Στήριξη Ομπάμα στον Ρέντσι για τις μεταρρυθμίσεις

Στήριξη Ομπάμα στον Ρέντσι για τις μεταρρυθμίσεις

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόλυτη στήριξή του στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του Ματέο Ρέντσι εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την Τρίτη, κατά την επίσκεψη του Ιταλού πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η στήριξη του Ομπάμα τονώνει σημαντικά τον Ιταλό πρωθυπουργό ενόψει του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου για τη συνταγματική αναθεώρηση, το οποίο είναι πιθανό να κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το πολιτικό μέλλον του 41χρονου Ιταλού πολιτικού.

Πέρα από την πολιτική στήριξη, η οποία έγινε ξεκάθαρη από πλευράς του Αμερικανού προέδρου, η παρουσία του Ρέντσι στην Ουάσιγκτον είχε και συμβολικό χαρακτήρα, με τον Ιταλό πρωθυπουργό να είναι ο τελευταίος ξένος ηγέτης στον οποίο ο Μπαράκ Ομπάμα παραχωρεί επίσημο δείπνο στον Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε εις διπλούν την πολιτική σύμπλευσή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό την Τρίτη, αρχικά σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα La Repubblica και στη συνέχεια στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο άνδρες πριν από το δείπνο. Ο Μπαράκ Ομπάμα στάθηκε στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χαρακτηρίζοντάς τες υπαίτιες για την επιβράδυνση της ανάπτυξης και την αύξηση της ανεργίας στην Ευρώπη, και βλέποντας στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος αντιλήφθηκε ότι μόνο μέσω αυτών θα αυξηθεί η παραγωγικότητα και θα γίνουν επενδύσεις, την αλλαγή πορείας που χρειάζεται η Γηραιά Ηπειρος.

«Γι’ αυτό πιστεύω ότι το όραμα και οι φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο πρωθυπουργός Ρέντσι είναι τόσο σημαντικές», δήλωσε στη La Repubblica o Ομπάμα, τονίζοντας ότι ο Ρέντσι «αντιλαμβάνεται την ανάγκη να κάνει τις επενδύσεις απαραίτητες για τη διατήρηση της ανάπτυξης και των διαθέσιμων θέσεων εργασίας, καθώς και για την αύξηση των ευκαιριών». Επιπλέον, ο πρόεδρος Ομπάμα υπογράμμισε τη συνεργασία του με τον Ιταλό πρωθυπουργό σε πληθώρα ζητημάτων, τονίζοντας «την κοινή τους αφοσίωση στην ευρεία ανάπτυξη που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας στις χώρες μας και στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, η αμέριστη στήριξη στον Ιταλό πρωθυπουργό σε συνδυασμό με την επιλογή να δοθεί προς τιμήν του το τελευταίο επίσημο δείπνο στον Λευκό Οίκο, μαρτυρεί την προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου να εξασφαλίσει ότι η ατζέντα του θα συνεχίσει να έχει ισχύ στην Ευρώπη, αφού εκείνος αποχωρήσει από το Οβάλ Γραφείο. Προσκαλώντας τον Ρέντσι στο τελευταίο του επίσημο δείπνο, σε μια γενναιόδωρη επίδειξη φιλίας, ο πρόεδρος Ομπάμα ελπίζει να ενισχύσει τη θέση ενός από τους πιο φιλοαμερικανούς πολιτικούς στην Ευρώπη, ο οποίος θα μπορέσει να αντισταθεί στο κύμα απομονωτισμού και λαϊκισμού που αναδύεται στη Γηραιά Ηπειρο.

«Ο πρόεδρος βλέπει στον Ρέντσι έναν αναδυόμενο πολιτικό, ο οποίος πιθανώς να είναι στα πράγματα για κάποιο διάστημα και ο οποίος ασπάζεται την προοδευτική ατζέντα του. Υπό αυτό το πρίσμα, τον καλεί σε μια πολύ σημαντική εκδήλωση, τονώνοντας και προβάλλοντάς τον», δήλωσε ο ο σύμβουλος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Αμερικανού προέδρου, Τσαρλς Κούπτσαν. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Ομπάμα έχει βρει στον Ρέντσι έναν ομοϊδεάτη φιλελεύθερο, ο οποίος εμφανίζεται ως ο κορυφαίος Ευρωπαίος υποστηρικτής των ισχυρών υπερατλαντικών σχέσεων ΗΠΑ – Ε.Ε.

Μολαταύτα, είναι εξαιρετικά αμφίρροπο εάν ο Ρέντσι θα παραμείνει στην πρωθυπουργία της χώρας του σε ενδεχόμενη ήττα των προτάσεών του στο δημοψήφισμα, καθώς ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί σε αυτό το ενδεχόμενο. Επιπλέον, μεγάλος αριθμός δημοσκοπήσεων που διενεργήθηκαν τον τελευταίο μήνα, αναδεικνύουν προβάδισμα του «Οχι» στις προτάσεις του Ιταλού πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να αποφύγει να επαναλάβει την παραπάνω δήλωσή του, καθιστώντας εξαιρετικά ασαφές το ποιες θα είναι οι κινήσεις που θα ακολουθήσει εφόσον ηττηθεί.

Τέλος, όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, η δήλωση στήριξης του Ομπάμα είναι πιθανό να φέρει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, υπενθυμίζοντας την περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας και την απλόχερη υποστήριξη που προσέφερε ο πρόεδρος Ομπάμα στον Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ αντίστοιχες ήταν οι εξελίξεις και στην Κολομβία, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας κυβέρνησης – ανταρτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή