Το «σύνθημα» Ολάντ αναμένει ο Μανουέλ Βαλς

Το «σύνθημα» Ολάντ αναμένει ο Μανουέλ Βαλς

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ παραμένει απομονωμένος στο προεδρικό μέγαρο, ο πρωθυπουργός του, Μανουέλ Βαλς, πρoετοιμάζει τη δική του υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα της Γαλλίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Politico. Βέβαια, απομένει να αποκαλύψει τις προθέσεις του στην κοινή γνώμη, αλλά η υποψηφιότητά του θα αποτελέσει έναν ακόμη παράγοντα σε μια ιδιαίτερα πολύπλοκη εξίσωση. Οταν ρωτήθηκε δημοσίως σχετικά με τις προκριματικές εκλογές, που πρόκειται να πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο, ο Βαλς επανέλαβε ότι ο Ολάντ είναι ο μοναδικός υποψήφιος που μπορεί επάξια να εκπροσωπήσει την Αριστερά. Ομως αυτή η τοποθέτηση αλλάζει στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις, στις οποίες ο Μανουέλ Βαλς δεν κρύβει τις προθέσεις του. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde, ο Βαλς τόνισε στους επιτελείς του ότι θα ανήγγελλε άμεσα την υποψηφιότητά του εάν ο Φρανσουά Ολάντ εγκατέλειπε την κούρσα. Μέλη του περιβάλλοντος του, άλλωστε, δήλωσαν στο Politico ότι μετά την κυκλοφορία του βιβλίου «Ενας πρόεδρος δεν πρέπει να το πει αυτό» όπου ο Ολάντ αναλύει τη δική του θητεία στην εξουσία, στην πραγματικότητα μηδενίστηκαν οι πιθανότητές του για διεκδίκηση του προεδρικού αξιώματος. Ετσι, μοναδική βιώσιμη εναλλακτική λύση φαντάζει η υποψηφιότητα του Μανουέλ Βαλς.

Με αρκετή βεβαιότητα μπορεί να πιθανολογήσει κάποιος ότι ο Βαλς προετοιμαζόταν χρόνια για να διεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα, πιθανώς από τότε που μπήκε στην πολιτική. Την τελευταία διετία, παρότι βρέθηκε και αυτός στην καταιγίδα της πτώσης της δημοτικότητας του Φρανσουά Ολάντ, ο Γάλλος πρωθυπουργός εργάστηκε μεθοδικά προκειμένου να διατηρήσει τη δική του εικόνα ως πιθανού υποψηφίου για την προεδρία. Επισκέφθηκε δεκάδες φορές το Εβρί, μια πόλη νότια του Παρισιού όπου είχε διατελέσει δήμαρχος, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει τους οπαδούς του, ενώ δεν έχανε ευκαιρία να επιδεικνύει την ανεξαρτησία του από τον πρόεδρο παραχωρώντας συνεντεύξεις κατά τις οποίες έκανε εκτενείς αναφορές στα ακανθώδη θέματα της γαλλικής πολιτικής όπως είναι τα θέματα ταυτότητας και κατά πόσον το Ισλάμ είναι συμβατό με τη Γαλλική Δημοκρατία. Μάλιστα, όπως δήλωσε στη Liberation, αμφέβαλλε γι’ αυτό. Ωστόσο, η σαφέστερη ένδειξη ότι ο Βαλς στόχευε ψηλά ήταν η πρόσφατη προσπάθειά του να γίνει ευρύτερα γνωστός εκτός συνόρων. Γι’ αυτό και έδωσε μια εκτενή ομιλία για τα ευρωπαϊκά ζητήματα σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ στο Παρίσι, ενώ συνέγραψε και άρθρο με τις απόψεις του στους Financial Times.

Οι απόψεις του δεν διαφέρουν και τόσο από του Φρανσουά Ολάντ, αλλά το θέμα είναι ότι για πρώτη φορά ο Βαλς δείχνει να προετοιμάζεται να ενδυθεί τον μανδύα του Ευρωπαίου ηγέτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή