Φόβοι για κλιμάκωση των προσφυγικών ροών προς Ευρώπη

Φόβοι για κλιμάκωση των προσφυγικών ροών προς Ευρώπη

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tρεις παράγοντες αναμένεται να διαμορφώσουν τις εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα στο άμεσο μέλλον. Πρώτον, η πιθανότητα κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, που θα πλήξει κυρίως την Ελλάδα και θα μετατρέψει τα νησιά του Αιγαίου σε ένα «ευρωπαϊκό Ναούρου» (σ.σ. η νήσος στην οποία στέλνει η Αυστραλία τους αιτούντες άσυλο), όπως προειδοποίησε πρόσφατα ο αρχιτέκτονας του ντιλ, Γκέραλντ Κνάους.

Δεύτερον, η νέα κλιμάκωση των προσφυγικών ροών λόγω της επιχείρησης ανακατάληψης στη Μοσούλη, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι σχεδόν 800.000 πολίτες με τον φόβο ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινες ασπίδες από το Ισλαμικό Κράτος. Τρίτον, η ανησυχία ότι μέσα σε αυτό το νέο προσφυγικό κύμα θα μπορούσαν να παρεισφρήσουν τζιχαντιστές, οι οποίοι στη συνέχεια θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στη Δυτική Ευρώπη.

Ολα αυτά συμπίπτουν με ένα ολοένα και εχθρικότερο κλίμα στις χώρες που υποδέχθηκαν πρόσφυγες πέρυσι και στις οποίες τα ξενοφοβικά κόμματα δρέπουν τους καρπούς του φόβου των πολιτών. Χαρακτηριστική είναι η γιγάντωση της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία», του κόμματος που απειλεί τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες από δεξιά και εμφανίζεται να συγκεντρώνει 15% και πλέον στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας μοιάζει διαρκώς να κρέμεται από μια κλωστή, καθώς η Αγκυρα κατηγορεί τις Βρυξέλλες ότι αθετούν τις δεσμεύσεις τους και δίνουν διορία ώς το τέλος του χρόνου για την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας για Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό πάντως σκληρή κριτική δέχεται και η Ελλάδα, που δεν εφαρμόζει το σκέλος της επαναπροώθησης προσφύγων στην Τουρκία, παρόλο που η γειτονική χώρα έχει χαρακτηριστεί «ασφαλής τρίτη χώρα».

Στο ζήτημα της Μοσούλης, ιδιαίτερα ανήσυχη εμφανίζεται η Τουρκία, που θεωρεί ότι ο κύριος όγκος των κατοίκων της ιρακινής πόλης θα καταφύγει εκεί. Προς το παρόν η φυγή των κατοίκων της Μοσούλης δεν είναι τόσο μαζική, αφού οι συγκρούσεις δεν έχουν φτάσει ώς το κέντρο της πόλης. Φαίνεται όμως πως οι δυνάμεις του συνασπισμού, που συμμετέχουν στην επιχείρηση, δεν έχουν σκεφτεί επαρκώς την ανθρωπιστική πτυχή της. Τέλος, οι άνδρες του Ισλαμικού Κράτους δεν αποκλείεται να εκμεταλλευτούν το νέο κύμα για να διαφύγουν από τις εχθροπραξίες. Ο σερ Τζούλιαν Κινγκ, επίτροπος Ασφαλείας της Ε.Ε., δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι ακόμη και μια μικρή ομάδα εξτρεμιστών θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή απειλή για την Ε.Ε. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 2.500 μαχητές από χώρες της Ε.Ε. βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες. Ο ίδιος πάντως ο Κινγκ αποκλείει την περίπτωση να υπάρξει μια μαζική έξοδος ανδρών του Ισλαμικού Κράτους προς την Ευρώπη. Παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν αποδεικνύουν ότι μόνο ένας μικρός αριθμός τζιχαντιστών επαναπατρίζεται. Παρ’ όλα αυτά, κατά τη γνώμη του θα πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία της Ε.Ε., αφού και ένας μικρός αριθμός θα αποτελούσε απειλή για την ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή