά.

Μία από τις κομβικές αλλαγές που αναμένονται είναι η σύσταση αυτόνομου υπουργείου που θα αναλάβει τις επενδύσεις. Οπως αναφέρουν οι συνομιλητές του κ. Τσίπρα, έχει διαπιστωθεί πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων που αφορούν τις επενδύσεις και διασπορά τους σε πολλά υπουργεία, όπως το Επικρατείας, το Ανάπτυξης και Υποδομών, το Τουρισμού, το Οικονομίας κ. ά., με αποτέλεσμα «να υπάρχει ασυνεννοησία και ασυνέχεια στον τομέα που υποτίθεται ότι αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης», υπογραμμίζεται σχετικά. Αναφέρεται, δε, ότι έχει δοκιμαστεί να συντονιστούν όλοι οι επιμέρους φορείς, αλλά δεν έχει αποδώσει.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται από τους συνομιλητές του να έχει καταγράψει, επίσης, δυσλειτουργίες στο υπερυπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, εξαιτίας του μεγάλου εύρους του αντικειμένου του.

Ετσι, δεν αποκλείουν το Μεταφορών να «σπάσει» και να γίνει ξεχωριστό υπουργείο, με αυτόνομη δομή. Προβλήματα έχουν εντοπιστεί και σε σειρά αρμοδιοτήτων των υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης εξαιτίας επικαλύψεων και έχει συζητηθεί η ομαδοποίηση των αρμοδιοτήτων αυτών αποκλειστικά σε ένα από τα δύο υπουργεία. Τέλος, στις συζητήσεις περί δομικών αλλαγών στην κυβέρνηση, με αφορμή και την πρόσφατη κρίση στις σχέσεις με την Εκκλησία, έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο μεταφοράς της αρμοδιότητας περί Θρησκευμάτων από το υπουργείο Παιδείας σε κάποιο άλλο.

Βεβαίως, εφόσον προχωρήσουν αυτές οι αλλαγές και καθώς ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται να μην επιθυμεί αύξηση του αριθμού των κυβερνητικών στελεχών, αναμένεται να καταργηθούν μια σειρά από υφυπουργεία, τα οποία, ούτως ή άλλως, δεν έχουν παράξει ιδιαίτερο έργο. Οσον αφορά τα πρόσωπα, αναμένονται αλλαγές στο επιτελείο του Μαξίμου, με πιθανή την αντικατάσταση της κυβερνητικής εκπροσώπου, κ. Ολγας Γεροβασίλη, η οποία σε αυτή την περίπτωση θα μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο, ενώ παραμένει ισχυρή η προοπτική μετακίνησης σε παραγωγικό υπουργείο του κ. Νίκου Παππά. Γρίφο αποτελεί ο κ. Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος εμφανίζεται απόλυτα αντίθετος με την προοπτική πώλησης του 17% της ΔΕΗ. Ο ίδιος εμφανίζεται να λέει σε συνομιλητές του ότι εφόσον το θέμα αυτό μπει επιτακτικά από τους εταίρους, τότε θα θεωρηθεί ότι η παρουσία του στο υπουργείο αποτελεί εμπλοκή και στην περίπτωση αυτή θα μετακινηθεί.

Ο ίδιος θεωρεί, ωστόσο, ότι η επιμονή των εταίρων στο συγκεκριμένο ζήτημα θα μπορούσε να απειλήσει με αποσταθεροποίηση συνολικότερα την κυβέρνηση, καθώς θα προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις. Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θεωρείται αμετακίνητος, ενώ, παρά την περί του αντιθέτου φημολογία, δεν φαίνεται να υπάρχει θέμα με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά. Από εκεί και πέρα, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Ιδιαίτερα καθώς καταγράφεται αδημονία σε σειρά στελεχών για είσοδο στην κυβέρνηση, ενώ ο κ. Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις ότι πρέπει να δημιουργήσει και «πάγκο» στελεχών με κυβερνητική εμπειρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή