Νέο «φάουλ» από Τραμπ στην τρίτη τηλεμαχία

Νέο «φάουλ» από Τραμπ στην τρίτη τηλεμαχία

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τρίτη και τελευταία τηλεμαχία μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία, ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε να προσβάλει τον ίδιο τον θεσμό της δημοκρατίας, έχοντας ήδη προσβάλει τη νοημοσύνη των Αμερικανών ψηφοφόρων. Επέμεινε ψευδώς ότι «εκατομμύρια πολίτες» έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους χωρίς να έχουν δικαίωμα ψήφου και δήλωσε ότι δεν δεσμεύεται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα της κάλπης.

Η Χίλαρι Κλίντον έμεινε άναυδη απέναντι στην επίθεση του Τραμπ με στόχο τα θεμέλια της δημοκρατίας, που βασίζεται στην ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας. «Αυτό είναι εξωφρενικό», είπε η Δημοκρατική υποψήφια, ενώ ο κ. Τραμπ συνέχισε λέγοντας ότι η κ. Κλίντον «δεν θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να είναι υποψήφια».

Το ντιμπέιτ υπήρξε μία ακόμη άσκηση ναρκισσισμού, κομπασμού και ψευδολογίας από μέρους του κ. Τραμπ. Το μόνο που μπορεί κανείς να ελπίσει είναι ότι αυτή θα είναι η τελευταία επίδειξη της ανικανότητάς του να διοικήσει τη χώρα.

Ο κ. Τραμπ έφθασε για την εκδήλωση στο Λας Βέγκας, έχοντας επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες σε δηλητηριώδεις επιθέσεις με στόχο τις δημοκρατικές διαδικασίες και –κατ’επέκταση– την ικανότητα των ψηφοφόρων να προβαίνουν σε ορθές επιλογές. Ερωτηθείς εάν θα αποδεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, απάντησε: «Θα το σκεφτώ τη στιγμή εκείνη». Επικρίνοντας την απάντησή του αυτή, η κ. Κλίντον υπενθύμισε πως ο κ. Τραμπ είναι καθ’ έξιν παραπονούμενος, ακόμη και αν ηττηθεί σε διαγωνισμό τηλεοπτικών βραβείων. Οι οιμωγές του, όμως, αφορούν αυτήν τη φορά τις προεδρικές εκλογές. «Περιφρονεί τη δημοκρατία μας», προειδοποίησε η κ. Κλίντον.

Οι δύο αντίπαλοι συγκρούστηκαν επίσης γύρω από τη θετική άποψη που τρέφει ο κ. Τραμπ για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η κ. Κλίντον επισήμανε ότι Ρώσοι χάκερ αναγνωρίστηκαν από πολλές ομοσπονδιακές υπηρεσίες πληροφοριών ως υπαίτιοι διαρροών με στόχο το Δημοκρατικό Κόμμα και την ίδια την εκλογική διαδικασία. Ο κ. Τραμπ υπερασπίστηκε τον Ρώσο πρόεδρο, επιμένοντας ότι δεν διατηρεί στενή σχέση μαζί του και επισημαίνοντας πως ο κ. Πούτιν αποδείχθηκε «εξυπνότερος» από την κ. Κλίντον «σε κάθε βήμα».

Οι δύο υποψήφιοι συγκρούστηκαν και γύρω από το θέμα της άμβλωσης, με την κ. Κλίντον να υπενθυμίζει ότι ο κ. Τραμπ είχε προτείνει παλαιότερα την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων και την ποινική τιμωρία όσων γυναικών προχωρούσαν σε διακοπή κύησης. Ο κ. Τραμπ, από τη μεριά του, δεσμεύθηκε να διορίσει δικαστές αντίθετους στην άμβλωση στο Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ επέμεινε στην πρότασή του να οικοδομήσει τείχος κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό.

«Υπάρχουν πολλοί κακοί άνθρωποι εκεί», είπε, εμμένοντας στην ταύτιση των Μεξικανών μεταναστών με εγκληματίες. Η κ. Κλίντον, θέλοντας να εξοργίσει τον αντίπαλό της, του θύμισε ότι δεν έθιξε το θέμα στη συνάντησή του με τον Μεξικανό πρόεδρο, λέγοντας: «Κιότεψε».

Παρά τον αποτελεσματικό συντονισμό της συζήτησης από τον δημοσιογράφο Κρις Ουάλας, ο κ. Τραμπ δεν έδειξε πρόθυμος να εγκαταλείψει το ύφος του «νταή», επιλέγοντας να τραβήξει και πάλι πάνω του το ενδιαφέρον, αδιαφορώντας για τα προβλήματα της χώρας.

Ο κ. Τραμπ αντιμετώπισε για μία ακόμη φορά τους ισχυρισμούς που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας γύρω από τη στάση του απέναντι στις γυναίκες, όπως τους κομπασμούς του από το 2005 για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών. Παρά τις ολοένα και περισσότερες τέτοιες καταγγελίες εις βάρος του, ο κ. Τραμπ δήλωσε ψευδώς ότι οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν διαψευσθεί. «Αυτή (η κ. Κλίντον) έπεισε τα άτομα αυτά να προβούν σε αυτούς τους ισχυρισμούς. Κανείς δεν σέβεται τις γυναίκες όσο εγώ», είπε, σε ένα από τα πλέον εξόφθαλμα ψεύδη της βραδιάς.

Η κατάρρευση του κ. Τραμπ τις τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως μια περίεργη προσπάθεια ενός κακομαθημένου παιδιού να εκλογικεύσει την ενδεχόμενη ήττα του. Η περιφρόνηση, την οποία επιδεικνύει, όμως, για τη δημοκρατική διαδικασία, σε μια προσπάθεια τόνωσης του εγωισμού του, απειλεί να προκαλέσει μόνιμη ζημία στη χώρα, ενώ ο πολιτικός κόσμος, ανεξάρτητα από την κομματική του ταυτότητα, οφείλει να απορρίψει την κυνική τακτική του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή